Težave – lihen pri ženski in pekoče uriniranje
Spoštovani!
Stara sem 41 let in že kar nekaj časa imam težave s splovilom in sečili. Pred leti mi je bila postavljena diagnoza lihen sclerosis at atropicus vulve. Spolovil je zato izredno občutljivo, večkrat se koža vulve in vhoda v nožnico vname. Te spremembe zdravim s kortikosteroidnimi mazili.
Poleg tega pa so se sedaj začele tudi težave pri odvajanju vode. Večkrat me zelo tešči ( zlasti to opažam zjutraj) in ko grem nato na vodo je curek bolj tanek in polulam bolj malo 150 ml. Čez približno 10 minut lahko grem ponovno lulat, takrat je curek močnejši . Pri uriniranju začutim čuden občutek v sečnici , zlasti ob koncu uriniranja. Včasih me malo peče običajno pa je to neka topa bolečina v sečnici, kot ,da bi se nekaj krčilo.
Zaradi teh težav sem že bila na pregledu pri urologu, ki mi je opravil cistoskopijo.
Izvid se glasi: Zaradi suprapubičnih težav opravim cistoskopijo:
Kapaciteta mehurja normalna, lateralno z obeh strani obstajajo recesusi v katerih verjetno po mikciji zaostaja urin. Sluznica v celem mehurju brez posebnosti razen na trigumu, kjer je prisoten levkoplak. Ostija simetrična z bistrimi ejakulacijami.
Opazi se stenoza sečnice.
Terapije nisem dobila, razen jemanja nolicina 1 teden po cistoskopiji. Naročeno mi je bilo ,da naj veliko pijem.
Res pijem sedaj več, redno delam keglove vaje vendar neprijeten občutek obstaja. Včasih kakšen dan je ta topa bolečina manjša nato pa se zopet stvar poslabša.
Prosim vas za mnenje. Kaj bi lahko bil vzrok mojim težavam in kaj mi svetujete?
Lep pozdrav.
Spoštovani!
Na pamet je težko karkoli reči, najlažje je vaše težave pripisati bolezni, ki jo imate in ki seveda povzroča težave tudi v sečnici – torej lihnu. To urejate z dermatologom in je kot kaže bolj ali manj dolgotrajen problem, tako da vaših težav generalno najbrž ni mogoče povsem rešiti. Vzrokov za vaše težave je lahko zelo veliko, najenostavnejša razlaga pa se ponuja sama – lihen povzroča ožanje zunanjega meatusa (izvodila) sečnice, zato težje lulate. Do kakšne debeline pa je bila opravljena razširitev meatusa pri cistoskopiji? Z manjšo operacijo je mogoče zunanji meatus razširiti, vendar ni nobene garancije, da vam bo potem bolje in ne še slabše.
Glede lihna nisem pravi naslov, lahko pa pogledamo, kaj bi bilo moč ukrepati glede motenj praznenja mehurja oziroma občutka neizpraznjevanja mehurja. Sečnica je očitno prehodna (lahko bi se zaradi lihna zapirala, vendar je cistoskop šel skozi, ni pa jasno, kako debel cistoskop – morda je to problem zjutraj, pred “hidravličnim bužiranjem” – torej pred prvim uriniranjem). Omenjate zastajanje urina – ali je bilo to kdaj potrjeno oz izmerjeno? Če je to res problem, je mogoče sečnico vzdrževati odprto s samokateteriziranjem – to pomeni, da imate urinske katetetre za enkratno uporabo doma (in mazilo ali pa katetre, ki so že vnaprej namazani in jih le namočite pred uporabo – Easycat ali pa take, ki so že pripravljeni, ji le uporabite – Speedycat). Kateter vstavite skozi sečnico v mehur po končanem uriniranju, ko menite, da je še nekaj ostalo in na ta način preverite, da se je mehur povsem izpraznil oziroma če se ni, ga na ta način sami izpraznite. Ko se tega naučite to delate na primer 1x dnevno prvi teden, nato pa v odvisnosti od zastanka urina – pogosto se izkaže, da se zastanki bistveno zmanjšajo (so pod 50 ml) in potem presledke med posameznimi kateterizacijami podaljšate – na primer 1x tedensko. Seveda pa je vsako vstavljanje katetra lahko tudi vzrok za bolečino ali pa vnetje tako da je potrebno poiskati neko ravnovesje.
Kaj pravi ginekolog? Ali ste poskusili z lokalno estrogensko kremo (OrthoGynest)? Kako dolgo jo že uporabljate? Ali ste prepričani, da je lihen pod kontrolo in ste res dermatološko napravili že vse, kar je mogoče? Ste mazali tudi predel, kjer je zunanje izvodilo sečnice?
Lepo pozdravljeni!
Hvala vam za iščrpen odgovor.
Najprej glede zastoja urina v mehurju. Ta mi ni bil izmerjen. Težave so ponavadi zjutraj, medtem ko jih čez dan ni . Moti me samo neprijeten občutek ,kot neka topa bolečina ob koncu uriniranja v sečnici. S kako velikim cistoskopom je bila delana cistoskopija ne vem, po preiskavi sem malo krvavela. Urolog je rekel ,da je s tem ko je uvedel cistoskop tudi malo razširil sečnico. Drugače drugih težav razen neprijetnega občutka pri lulanju nimam. Ta občutek se iz dneva v dan spreminja. Kakšen dan je skoraj čisto izveni, nato pa se zopet pojavi.
Glede moje osnovne bolezni pa bi dejala tole. Biopsija ,ki je bila opravljena na zunanjem spolovilu je bila histološko dokazana z diagnozo: atrofična vulvarna distrofija. Dermatolog je rekel ,da je to bolezen lihen sclerosis. Ko pa sem šla po mnenje k drugemu dermatologu mi je ta dejal ,da ne more zagotovo trditi,da gre za lihen. Skratka diagnoza ni čisto jasna.
Glede terapije ,ki mi jo je predpisal dermatolog so to kortikosteroidne kreme, ki bi jih naj uporabljala takrat ko so težave hude. Uporabljala bi jih naj le nekaj dni. Drugače uporabljam za nego različna negovalna mazila.Problem kortikosteroidnih krem je ,da si jih ne upam namazati na vhod v sečnico,saj je tam sluznica zelo tanka, kortikosteroidi pa še dodano tanjšajo kožo.
Že več kot mesec dni uporabljam tudi kremo orto ginest. Sprva sem jo nanašala vsak večer 14 dni, sedaj pa jo uporabljam 2x na teden. Nanašam jo na vhod v nožnico in na okolico vhoda v sečnico. Trenutno ne morem reči ali to pomaga. Po kolikšnem času pa lahko pričakujem izboljšanje? Kako dolgo pa lahko mažem s kremo orto ginest?
Ginekolog je glede na moje težave samo skomignil z rameni. Predpisal mi je xyilocain gel s katerim se naj namažem kadar bodo težave hude. To pa je tudi vse.
Dermatovenerolog me je sedaj poslal tudi k nevrologu na nevrofiziološki inštitut v Ljubljano. Sedaj čakam na urodinamsko preiskavo , kjer mi bodo preko nekakšnih igel, ki mi jih bodo zapičili v mišico rektuma in sečnico dražili živce s pomočjo toka. Ne vem kako točno se preiskava imenuje.
Poslal me je tudi na pregled k uroginekologu.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
Spoštovani!
Glede lokalne estrogenske kreme, če imate še menstruacijo, je vsekakor ne smete uporabljati nepretrgoma. Natančno kako, ve ginekolog, sam bi na pamet priporočil, da vsak mesec vsaj za teden dni povsem prekinete (med menstruacijo) in da ne mažete dlje kot 3 mesece, potem pa je treba ponovno premisliti, ali je kakšen učinek oziroma prekiniti/prenehati. Pričakovati je, da bi kontrolna cistoskopija pokazala izboljšanje (izginitev) sprememb, ki ste jih navedli kot “levkoplak” v predelu trigonuma. Bojimo se, da bi pri ženski, ki ima maternico, prišlo do vpliva estriola na razvoj raka. Če se bo izkazalo, da vam koristi, lahko uporabljate na primer 3 mesece (s presledki), nato nekaj mesecev počakate in potem ponovno, seveda pa morate biti pod kontrolo ginekologa.
Glede kortikosteroidne kreme je vsekakor potrebno poslušati dermatologa – pri moških si mažejo ravno ob zunanjem ustju sečnice – saj je tam vendar problem – tam se luknjica “oži” in tam bi rabili zdravilo. Tam je bilo treba ustje sečnice “razširiti” – ravno na tem mestu so težave, ki jih opisujete kot “stenoza”.
Sicer pa so za lihen vulve uporabljali različne kreme – včasih je veljalo, da se to zdravi s testosteronsko kremo (stranski učinki so povečana spolna sla – boljši libido, če pa je preveč, pa lahko zrastejo brke – dlake in pride do drugih motenj). Nekatere raziskave niso potrdile prednosti testosteronske kreme v primerjavi z navadnim blažilnim mazilom, druge pa so. Smiselno bi bilo povprašati še kakšnega ginekologa ali dermatologa. Namreč, nekateri učbeniki na primer izrecno pravijo, da se za lihen vulve ne predpisuje estrogenske kreme (kot jo sedaj vi prejemate in je na mestu za atrofični vaginitis, temveč naj bi za lihen bila testosteronska). Ampak to pa res ni več področje urologije.
Predlagam, da ugotovite, ali vam to, kar uporabljate sedaj, pomaga in če ne bo, poiščete še kaj drugega – osredotočite se na lihen – tu dermatologi uporabljajo tudi močna zdravila iz skupine retinoidov. Glede zastajanja vode je pač na mestu samokateterizacija, s katero si pomagate, da preverite, ali res zastaja in si v takem primeru praznete mehur, ampak ključno je verjetno zdraviti lihen.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Imela bi še eno vprašanje. Glede na to ,da moje težave kjub terapiji za lihen ne ponehajo, me zanima sledeče.
Moje uriniranje je normalno, vsakokrat ko grem na vodo sem si urin merila in polulam nekje okoli 250 ml na enkrat, včasih tudo okoli 300ml. Zjutraj ponavadi polulam več med 350-400 ml. Občutka ,da bi mi urin zaostajal ni več.
Pogosto pa se po uriniranju pojavi neka čudna topa bolečina ,ki se pojavi ob sečnici in zajema ves predel do vhoda v nožnico. Tudi spodnji del trebuha, kjer je mehur me rahlo boli in je napet.
Včasih je kak dan ko teh težav ni oziroma se pojavijo mogoče samo enkrat čez dan po uriniranju, spet drugič pa me te težave spremljajo čez cel dan.
Ne vem več kaj mi je storiti, kajti težave so res neprijetne. Ko sem jih omenila dermatologu mi je dejal, da so po njegovem težave urološkega izvora.
Prosim vas za nasvet. Kaj menite kaj bi lahko bil vzrok mojih težav? Kontrolo pri urologu imam šele v marcu mesecu in ne vem če bom lahko tako dolgo vzdržala.
Še nekaj bi omenila. Zdi se mi ,da so se mi te težave pojavile po opravljeni cistoskopiji ,kjer sem tudi malo krvavela( rahlo zožena sečnica). Prej teh težav nisem imela, razen ,da kadar me je na vodo precej tiščalo sem šla lulat bolj malo ( 150-200ml) nato pa čez 10-30 minut še enkrat.
Prosim vas za nasvet.
Spoštovani!
Nič pametnega ne morem reči – če je res hudo, boste najbrž šli k svojemu osebnemu zdravniku, ki vas bo pregledal in če bo mnenja, da je res hudo, bo napisal napotnico z oznako nujno tja, kjer bo menil, da vam lahko pomagajo. Najbrž bo prej izključil vnetje…
Sicer pa je res, da se po bužiranju – razširjanju “cevka” ponovno krči – to lahko povzroča težave – varianta bi bila “samobužiranje” – vzrževanje odprte cevke – da si sami vstavite kateter v mehur npr. enkrat tedensko, kot to delajo tiste ženske, ki ne morejo drugače prazniti mehurja. Seveda je to neprijetno in ni garancije, da ne bi tudi v tem primeru (tudi zaradi lihna), bolelo.
Lepo pozdravljeni!
Kot sem vam napisala že zadnjič me zadnjih nekaj dni pri uriniranju oziroma na koncu uriniranja močno peče in bolj pogosto tišči na vodo. Ker me na vodo tišči pogosteje moram na WC včasih že po eni uri pred prejšnjim odvajanjem. Takrat je urina bolj malo (120-150 ml) in takrat je pekočina na koncu uriniranja še hujša.
Ker je urin bp in po tem takem ne gre za vnetje, sem si danes z ogledalom natančneje ogledala vhod v sečnico. Opazila sem ,da je na vhodu v sečnici prečno nekakšna črta , izgleda kot nekakšna zareza,ki je prej ni bilo.
To sem omenila svoji osebni zdravnici in ne ve kaj bi to lahko bilo.Spolnih odnosov nisem imela že cel mesec, tako ,da ne more biti od tega.
Dermatolog ,ki me je danes pogledal pravi,da ne more potrditi ,da bi šlo za lihen.
Prosim vas za vaš nasvet. Kaj bi to lahko bilo in s čim bi lako zadevo zdravila?
Naslednji teden imam uronevrofiziološko preizkavo in me kar skbi ,da mi ne bo povzročila še dodatnih težav, kajti že sedaj je stanje hudo.
Povedati moram ,da veliko pijem. Pijem brusničin čaj in urološki čaj.
Prosila bi vas za mnenje oziroma nasvet kako si lahko pomagam , da bi težave umilila.
Spoštovani!
Ni čisto jasno, kakšno preiskavo in kje imate predvideno (ne morete imeti hkrati obeh – ali nevrofiziološko, ki jo dela nevrolog ali pa urodinamsko ki jo dela urolog). Če je preiskava predvidena, je najbrž razlog, da so vas nanjo napotili – da pa imate težave, je iz vaših sporočil jasno. Urodinamska preiskava pomaga k pojasnjevanju težav z mehurjem, nevrofiziološka preiskava pa opredeli dogajanje v zvezi z živčevjem, ki tudi lahko prispeva k težavam z mehurjem. Obe tidve preiskavi sta sicer morda malo neprijetni, urodinamika lahko povzroči tudi vnetje in ponovno razdraži mehur, saj se v mehur vstavi tanek kateter, so pa to vse zelo malo agresivne in praktično nenevarne preiskave.
Iz vaših sporočil ne razberem, kolikokrat se je pri vas ponovila cistoskopija – če je tak problem, potem ste najbrž obiskali urologa večkrat, več urologov (drugo mnenje) in verjetno ste že večkrat opravili cistoskopijo? Če je stanje hudo, boste pač odšli k urologu pod nujno. Morda bo potrebno ponovno premisliti potencialne vzroke bolečega uriniranja (kamni, klamidija, gonoreja, herpes, sestavine v milih, šamponih, pralnih sredstvih, glivična infekcija, uretritis – vnetje sečnice, lahko povsem mehansko ob dogajanju v zvezi z lihnom in po cistoskopiji…
Povsem simptomatsko bi za največ par dni morda lahko preizkusili tudi phenazopyridin (Pyridium), tbl 100 mg, do 2 tableti največ 3x dnevno po jedi, največ 2 dni – kot protibolečinsko sredstvo, ki se izloča v urinu – na voljo v Avstriji.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Zopet se obračam na vas. Kot veste imam osnovno bolezen vulve -lihen sclerosis. Ob težavah jo zdravim z nanosu kortikosteroidnih krem. Sedaj pa so se pojavile težave pri uriniranju, kot sem vam že napisala. Opažam ,da težave pri uriniranju niso prisotne čez cel dan. Včasih se bolečina pojavi že zjutraj in vstraja, drugič pa lahko le pri posameznem uriniranju. Takrat čutim pekočo bolečino in nekakšen krč v sečnici in bolečina se razširi na celotno območje od klitorisa do vhoda v nožnico( v predelo ,ki ga pokrivajo male sramne ustnice). Ugotovila sem, da je bolečina večja ,kadar uriniram manj ( 180-200ml) in kadar je urin bolj koncentriran. Vendar je urin vedno bp. Drugače uriniram kar dobro in nimam več občutka ,da bi urin zastajal, razen da kadar me močno tišči pri prvem uriniraju moram kmalu na wc ponovno .
Zaradi teh težav sem bila tudi pri dermatologu, ki me je pregledal in dejal ,da se ničesar ne vidi okoli sečnice in ne ve zakaj bi bile te težave.Mazala sem se tudi s kortikosteroidno kremo okoli vhoda v sečnico , vendar ni bilo nič bolje.
Rekel je ,da se naj obrnem na urologa. Kontrolo pri urologu imam sedaj v mesecu marcu.Prosim vas za nasvet, kaj še da storiti,da bi odpravila moje težave?
Zanima me ali še obstaja kaklšna druga preizkava ( razen cistoskopije),kjer bi lahko urolog preveril morebitne spremembe sluznice v sečnici in na vhodu v sečnico? Cistoskopije se namreč bojim,ker je bila boleča in po njej sem krvavela. Povedati moram ,da so se te težave s pekočinami pojavile po opravleni cistoskopiji v mesecu oktobru.Prej teh težav nisem imela razen težav zjutraj ko sem šla na vodo in je moj curek bil bolj tanek , nato pa sem čez nekaj časa šla ponovno na vodo in curek je bil normalen, tako ,da sem lahko normalno izpraznila mehur.
Skratka ne vem kaj se je zgodilo in zato se ponovne cistoskopije bojim.
Prosim za nasvet.
Spoštovani!
Verjetno ste poskusili že veliko variant zdravljenja, tako da vam ne vem oz. ne morem predlagati česa novega, da bi “odpravili vaše težave”. Vsekakor je prav, da to iščete, hkrati pa poskušate karseda normalno živeti s težavami, ki so vas doletele.
Cistoskopija pač omogoča videti sluznico sečnice in mehurja. Seveda je stvar dogovora med vami in vašim zdravnikom / urologom, ali se bosta odločila to preiskavo, če je bila za vas boleča, ponoviti ali pa zaenkrat še ne. Ultrazvok in citologija urina lahko prispevajo k vedenju o tveganu za raka mehurja (kar je običajno pri starejših), k samemu pregledu “izgleda” sluznice in predvsem prehodnosti sečnice pa ne prispevata.
Tudi načini zdravljenja bolečin, povezanih z mehurjem, so pogosto vnašanje v mehur snovi, ki naj bi težave, sluznico pomirile – to pa se dela tako, da se vstavi v mehur kateter – vnese tekočino (na primer Targesin ali pa heparin ali Cystistat) in nato kateter odstrani – kateter je sicer tanjši kot cistoskop, ampak vseeno je postopek isti.
Krvavitev po cistoskopiji je običajna ne predstavlja nič posebnega. Če je bila sečnica zožena, jo je cistoskopija razširila – “bužiranje” – torej na nek način zdravila. Vprašanje je sedaj, ali to ponavljati in na ta način vzdrževati primerno širino sečnice ali ne.
Vsekakor priporočam pogovor z vašim urologom in gotovo vas v cistoskopijo, če je ne boste želeli, ne bodo silili.
Lepo pozdravljeni!
Hvala vam za odgovor.
Imela bi samo še eno vprašanje. Ker vem ,da lihen sclerosis lahko vpliva na sečnico me zanima ali se s cistoskopijo ali kako drugače lahko vidi , da je sečnica prizadeta zaradi te bolezni?
To sprašujem ,ker mi je dermatolog dejal,da v kolikor so težave zaradi lihna je potrebno nanašati kortikosteroidna mazila na vhod v sečnico, v kolikor ne pa bo ,urolog povedal kako naprej .
To me zanima, saj nebi rada po nepotrebnem nanašala kortikosteroidna mazila na predel sečnice, ker dolgoročno tanjšajo kožo.
Opazila sem ,da kolikor je urin bolj gost je bolečina bolj izrazita, kadar pa je bolj svetel urin je boleč občitek manjši ali pa ga sploh ni. Ali je tu lahko kakšna povezava z mojimi težavami?
lep pozdrav
Spoštovani!
Če je sečnica bolezensko zožena – torej je za vas cistoskopija boleča, potem je to že eden od kazalcev, da je najbrž prizadeta.
Pomembno se mi zdi vaše opažanje glede urina in simptomov. Na tem področju raziskave še niso odkrile, katere sestavine urina točno povzročajo težave, ve pa se, da je tako – da ni samo kislost ali bazičnost urna (pH vrednost), temveč sestava, ki je še ne znamo opisati, bistveno prispeva k težavam, draženju sečil, ki jih povzroča urin.
Pomembno je torej, da ugotovite, katera hrana in katera pijača in v kakšni kombinaciji povzročata, da vaš organizem izloča urin, ki vam dela težave (draži, peče) ter s kakšno pijačo in hrano lahko to pomirite. Morda to sporočite na forum, da bo pomagalo še drugim.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Zopet se obračam na vas. Če boste prebrali moje prejšnje poste boste videli ,da sem imela težave pri uriniranju. Te so bile kot neko krčenje sečnice in v spodnjem delu trebuha. Sedaj so te težave nekako izvenele. Zanima me ali je možno ,da sem imela težave zaradi cistoskopije. Le to sem imela v mesecu oktobru in prebližno skoraj 3 mesece po tej cistoskopiji se je pojavlajav ta občutek po koncu uriniranja, kot ,da se sečnica in mehur krči. Povedati moram ,da se je pri cistoskopiji ugotovilo,da imam zoženo sečnico.
Sedaj se mi zdi ,da je curek pri uriniranju malo tanjši, vendar bolečin ni več. Ponovno ima kontrolni pregled v mesecu marcu . Bojim se , če bom morala iti na ponovno cistoskopijo, kajti nebi rada ,da bi se težave po njej zopet začele.
Ali je možno,da mi cistoskopija povzroča te težave tako dolgo ( 2-3 mesece po njej)? Mislim,da se je sečnica ponovno malo zožila in zanima me ali je nujno ,da mi sečnico ponovno širijo s cistoskopom, kajti bojim se ponovnih težav?
lep pozdrav
Spoštovani!
Nihče vam ne bo “na silo” napravil cistoskopije. Če obstaja bojazen, da bi vam škodila oz. povzročila težave, se bo urolog gotovo oprl na vse druge preiskave, ki jih ima na voljo in vam predlagal ponovno cistoskopijo samo, če bo utemeljeno sumil, da je to nujno. Pa še v tem primeru je na vas, ali to sprejmete ali ne. Pomembno pa je, da mu poveste, da je bilo po prvi cistoskopiji hudo, da preiskave ne želite in prosite, da bi se ji poskusila izogniti.
Potrebno je vedeti, da mehur dobro izpraznete in da pri tem ne nastajajo previsoki pritiski v mehurju, ki bi lahko škodili ledvicam. Izpraznjevanje preveri UZ meritev zastojnega urina (greste lulat, nato pa se z UZ aparatom pogleda, ali in koliko urina je ostalo v mehurju). Sam postopek praznenja mehurja oceni uroflow – meritev pretoka urina – če je ta normalen in se mehur dobro izprazni, najbrž ne bo potrebe po cistoskopiji, sploh – če težav ni.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Zahvaljujem se vam za odgovor. Imela bi še eno vprašanje. Zanima me sledeče. Opazila sem ,da kadar uriniram manjo količino urina se ponavadi neprijeten občutek krčenja v sečnici pojavi in nato me boli ves predel od sečnice in vhoda v nožnico. Povedati moram, da sem bila tudi pri nevrologu ,ki mi je opravil emg medeničnega dna oziroma uronevrološke meritve in pokazala se je manjša okvara levega pudendalnega živca.
Sedaj sem imela kar nekaj časa mir in teh težav ni bilo. Danes pa so se težave pri uriniranjo zopet pojavile. Ker sem se tudi dalj časa vozila ( več kot dve uri ) z avtomobilom ne vem ali so lahko moje težave in neprijeten občutek pri uriniranju povezane z okvaro pudendalnega živca. Zanima me ali je pudendaljni živec kakor koli povezan oziroma igra kakšno vlogo pri uriniranju?
Lep pozdrav
Spoštovani!
Pudendalni živec izhaja iz sakralnega pleksusa in oživčuje tudi zunanji sfinkter uretre – torej mišico zapiralko, ki se mora med uriniranjem sprostiti – odpreti, da lahko urin odteče. Seveda so torej deli pudendalnega živca povezani z uriniranjem oziroma lahko tudi povzročijo težave pri uriniranju.
Vendar je vprašanje, kaj se v zvezi s tem lahko napravi? Najbrž nič. V skrajnem primeru so pri paraplegikih poskušali tudi z blokado pudendalnega živca in so ti potem lažje urinirali, vendar je to skrajni ukrep, če sicer ne morete urinirati – če bi šlo za detruzor-sfinktersko dissinergijo oziroma hudo stopnjo disfunkcionalne mikcije. Pri nas bi v ta namen raje poskusili z aplikacijo botulinum toksina v sam sfinkter (seveda le pri tistih, ki bi imeli zaradi tega zaporo urina in hkrati že tveganje za okvaro ledvic).
Lahko pa poskrbite, da živca (ki se lahko na primer poškoduje ob porodu) ne obremenjujete po nepotrebnem – skrbite za mehko odvajanje blata, ne sedite na stranišču in se napenjate, temveč počepnete. Ne sedite na kolesu. Delate kratke raztezne vaje (priklon s prsti do tal, v položaju leže na hrbtu skrčite koleno na prizadeti strani in ga potegnete na prsi…). Nekaterim so se s pomočjo teh vaj zmanjšale težave, povezane z utesnitvijo pudendalnega živca (Alcockov sindrom), poskusi se lahko tudi z različnimi drugimi fizioterapevtskimi pristopi.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Hvala vam za odgovor.
Rada bi še dodala tole. Vse skupaj mi je zelo čudno in zdi de mi ,da je vzrok mojih težav vendar le urološki. To sklepam iz tega,da kadar me pritisne lulat in ne grem takoj urinirat me pri tem ko poskušam urin zadržati začne pečti v notranjosti sečnice.
Kaj mi svetujete? Ne vem več kje je vzrok mojih težav , saj težave pri vsakem uriniranjo niso enake oziroma se tako po jakosti kot tudi po pogostosti razlikujejo. Včasih imam težave le 1x čez cel dan pri urinirajnu, drugič večkrat, nasledni dan jin ni , nato pa se zopet pojavijo.
Ker imam konec meseca marca kontrolo pri urologu bi vas prosila ,če mi lahko svetujete kakšna preizkava bi še bila smiselna za razjasnitev mojih težav?
lep popzdrav
Spoštovani!
Izmenjala sva že 20 sporočil. Bojim se, da vam z zapisi ne koristim več, temveč povzročam le nelagodje in vas dodatno obremenjujem. Ne zdi se mi smiselno, da v nadaljevanju tega teksta spet naštejem vse urološke preiskave (saj jih ni veliko – cistoskopja (tu je problem z bolečino pri vas), slikovne preiskave, urodinamika, laboratorij).
Morda pregledate internetne strani, ki govorijo o intersticijskem cistitisu (interstitial cystitis, painful bladder syndrome).
Niste edini, ki bolj ali manj neuspešno išče pomoč za svoje težave z uriniranjem. Medicina ni vsemogočna. Prav je, da – če imate težave – poskusite poiskati način, da bi se jih znebili ali pa bi jih lahko vsaj toliko olajšali, da bi lahko z njimi živeli. Če so torej hude težave, iščite naprej. Ni gotovo, da boste našli rešitev. Pomembno pa je, da se preiskave (vsaj pregled, UZ in analiza urina) letno ponovijo, da ne bi spregledali česa, kar se morda sedaj še ne kaže jasno, bi pa bilo mogoče ali celo nujno potrebno zdraviti.
Pomembno se je tudi zavedati, da več glav več ve – če se pri enem strokovnjaku ne vidi poti naprej, jo bo morda pokazal drugi ali tretji – smiselno je, da poskusite.
Vso srečo!