težave pri hranjenju
Lepo pozdravljeni,
imam sina starega 5m in v razvojni sva dobila tale izvid: leže na hrbtu je spontana motorika v redu, glava sili nazaj, OG 42 cm, VF za dva prsta, vrat in prsni koš dvignjena od podlage, fenomen zahajajočega sonca, zenici enaki, okrogli, reagirata, asimetričen vratni refleks, roke so narazen, pesti, noge iztegnjene, se fiksira s peto ter odriva in dela most, hiperaktiven, s pomočjo se obrne na trebuh, leže na trebuhu gredo roke v retrakcijo 1 >d, trebuh hipoton, medenica sili od podlage, mišični tonus menjajoč, v ekstremitetah zvišan, asimetrija, refleksi prisotni.
Rojen je bil v 39t gestacije, PT 3540g, dolžina 52 cm, OG 34cm, porod spontan brez posebnosti. Otrok je dobil ob porodu oceno 10, 10. Cela nosečnost je potekala brez posebnosti.
Bili smo že na prvi fizioterapiji, tam nam je fizioterapevka omenila, da ima naš sin vse znake cerebralne paralize.
So takšni znaki prisotni še mogoče pri katerih drugih motnjah v razvoju ali so to tipični znaki za CP ?
Imamo pa še velik problem s hranjenjem po flaški, ko mu približaš cucelj k ustom se začne jokati in ga odrivati iz ust in ker je sedaj že precej vroče me skrbi, da ne bi dehidriral.To počne pri mleku, čaju, vodi, oziroma pri tekočinah. Prva 2.5 m je lepo normalno jedel po flaški, potem pa se je začelo tole jokanje in odrivanje flaške. Da spije nekaj mleka nam uspeva tako, da mu dalmo piti napol v spanju. Zadnje čase pa ima jezik obrnjen navzgor v ustih, ko začne spati in tako nam spet ne uspe, da bi kaj popil. Po žlički zna jesti lepo, vendar mu zaradi njegove starosti dajemo samo še malo jabolke, banane, bučke, korenčka, riž.
Na prvi fizioterapiji so nam rekli, da mu naj damo flaško tako, da bo sedel v mojem naročju, ampak je tudi v tem položaju isti scenarij – jok, odrivanje..
Datum za ponovno fizioterapijo imamo čez 1m zaradi dopustov. Jaz pa imam občutek, da bom vsak čas zapadla v depresijo, če ne bo začel piti tekočin. Mi lahko lepo prosim kar koli svetujete, da bom poskusila, če bi začel piti.
Ali so te težave s pitjem po flaški res znak CP? Ali ne bi potem bile prisotne že od začetka, takrat pa je znal lepo piti?
Hvala in nasvidenje – Sanja