Najdi forum

Pozdravljeni

stara sem 25 let in že nekje 5 let ne uporabljam kontrac. tabletk, ker sem jih slabo prenašala. Imam stalnega partnerja, uporabljava pa kondom, oz. metodo “umika”. Že nekje 6-7 let se mi občasno pojavljajo pogosta vnetja mehurja, izcedek iz nožnice, imela sem 2x rano na materničnem vratu in bila med drugim tudi HPV pozitivna. V tem času sem vseskozi imela redni menstrualni ciklus. Pred nedavnim pa so začeli pojavljati tudi tu problemi, saj sem kakšnih 6 mesecev nazaj opazila 7 dni po predvideni menstruaciji temno rjav izcedek, ki pa ni bil močan (mogoče nekaj kapljic na dan). Ta izcedek je trajal 5 dni in je nato prenehal. Menstruacije tisti mesec nisem imela (vsaj takšne, kakšno poznam), v nasl. mesecu se mi je ponovilo. Noseč. test negativen. Kratek pregled (brez UZ) ni ugotovil nepravilnosti. Potem do tega meseca nisem imela več takšnih težav. Pred nedavnim sva se s partnerjem odločila za otroka in tudi ne uporabljava več zaščite (2 meseca). Sedaj sem ugotovila, da se je temno rjav izcedek ponovil teden dni pred predvideno menstruacijo.Toliko o mojih težavah (bolj na kratko se skoraj ne da opisati).
Zanima me, kaj sploh je HPV virus in če se lahko pojavi večkrat.?
Ali je sploh nosečnost pametna odločitev oz. ne bodo moje zdr. težave vplivale na plod?? Glede na moje težave verjetno pot do zanositve in tudi sama nosečnost ne bo lahka??
Bi bil trenutno obisk pri ginekologu prenagljen oz. odveč, glede na to, da da sem bila tam pred pol leta? Takrat me je zdravnica potolažila, da je takšen
izcedek pač neke vrste mesečno perilo.?
Naj bom bolj vztrajna in prosim za temeljite preiskave, ali pa je moj strah pretiran?

Hvala in lep pozdrav

Draga Mija,

HPV je humani papiloma virus, ki se prenaša s spolnim stikom in povzroča genitalne bradavice. Določene spremembe na materničnem vratu lahko pri nekaterih tipih HPV (teh je vsaj 9) sčasoma, v nekaj letih ali desetletjih prerastejo tudi v maligne (rakave). Običajno so PAP brisi mateničnega vratu pri HPV pozitivnih nekoliko spremenjeni, lahko so PAP II. ali celo PAP III, ni pa nujno. Pri ženskah s spremembami na materničnem vratu si ginekologi želimo, da bi z reprodukcijo zaključile čimprej, ker se pri morebitnih nevarnih spremembah na maternici ali materničnem vratu lažje odločimo za njeno odstranitev, če se nam to zdi potrebno. Sama prisotnost HPV nosečnosti in poroda ne moti. Če si torej nosečnsti želite, ni nobenih zadržkov zanjo.
Za težave s krvavimi izcedki med ciklusom pa je lahko več vzrokov, ki bi zahtevali poleg običajnega ginekološkega pregleda morda še ultrazvočni pregled. Lahko gre za hormonsko aktivno cisto, lahko za endometriozo, zakasnelo ovulacijo, anovulatorno krvavitev in še bi se našlo kaj, s čimer vas ne bi po nepotrebnem begal vendar samo ugibanje gotovo ni dovolj.

New Report

Close