Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva težave ob menstruaciji

težave ob menstruaciji

Pozdravljeni, pred cirka sedmimi leti sem imela cisto na jajčniku za kar sem bila tudi operirana. Problem pa je v tem, da me že od nekdaj ob menstuaciji boli križ in trebuh. Pogosta je napihnjenost in pa včasih občutek, kot da me bo pretrgalo na polovico. Pa še nekaj je, ob menstruacijah postanem dostikrat zelo razdražljiva in agresivna, spremlja pa me tudi depresija. Prosila bi vas za mnenje, ker se bojim, da bi to postalo kronično. Lep pzdrav.

Draga Alenka,

To kar ste opisali gre v sklop takoimenovanega premenstrualnega sindroma (PMS), ki očitno obstaja bolj pogosto kot si mislimo. Začne se lahko že kmalu po ovulaciji in traja do začetka menstruacije ali še kakšen dan ali dva, nato pa izgine. Zanimivo je, da ga imajo skoraj izključno ženske, ki ovulirajo. Na njegovo težo vpliva toliko dejavnikov kot na migreno ali astmo, ki sta tipični predstavnici takoimenovanih psihosomatskih obolenj. No, PMS ni pravo obolenje, je pa lahko kar neprijeten, tako za dotično kot za njeno okolico.
Obravnava lahko poteka na več ravneh. Najpogosteje svetujemo hormonsko kontracepcijo, če je ta potrebna ali vsaj smiselna tudi s plati nezaželene nosečnosti. Lahko dajemo nesteroidne antirevmatike kot so Ketonal, Brufen, in podobno,v času trajanja težav ali celo dan ali dva predno “vemo, da bodo težave nastopile”, svetujemo pa vedno še prilagoditev prehrane, ki naj ne vsebuje dražečih začimb, kave, čokolade, gaziranih pijač, tobaka, mamil ipd, vsebuje pa naj veliko tekočine, svežega sadja in vitaminov ter mineralov. Pomembna je tudi redna telesna aktivnost.
Kakor se čudno bere – najbolj pomaga “zadovoljno življenje”, ker se vsako nezadovoljstvo rado zbere in kaže na telesni ravni kot “menstrualna bolečina, premenstrualna napetost” ali pa najde drugačen način za izbruh. Ravno zadnje je žal nemogoče dobiti na recept.

New Report

Close