Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo težave otroka pri zobozdravniku

težave otroka pri zobozdravniku

Imam otroka starega 6.5 let. Pri zobozdravniku je bil do sedaj parkrat. Nima nobenih luknjic. K zobozdravniku ga vozim na kontrole, zato, da se ga navadi.
Dva obiska nazaj je zobozdravnica predlagala, da se zaščitijo šestice.
In tukaj nastane problem (ki je seveda moj in otrokov, njen pa niti pod razno)
Ko je otroku dala tampone v usta ga je sililo na bruhanje in tega enostavno ni zdržal. Ona in sestra sta samo skomignili z rameni, češ, da saj vidim, da nimata kaj narediti. Sama ni imela nobenih predlogov, zato sem predlagala jaz, da se bova doma igrala zobozdravnika, če mi da nekaj tamponov. Ker bi doma otrok kmalu bruhal sem to “igranje” kar takoj prekinila. Upala, sem da bo naslednjič bolje.Naslednjič ga je peljal mož. Otroku je najprej šestice pobrusila. To je bilo ok.
Potem pa mu je hotela dati na vsako stran en tampon. Otroka je sililo na bruhanje.
Mož jo je prosil, da bi poskusili najprej na eni strani, ampak to ni šlo, ker je bil otrok že ves prestrašen, ona pa ga je spraševala, da kaj si misli, kako, da bo zvečer jedel večerjo, če ne odpre ust.
Z njim se sploh ne pogovarja, da ne govorim o tem, da tudi meni nima kaj povedati.
Jaz misli, da bi mu lahko med delom, kaj govorila, da se ne bi koncentriral samo na tiste tampone.

Zanima pa me, ali je res nujna uporaba tampona. Koliko časa mora imeti tisto mazilo, ali kar je že, na zobu. Mu mogoče ne bi lahko ta čas ustnico držala proč s prstom (saj ima rokavice), ali ogledalcem. Če bi mi rekla, bi lahko tudi jaz držala.
Jaz mislim, da ni potrebno vseh štirih zobov na enkrat narediti. Saj ga lahko 4x pripeljem.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana Nataša,

deloma se strinjam z vami. Vsekakor se bi zobozdravnica z otrokom lahko več pogovarjala in bila bolj “otroku prijazna”.
Tampone uporabljamo zato, da zagotovimo popolno osušitev zoba. Če zob ni suh, potem pirhaja do raznih težav – odpadanje zalivk, zaščite na zobu,…. Zalivanje fisur brez tamponov ni možno. V spodnji čeljusti delo še dodatno ovira jezik. Zato moramo tampone dati na obe strani zoba (tudi k jeziku).
Težava, ki jo omenjate, je pri otrocih zelo pogosto. Le pri redkih je vzrok močen refleks na bruhanje. Večinoma je otroke le strah oz. se bojijo posega.
Preparat za pripravo sklenine mora biti na zobu približno 20 sekund. Temu sledi dobro izpiranje z vodo in osušitev (in menjava tamponov). Ko je zob tako pripravljen, v žlebiček nanesemo material, ki ga uporabljamo za zalivanje in zob osvetljujemo s posebno svetlobo (modra lučka) 40 sekund.
Lepo pozdravljeni!

Glede tamponov. Ko sem mislila na obe strani nisem mislila zoba. Zobozdravnica da tampone na obe strani ust, tako, da bi naredila dva zoba hkrati (na levi in desni strani ust).

Spoštovana Nataša,

to pa prav gotovo ni potrebno.
Če ima otrok težave, potem je že zalitje enega zoba velik dosežek in je povsem nepotrebno tako veliko obremenjevanje.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close