Težave pri požiranju
Pozdravljeni,
pred približno letom dni, sem bila po tretjem izbruhu basedowe bolezni ambulantno zdravljena z radioaktivnim jodom. Kmalu po tem so se mi začele pojavljati občasne bolečine v vratu, ki jih zadnje šase ne opažam več pogosto, vendar pa so jih nadomestili neprijetni občutki pri požiranju sline. Imam občutek, kot bi imela v grlu nek tujek, ki bi se mi pri požiranju prepočasi (kot bi zamujal) pomikal po grlu. Občutek je prisoten na levi in desni strani grla, ni stalno prisoten, če imam vneto grlo pa ga sploh ni. Po zdravljenju z radioktivnim jodom so se mi začele pojavljati tudi bolečine v sklepih in kosteh, ki so kdaj prisotne bolj, drugič manj.
Jemljem 150 mikro g Euthyrox, TSH, FT4, FT3, TSI so bili na zadnjem pregledu v tirološki ambulanti v mejah normale. Zdravnica v izvidu svetuje kontrolo čez pol leta pri izbranem zdravniku.
Stara sem 30 let, enkrat sem rodila in do sedaj nisem imela drugih bolezni.
Kaj mislite, da bi lahko bil vzrok mojim težavam in kaj mi svetujete naj storim?
Hvala lepa in lep pozdrav!
Spoštovani!
Po zdravljenju z radiojodom se velikost ščitnice zmanjša in delovanje se umiri. Čez čas se navadno pojavi premajhno delovanje žleze in potrebno je nadomeščanje ščitničnih hormonov. Sama aplikacija radiojoda povzroči nekrozo (odmrtje) ščitničnih celic, tako, da se lahko v prvih tednih po radiojodu lahko pojavi občutek tiščanja, oziroma blage bolečine v predelu ščitnice. Kasneje težave minejo. Občutek tujka v vratu je pri vas lahko še posledica aplikacije radiojoda, možno pa je, da gre za druge vzroke (kronično vnetje žrela, zatekanje kisle vsebine iz želodca v žrelo…). Priporočam obisk pri izbranem zdravniku in morda pregled pri ORL.
Lep pozdrav!