Najdi forum

Pozdravljeni. Imam vec tezav in ne verjamem, da je psiha skupni imenovalec. Vedno sem bila zaskrbljena za svoje zdravje, ze od malega. Od 18leta imam migrene z avro. Vedno se avre res prestrašim. To je grozno. Imam tudi cel kup cudnih nevroloskih simptomov. Ne vem … Opravila sem nešteto preiskav. Ekg, eeg, mr, ct, vse bp. Nato sem se sla na preiskavo za odprto ovalno okno.in so mi ga odkrili. Vecx imam vidne avre, tudi pogosto se mi dogaja, da imam jezik mravljincast… Na eni strani, traja par sekund vecx na dan in vec dni zapored. Sem neke vrste hipohonder. Zatekam se pa k tem boleznim zaras drugih tezav. Aploh v zadnjih treh letih je grozno. Zivim pri fantu. Imama stanovanje zgoraj, lasten vhod. Smo na kmetiji. Pet let sva skupaj. Njegov ata.ni problem, je pa zato njegova mama toliko vecji. Njej se je zdel zelo dobro, da jaz toliko pomagam na kmetiji. Potem pa je zacela vedno vec pricakovati. Jaz sem v tistem obdobju poleg tega da sem pomagala njej na njivi, drva (kar.ni lahko opravilo), seno, vinograd, razna.tezka dvigovanja, se pisala diplomsko nalogo, ki je bila zelo obsezna.in se prekvalifikacijo poklicno. Vse sem.redno koncala. Nato sem odprla sp, ki mi sicer ni sel ne vem kako dobro, pac taka stroka -jeziki, ampak sem vseeno imela dovolj zase. Ni ji pasalo da sem sla od doma, ker je zelela da delam. Parkrat.se je zacela dreti ba mene, sprva sem bila tiho, nato sem.pa se tudi jaz nazaj. Enkrat me je udarila. Od takrat sem se jaz v sebe zaprla. Shujšala tudi, ker nisem.mogla jesti in sem imela full tezave z zelodcem. Takrat smo se imeli kuhinjo skupaj. Ona valda mene krivi za vse. Jaz bi mogla na vrti (svojem delu) delati takrat ko bi ona rada. Pa po strani me nonstop gleda. Jaz pa imam tega dovolj.in sem se odlocila, da se.bom za sebe drzala in sem tako vecinoma v najnem stanovanju. Dol sploh ne hodin, razen ce kaj skup delamo ali ce je kako kosilo. Je pa to zelo noro. Da skupaj zivimo, jaz pa se menim z njo le, če nanese. Pa zdaj sem tud.noseca. mi lahko svetujete oz vase mnenje o tem me zanima ali sem naredila narobe, da sem se za sebe na tak.nacin postavila?

Pozdravljeni Laurita,

hvala za vaše sporočilo.

Slišim, da imate več telesnih težav, ki so, kot tudi sami ugotavljate, lahko psihološkega vzroka. Vključno z želodčnimi težavami in pomanjkanjem apetita. Bivalne razmere v katerih živite so težke in tudi s fantovo mamo imate več težav v odnosu.

Sprašujete ali je narobe, da ste se postavili na tak način. Postaviti se zase nikoli ni narobe. Pomembno je, da znamo postaviti meje ljudem, ki skušajo vdirati v naše življenje. Fantovi mami ste pomagali, potem pa je pričakovala vedno več. Pričakovanja drugih ne rabijo biti merilo vaših dejanj. Postavite mejo tam kjer si vi želite.

Sem vam odgovoril na vprašanje?

S prijaznimi pozdravi,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Hvala za odgovor. Ampak moti me predvsem to, da imam jaz obcutek krivde. Zakaj to? Zakaj imam obcutek krivde, ce sem se odlocila, da bom v svojem nadstropju in da bom omejila stike z osebo, ki mi ne pase? Se delala bom le tisto, kar se.bo meni zdelo pomembno, to kar.bodo oni od mene.pricakovali ne bom … Ker nisem tam zaposlena. Sluzim si svoj.denar. a ona je zelela da jaz delaj od jutra do vecera to kar.mi bo ona naložila
To ne gre. Zelo me skrbi kako bo po porodu, ker jaz si vsaj prve tri mesece ne zelim delati na vrtu.itd … Rada bi se posvetila otroku, zraven pa delala koliko gre. Ne vem kaj naj. Imate kak nasvet? In tudi nasvet glede obremenjevanja s tem, da sem omejila stike?

Pozdravljeni,

Kolikor vas slišim se postavljate zase, poslušate sebe in postavljate meje, ob tem pa doživljate občutke krivde. V tem trenutku je očitno krivda cena za vaše postavljanje mej drugim ljudem. Vzroki za občutenje krivde so kompleksni in so lahko pri vsakem človeku drugačni.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

To drzi. Ampak zdaj se sekiram in občutim krivdo, ker npr nic dil ne grem ze zagotovo tri tedne, le ce je nuja. Mi pa pase tak, ker me je nje dejansko strah in se počutim neprijetno. Ne vem kako se znebiti teh obcutkov?

Pozdravljeni,

kot sem že omenil ima občutek krivde kompleksne korenine, ki so pri vsakem človeku drugačne. Obstajajo različne metode kako se pomiriti in zmanjšati občutek krivde (npr. avtogeni trening, joga, meditacija ipd.). Za globinsko obravnavo – v smislu ozaveščanje vzrokov za občutenje krivde – pa je potrebno več časa in je priporočljiva tudi strokovna psihoterapevtska pomoč.

S prijaznimi pozdravi,

New Report

Close