Najdi forum

Lep pozdrav in vse lepo v letu 2001!

Lepo prosim ,če mi odgovorite,če naslednje težave lahko pomenijo klimakterij:
omotičnost,utrujenost,včasih hitrejše bitje srca in zbadanje okoli njega,težko zajemanje sape,občutki vročine ali mraza,občasni glavoboli,občutek,da ne čutim rok in mravljinčenje,velikokrat zelo močni vetrovi,napihnjenost,bolečine v križu zlasti na desni strani,pozabljivost,občutljivost na grobe besede,
Lansko leto sem imela tudi težave z menstruacijo enkrat je nisem imela 38 dni,nato dvakrat na 20 dni. Pri menstruaciji en mesec zelo močno krvavim in to
7-10 dni naslednji mesec traja krvavitev samo 3-4 dni. Do sedaj sem imela menstruacije redno na 28 -30 dni,ki so trajale 7 dni in to z močnimi krvavitvami.
Ginekologu sem zaupala svoje težave,ki je dejal,da bi bile to lahko hormonske spremembe,ukrepal pa ni nič,razen,da mi je predlagal drugo nosečnost.
Prosim za vaš nasvet,rodila sem prvič pred petimi leti. Stara sem 36 let in me je malo strah druge nosečnosti glede na težave,ki jih omenjam.
Hvala za vaše mnenje!

Draga Špela,

36 let je meja, ko ginekologi tudi že dopuščamo meno in je ne obravnavamo več kot prezgodnjo, čeprav je to 14-18 let pred slovenskim povprečjem. Nekateri simptomi, ki jih navajate so lahko res znak, da se pripravlja obdobje prehoda ali klimakterij, vendar so ti simptomi lahko tudi znak drugih bolezni ali stanj, kot so slabokrvnst, motnje v delovanju ščitnice, depresija, obolenja srca in ožilja, spremembe na hrbtenici zaradi slabe drže, prisilnih položajev v službi ali doma ali slabih gibalnih navad itd. itd. Nalašč sem naštel med seboj logično odmaknjena stanja, ki vsa pridejo v poštev, da vam približam težavo iskanja vzrokov vaših tegob. Ozrite se vase, vprašajte se, kam vas življenje pelje in če se vam zdi, da nikamor, bo morda potrebno samo malo novega zaleta, da se stvri uredijo. Ste namreč v tipičnih letih, ko se strmina dogodkov v življenju prične umirjati in zmanjševati, ko se v službi ustalimo, ko se že vsi med seboj poznamo in ko se ne “dogaja nič novega”. To je čas, ko dobimo občutek, da je “vse brez zveze”, da “smo za vse probleme sami” in ko izgubljamo na “idealizmu” iz mladosti. Ohranite samospoštovanje, redno počnite nekaj za sebe, vlagajte vase in nase. Če se boste imeli radi sami, vas bodo imeli tudi drugi in številne od naštetih težav ne boste imeli niti časa opaziti.

špela je pisal/pisala:
>
>
> Lep pozdrav in vse lepo v letu 2001!
>
> Lepo prosim ,če mi odgovorite,če naslednje težave lahko
> pomenijo klimakterij:
> omotičnost,utrujenost,včasih hitrejše bitje srca in zbadanje
> okoli njega,težko zajemanje sape,občutki vročine ali
> mraza,občasni glavoboli,občutek,da ne čutim rok in
> mravljinčenje,velikokrat zelo močni
> vetrovi,napihnjenost,bolečine v križu zlasti na desni
> strani,pozabljivost,občutljivost na grobe besede,
> Lansko leto sem imela tudi težave z menstruacijo enkrat je
> nisem imela 38 dni,nato dvakrat na 20 dni. Pri menstruaciji
> en mesec zelo močno krvavim in to
> 7-10 dni naslednji mesec traja krvavitev samo 3-4 dni. Do
> sedaj sem imela menstruacije redno na 28 -30 dni,ki so
> trajale 7 dni in to z močnimi krvavitvami.
> Ginekologu sem zaupala svoje težave,ki je dejal,da bi bile to
> lahko hormonske spremembe,ukrepal pa ni nič,razen,da mi je
> predlagal drugo nosečnost.
> Prosim za vaš nasvet,rodila sem prvič pred petimi leti. Stara
> sem 36 let in me je malo strah druge nosečnosti glede na
> težave,ki jih omenjam.
> Hvala za vaše mnenje!

Draga Mojca,

sem v prejšnjem odgovoru kaj pozabil? Morda to, da lahko greste k svojemu splošnemu zdavniku in ga poprosite za osnovne preiskave, neke vrste preventivni laboratorijski “check up” ali pregled. Ginekologa porosite, naj da pregledati vaš hormonski status ali vsaj poskusi z nadomstno hormonsko terapijo. Če bo ta pomagala, gre za klimakterij, če ne, bo potrebno “pogledati vase” ali obiskati še koga od strokovnjakov za težave, ki jih navajate.

New Report

Close