Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Težave po operaciji odstopa mrežnice

Težave po operaciji odstopa mrežnice

Pozdravljeni. Prosim za nasvet. Od rojstva sem na desno oko praktično slep, vidim samo sence in malo svetlobe, na levem očesu pa sem imel do lani dioptrijo -13,25 ko je oktobra prišlo do odstopa mrežnice na “boljšem” očesu. Operiran sem bil v UKC Ljubljana, kjer so se res potrudili in mi vrnili vid, ker pred operacijo praktično nisem več nič videl. Rekli so, da je operacija uspela, da bo okrevanje trajalo nekaj tednov in bo vse ok. Držal sem se vseh navodil, počivanje, spanje z glavo navzdol, nobenih naporov, kapljice, itd… Plin pa naj bi tudi izginil iz očesa. Oftalmologinja ki sem si jo našel pa na pregledih vedno govori, da se je mrežnica lepo zarastla nazaj. Zdaj pa problem: oftalmologinja je izmerila dioptrijo na mojih očalih -13,25, seveda, saj toliko sem imel pred odstopom mrežnice, brez očal ko grem na meritve pa za “boljše” oko sedaj po operaciji “mašine” izmerijo -17,75. Upal sem na tisto izboljšanje, pa kar ne pride, saj je od operacije že skoraj 4 mesece. Kaj ni boljše? Dejstvo je, da brez očal vidim, kot sem prej brez očal, to mi je logično. Pač dioptriji primerno. Sedaj pa z očali ne morem ne gledat televizije, ne brat, ne uporabljat računalnika. Na daleč je vse zamegljeno, na blizu pa tudi. Nekaj vmes je pa tako, da sicer se lahko sam gibljem, grem ven, v trgovino, saj vidim, ampak nekako ni več iste slike kot prej z očali. Oftalmologinji sem omenil da kako naj nosim -13,25 očala, če je sedaj -17,75?!? Je rekla, da naj še kar naprej nosim ta očala, da je to čisto v redu? Brez očal vidim kristalno jasno samo na telefon iz oddaljenosti cca. 5 do 10 centimetrov. Z očali ni šans ne od blizu ne od daleč, je že vse zamegljeno. Samo tvja računalnika in knjige ali pa recimo deklaracije v trgovini ne morem gledat iz par cm, da bo kristalno pa še to brez očal, skratka trenutno samo telefon lahko uporabljam na čisto blizu dokaj normalno, vse ostalo je zame neuporabno :(. Oftalmologinja pa mi je naslednji pregled dala šele konec junija, pa me malo skrbi, ker to mi ne “štima” ravno vse skupaj. Iskrena hvala za vsakršno mnenje in nasvet, res iz srca! Boštjan

Spoštovani g. Boštjan, po premisleku sem se odločil, da boste pravilne odgovore na vse vaše probleme dobil v ambulanti za slabovidne na Očesni kliniki v Ljubljani (NC CRSS). Vsa navodila dobite na telefonu 01 5221705 od 12.30 – 14.30. Ambulanto vodi prof. dr Nataša Vidovič, ki je vrhunski strokovnjak. Napotnico pa vam izda vaš oftalmolog, morda tudi vaš osebni zdravnik. S seboj prinesite vse izvide. Lep pozdrav ,dr Gorazd Kolar

New Report

Close