težave ob uvajanju Emselex-a
Imam MS, težave z inkontinenco že precej let, ultrazvok sečil brez posebnosti. Urolog, do katerega so me napotili šele po več letih, mi je predpisal Emselex zaradi pogostega uriniranja (tudi več kot 20x v 24 urah) in urgentne inkontinence. Po dobrih dveh tednih jemanja zdravila (7,5 mg tableta zvečer) opažam naslednje:
– hudo zaprtost, h kateri sem že itak nagnjena
– občutek zatekanja nog predvsem za koleni in zatekanja obraza (opombe sodelavcev)
– pogosto srbenje kože, vendar brez vidnih znakov
– sicer manj pogosto uriniranje, toda mehurja ne morem izprazniti hote, recimo pred odhodom od doma. Ko pa začutim potrebo po izpraznitvi mehurja in to ni mogoče TAKOJ, se čas do nekontroliranega praznjenja mehurja ni prav nič podaljšal, le zaradi bolj polnega mehurja je urina več, kar pa je v bistvu še bolj moteče. Podobno se mi je zgodilo tudi pri Detrusitolu, ki mi ga je že pred časom predpisal nevrolog in sem ga prav zaradi tega zadnjega pojava nehala uživati.
Čeprav mi je urolog, pri katerem imam naslednji pregled šele jeseni, rekel, naj bom pri uvajanju zdravila potrpežljiva, se mi zdi, da mi zdravilo kvaliteto življenja poslabša, ne izboljša in ga nameravam nehati uživati. Še prej bi se o tem posvetovala z vami, saj menim, da imate o tem več konkretnih izkušenj od mojega osebnega zdravnika. Hvala za nasvet in lep pozdrav …
Pozdravljeni!
Z ozirom, da imate MS, vam predlagam temeljit razgovor z urologom ali nevrologom, saj predvidvam, da jemljete tudi druga zdravila. Svetujem, da podrobno preberete navodila, če so morebiti katera izmed njih tudi duoretična, sicer pa morata biti oba zdravnika seznanjena o jemanju zdravil, da lahko nato predpišeta pravo zdravilo za zdravljenje urinske inkontinence (na tržišču jih je kar nekaj), ki se veže z ostalimi.
Stranski učinki kot jih navajate, pa so v navodilih, ki so priložena v vsaki škatlici zdravila, zabeleženi tudi kot možni stranski učinki tako, da vsekakor svetujem posvet z enim izmed vaših zdravnikov. Je pa res, da je pri uvajanju katerega koli zdravila za zdravljenje urinske inkontinence treba biti zelo potrpežljiv, saj pri nobenih tabletkah ni trenutnega uspeha, amak se le ta pokaže čez čas. Iz lastnih izkušenj pa lahko povem, da je za zdravljenje urinske inkontinence treba narediti veliko sam zase, če želimo, da se od nje poslovimo ali, da stanje vsaj izboljšamo, saj je zdravljenje lahko dolgotrajno. Pri urgentni inkontinenci, ki jo navajate tudi vi, pa je tudi po ozdravitvi treba biti zelo pazljiv, saj se nam lahko ponovi in takrat je treba takoj ukrepati. Po mojih izkušnjah je kar nekaj dni treninga mehurja dovolj.
Kar se tiče praznenja mehurja hote, menim, da je to zgrešeno, saj s tem samo razvadite mehur in pogosteje, ko ga praznimo pogosteje nas bo sililo na stranišče. Kaj pa trening mehurja in dieta? Vam ju je kdo predlagal? Navodila so objavljena na naši spletni strani v linku INKONTINENCA. S treningom mehurja namreč dosežemo, da redkeje hodimo na stranišče in odvajamo večje količine urina na enkrat in ne samo nekaj kapljic, kar je verjetno prisotno tudi pri vas z ozirom na to, da greste na stranišče, kot pišete, tudi več kot 20 x na dan. Normalna količina urina ob enem uriniranju je namreč okoli 300 mililitrov. Pa še ali ste z laboratorijskimi preiskavami Sanford izključili morebitno vnetje mehurja? Tudi vnet mehur nas namreč lahko pripelje v urgentno urinsko inkontinenco.
Kar se tiče prenehanja jemanja zdravila svetujem, da to storite v dogovoru z zdravnikom. Jaz sem se namreč vedno posvetovala z njim, saj sem tudi sama nekoč jemala detrusitol in detrunorm.
Z lepimi pozdravi,
Lorena Meglič
Pozdravljeni
Od rojstva imam Spina bifido (parapareza na kratko) tud jaz sem imel težave z zadrževanjm urina poskusil sem vse po vrsti:Detrol,Detrusitol,Emselex itd…vsako zdravilo je imelo stranske učinke ali pa sploh ni delovalo(Detrol,Detrusitol) nato pa sva se z urologom odločila,da poskusim Ditropan.
To zdravilo vsaj pri meni deluje bolj kot vsa našteta seveda ima pa tudi stranske učinke(povišan krvni tlak,suha usta).
Tudi to zdravilo ni vse mogočno na primer,ko sem bolan,ko zakašljam mi malo urina uide pa tudi ko kihnem ali prehistro vstanem ali se sklonim mi malo uide zato pa za vsak slučaj nosim Tena za moške.
Od začetka sem ga jemal 3 tablete na dan zadnja 3 leta pa jemljem 1 tableto na dan z 3 deci vode, ker sem z poskusi ugotovil,da je 1 tableta dnevno najbolj optimalna rešitev z najmanj stranskimi učinki včasih ga pozabim vzeti ampak je to zdravilo tako narejeno,da deluje še dva dno po zaužitju ali pa vsaj pri meni tako deluje.
Problem pa je v tem,da se tega zdravila ne dobi pri nas ampak samo v tujini jaz ga hodim iskat v Italijo,tja grem z receptom od urologa tam kupim zdravilo potrdim recept in skupaj z računom pošljem na ZZZS vendar mi vrnejo samo 75% plačanega zneska.