Težave – lihen pri ženski in pekoče uriniranje
Spoštovani!
Ponovno se obračam na vas z enim vprašanjem. Ne bom več navajala svojih težav ,ker sem jih podrobneje že opisala v prejšnjih meilih.
Zanima me sledeče. Včerej sem bila na kontroli pri urologu in predpisal mi je zdravilo Toviaz. Ko sem prebrala listek ,ki je priložen temu zdravilo , sem zasledila , da se zdravilo uporablja pri pogostih mikcijah. Ker jaz nimam pogostih mikcij( na dan uriniram do 8 x, le kadar zelo veliko pijem do 10x) me zanima zakaj mi je bilo to zdravilo predpisano.
Moje težave so neprijeten občutek v sečnici po uriniranju, kot ,da bi se sečnica krčila in kadar me tišči na vodo in poskušam zadržati urin se pojavi pekoča bolečina v mehurju.
Ne vem ali je smiselno, da zdravilo sploh jemljem.
Prosim za nasvet.
Spoštovani!
Navajate “krčenje”, to pa je zdravilo proti “krčem” (mehurja). Ali bo pomagalo ali ne, je nemogoče napovedati. Če ne boste preizkusili ne boste vedeli. Sami se zavedate, da gre pri vas za precejšen problem, ki mu dosedanji številni ukrepi niso prišli “do živega”, torej se zdi smiselno preizkusiti, dodati v nabor ukrepov in zdravil, s katerimi si lajšate težave, še enega – pa boste videli – če vam bo v kateremkoli delu vaših težav zdravilo ustrezalo, vam bo pomagalo, ga boste nekaj časa jemali, po potrebi vam ga bo naprej predpisoval osebni zdravnik. V kolikor pa vam ne bo koristil, ga boste pač opustili.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani !
Zaradi lihna sclerosisa vulve (ki očitno vpliva tudi na sečnico) bo potrebno opravitu bužiranje sečnice. Prosim vas ,če mi lahko razložite kako se ta poseg opravi, ali je boleč?
Bila sem že na cistoskopiji, ki zame ni bila prijetna. Vem ,da se naj bi pri bužiranju nekaj vstavilo v uretro, vendar me zanima ali se pri posegu uporablja debelejši pripomoček kot je cistoskop.
Kako dolgo pa traje sam poseg bužiranja in kakšni so lahko zapleti?
Lep pozdrav
Spoštovani!
Ta poseg je v nekem smislu pogost (saj ga praktično opravimo pri vsaki cistoskopiji), na drugi pogled – torej da bi bolnico zaradi tega sprejeli v bolnišnico in opravili v anesteziji – to je pa precej redko. S stvarmi, ki so redke, je pa tako, da jih vsak, ki bi to počel, napravi nekoliko drugače. Najenostavnejše bužiranje ženske sečnice se izvede kar pred cistoskopijo, v “lokalni” – torej se namaže ustje sečnice z mazilom, nato pa se notri potisne koničat “buži” – kovinska palička, ki je na enem koncu ozka, na drugem pa širša. Tako se sečnica razširi. Včasih bi se ta palička pustila v sečnici nekaj minut. Nato se odstrani in to je to. Lahko pa to opravite s katetri, na primer zapored vstavite not in ven nekaj vedno debelejših katetrov. Tudi cistoskopi so precej različnih debelin – od Ch 15 (=premer 5 mm) do Ch 24 (=premer 8 mm). Ženska uretra pri odrasli ženski naj bi bila širine Ch 24. Če je ožja, se jo priporoča razširiti vsaj do 33 (=premera 1.3 cm). Mogoče je zgolj razširiti ali pa prerezati – napraviti uretrotomijo. To je operacije, kjer se sečnica razširi tako, da se prereže s pomočjo različnih instrumentov toliko, da je nato prehodna toliko, kot menimo, da je smiselno in potrebno.
V primeru bolezni je pričakovati, da se bo spet zožila in bodo svetovali ponoviti dilatacijo. Nekateri moški si sami širijo sečnico vsak dan (si vtaknejo noter kateter za nakaj minut – toliko, da držijo sečnico dobro odprto, da lahko urin dobro odteka).
Pri širjenju ženske sečnice (le ta se lahko v izjemnih primerih razširi tudi do prav neverjetne širine, celo za več prstov, nenazadnje so poznani primeri, ko so moški občevali z ženskami v mehur) vendar je problem (kot vedno v življenju) ravnotežje – torej preozka sečnica – urin lahko zastaja – preširoka sečnica – urin lahko uhaja. Zato se tega vedno lotevamo previdno in “ne preveč”, o tako ekscesnih stvareh, kot sem zapisal, pa beremo zgolj v knjigah – nekatere bolnice po radioterapiji v Angliji so imele dejansko bužiranja sečnice počasi, na primer 1x tedensko tako dolgo, da so prišli do ravnovesja, ki je omogočalo na eni strani prazniti mehur in na drugi ravno še ni preveč uhajalo – tudi če je to pomenilo razširitev nazadnje na več centimetrov! Vendar je to ekstrem, ki ga pri vas gotovo ne bo nihče delal.
Torej – bužiranje je rutinska stvar v urologiji, če ni v narkozi (navadno ni), seveda malo ali tudi malo bolj zaboli, pogosto ga je potreno ponavljati. Če prvič ne bo v narkozi in bo bolelo, hkrati pa bo uspešno in vam bo olajšalo težave, poskusite naslednjič prositi za narkozo.
Natančno kaj bodo napravili pri vas, je stvar vašega urologa, navedel sem samo nekaj od širokega spektra možnosti. Podrobno se o tem pogovorite s tistim, ki bo poseg opravil. Samo ta ve, kako bo to napravil v vašem primeru.
Lepo pozdravljeni!
jaz bi napisala samo nekaj besed v zvezi z lichnom. Jaz sem se več let trdovratni borila in tudi neuspešno s to boleznijo, ki je bila prisotna tudi v ustni votlini. Po ne vem kolikih obiskih pri dermatologu, revmatologu, dermatovenarologu…. se stanje ni izboljšalo. Obrala sem drugo pot.
obrnila sem se na homeopatijo. Ne moreš verjet, vendar sem lichen sclarosus odpravila z njeno pomočjo, z ruben planusom pa se še borim. Mogoče bi se bilo smiselno obrniti k taki pomoči.Probat ni greh, saj vem kakšne težave povzroča taka bolezen. Lepo pozdravljena.