Težave po operaciji rame
Pozdravljeni!
Danes 11.3.sem bil na pregledu 5.5 mesca po operaciji v ukc maribor,ker še nimam 100% gibljivosti sem opravil UZ operiranega ramena,slike pokazale da je z tkivi vse ok.
Kirurg me ja naročil na UZ vodeno punkcijo na kar bom čakal vsaj 3 mesece ali več..
Napisal mi je naj se pri njemu naročim po opravljeni UZ.
Zanima me naslednje: – moj osebni zdravnik mi bo po tem pregledu napisal fizikalne terapije,ki bodo trajale 8 dni,zanima pa me kako bo naprej? Z takšno roko ne morem na šiht tudi osebni zdravnik mi več nebo napisal nadaljevanja fizikalnih terapij..Tudi iz komisije me že pošiljalo na šiht,na šihtu mi govorijo da naj pridem takrat ko bom imel roko popolnoma zdravo!!
KAJ NAJ STORIM?
SE SAM NAROČIM PRI FIZIATRU PO OPRAVLJENIH TERAPIJAH?
Hvala za odgovor
Spoštovani,
priporočam, da se o tem pogovorite z izbranim osebnim zdravnikom. Zelo verjetno bo ta za podaljšanje bolniškega staleža potreboval ustrezen izvid Vašega kirurga ali ortopeda.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Ja samo kaj ko bom jaz izvid dobil šele takrat ko opravim UZ vodeno punkcijo. In kako mi bo do takrat podaljševal bolniški stalež..Do takrat bo več kot 3 mesece.na podlagi česa mi bo osebni zdravnik podaljšal bolniško.
In kako je glede terapij?. prve terapije mi lahko napiše osebni zdravnik na podlagi poškodbenega lista izdanega danes,kaj pa naprej?.
Spoštovani,
običajno se ultrazvočno vodena punkcija izvaja v lokalni anesteziji. Priporočam, da se o vsem, kar se tiče bolniškega staleža, pogovorite z osebnim izbranim zdravnikom, saj je bolniški stalež izključno v njegovih pristojnostih.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
ultrazvočno vodena punkcija se običajno izvaja ambulatno (ni potrebno ostati v bolnišnici). Čakalne dobe mi niso znane.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Včeraj sem pri nogometu v telovadnici padel in se udaril v komolec in predvsem ramo. Danes me rama boli, če dvignem roko, če kaj dvigujem(sem v taki službi da moram tudi kaj dvigovati) in če kaj stisnem oz. uporabim mišice(npr. če samo želim milo ven stistniti me že zaboli). Če mirujem, bolečine ni oziroma ni velika. Otekline ni za videt, prav tako ni modrice. Na otip ne boli, razen tu nekje kot je na sliki napisano posterior, v bližini tega zaboli. Kaj bi lahko to bilo?
Spoštovani,
ramo bi moral pregledati. Le iz lokacije bolečine ne morem sklepati na poškodovano strukturo.
Priporočam tridnevno hlajenje ramena z ledom preko tanke tkanine in jemanje nesteroidnega protivnetnega zdravila (npr. Nalgesin, Ketonal, Naklofen…) v največji dovoljeni dnevni dozi.
Če se bodo bolečine nadaljevale, priporočam pregled,
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
V tem tednu sem začel z nadaljevanjem terapij po operaciji rame..In zanima me naslednje,moj zdravnik mi je napisal 8 terapiji in te imam še v drugem tednu in potem nekaj v naslednjem.in kako potem naprej,mi lahko moj izbrani zdravnik napiše še dodatnih 8 terapij ali morem do fiziatra?.
Ker sem v čakalni vrsti za poseg (ultrazvočno vodena punkcija) in bo to mogoče čez kak mesec ali več bi potreboval med tem čakanjem tudi kakšne terapije. Kaj menite Vi?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
menim, da Vam lahko podaljšanje fizioterapije predpiše tudi osebni zdravnik. Še pomembnejše bo redno izvajanje fizioterapije po opravljeni UZ vodeni punkciji, za kar priporočam, da si jo uredite že sedaj.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Najprej hvala za odgovor glede podaljšanja fizioterapij.
Torej po tem posegu bo potrebno še več delati z terapijami? In na koga se lahko obrnem glede tistih?..Se naj sam naročim pri fiziatru in na podlagi tega dobim napotnico za terapije?
In kako poteka ta poleg ( UZ vodena punkcija)?.
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
priporočam, da se obrnete na fiziatra. Priporočam tudi, da se o navodilih za fizioterapijo po posegu pogovorite s kolegom, ki bo ultrazvočno vodeno punkcijo opravil.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
da, do meje bolečine.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
če v treh mesecih od ultrazvočno vodene punkcij stanje ramena ne bo zadovoljivo, priporočam opraviti MR artrografijo ramena in nato pregled s posnetki.
Pri takšnih posegih običajno uporabljamo kombinacijo lokalnega anestetika in hormonskega protivnetnega zdravila (glukokortikoidno zdravilo).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih