težave
Pozdravljeni!
Imam problem, ki se mi pojavlja vsak mesec po menstruaciji in to že več kot dve leti. Ko se konča menstruacija, me po parih dnevih začne peči ob uriniranju. To traja teden dni, potem je spet vse v redu. Mir sem imela samo, ko sem bila noseča in ni bilo menstruacije (stara sem 29 let, tehtam 54 kg, imam enega otroka). Zdravniki ne ugotovijo nič konkretnega-voda je v redu, uz mehurja tudi, bris nožnice je ok. Tablete pomagajo samo takrat, ko pride naslednja menstruacija, se zgodba ponovi. Zdravnica mi je dala že več različnih tablet (Primotren, Sumamed,…), tudi ginekologinja mi je dala svečka za v nožnico (Canesten), pa nič od tega ne pozdravi teh mojih težav.
Če imate kakšen predlog, kako rešiti to, se vam že vnaprej zahvaljujem.
Spoštovani,
opravičujem se, ker ste kar nekaj časa čakali na odgovor – malo sem “izginila” na dopust, ki se je zelo prilegel.
Vaš problem je precej nenavaden. Zakaj bi se pekoče uriniranje tako redno pojavljalo nekaj dni po koncu menstruacije, ne vem in tudi kar nekaj literature sem prebrskala na to temo, pa odgovora nisem dobila. Pekoč občutek pri uriniranju je v principu lahko posledica vnetja sečil ali pa vnetja sluznice spolovila okoli sečnice in najprej je treba ugotoviti, od kod izvira težava. S pregledom urina ugotovimo morebitno prisotnost vnetja v sečnici ali mehurju oz. sečilih. Vzorec mora biti seveda odvzet na ustrezen način in v času težav. Potreben je tudi pregled, kjer je mogoče ugotoviti, ali so na sami sluznici vidni znaki vnetja. Smiseln bi bil tudi bris sečnice na klamidijo in genitalne mikoplazme, ki marsikdaj povzročajo nenavadne težave. Sami pa tudi razmislite, ali bi lahko obstajal kakšen zunanji vzrok težav – bolj intenzivno spolno življenje v tem času, uporaba določenih negovalnih pripomočkov (mila, kreme, lubrikanta, dnevnih vložkov ipd.), ki jih uporabljate le v tem času.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Drugače sploh ni panike, ker ni bilo takoj odgovora, ker težav trenutno ni. Pregled urina se vedno dela v času teh težav. Tudi bris na klamidijo mi je ginekologinja delala takrat, pa je bilo vse ok. Vložke imam sedaj bombažne, ker sem na začetku mislila, da bi to bila lahko težava. Da bi v času težav imela bolj intenzivno spolno življenje, ga nimam. Dokler ne minejo težave, se spolnosti izogibam. Prav tako ne uporabljam kreme ali lubrikante. Intimna mila sem že večkrat zamenjala, ker poskušam ugotoviti, če je zaradi mil kaj narobe. Čudi me samo to, da, ko mine tisti teden težav, je spet vse v redu.
Težave so se mi začele pojavljati, ko sem pred 2 letoma na morju uporabila tampone (drugače jih ne uporabljam). Sej mogoče to sploh nima veze s tem. Samo od takrat se mi pojavlja ta pekoči občutek. A je mogoče kaj z Ph-jem? Če se spremeni v času menstruacije, pa potem, preden se normalizira, imam te težave. Rada bi se rešila tega, samo ne vem, kako.
Spoštovani,
kot sem napisala zgoraj, sta možna vzroka vaših težav dva. Eden je uretritis, torej vnetje sečnice, ki ga ugotavljamo z mikrobiološkimi preiskavami (pregled urina, bris sečnice). Včasih se zgodi, da so rezultati preiskav, zlasti mikrobioloških, lažno negativni; včasih se težave pač iz nepojasnjenih razlogov ponavljajo in nas tudi po uspešnem zdravljenju vedno znova vrnejo na začetek. Bakterijsko vnetje sečnice in mehurja pri ženskah je zelo pogosta težava, za preprečevanje svetujemo čim več tekočine – voda ali uroantiseptični pripravki, npr. ursi čaj ali brusnice. Mehur je treba redno prazniti, in to do konca, obvezno je uriniranje po spolnem odnosu.
Edini dve “dermatološki” bolezni, ki se ponavljata na istem mestu, sta herpes in fiksni medikamentozni izpuščaj. Herpes v področju spolovila lahko povzroča le pekoče uriniranje in traja približno teden dni, znano je tudi, da ponovitve velikokrat sproži menstruacija. Ves ta scenarij bi lahko pojasnil vaše težave, nenavadno je le tako izrazito pravilno ponavljanje in to prav vsak mesec. Morda bi bilo primerno, da vam v času akutnih težav, in to čim bolj zgodaj po začetku, preverijo še bris prizadetega področja za herpes (ne pregled krvi, pač pa bris sluznice za direktno imunofluorescenco; bris pa mora biti odvzet tako, da se sluznico temeljito podrgne, sicer je rezultat zaradi premalo celic v brisu pogosto lažno negativen).
Fiksni medikamentozni izpuščaj je oblika alergije na zdravila, ki se pogosto pojavlja na sluznici spolovila kot boleč, srbeč ali pekoč madež, lahko tudi plitva razjeda, omejen na manjše področje, prav tako traja nekaj dni do kakšen teden, sproži pa ga jemanje zdravil (npr. zdravila proti bolečinam ob menstruaciji, sicer pa pogosto Primotren in aspirin). Razmislite o tej možnsti, če med menstruacijo jemljete kakšna zdravila (tudi če jih dobite brez recepta, npr. zeliščne tablete, vitaminski pripravki ipd.).
Kislost (pH) v področju spolovila se ob menstruaciji ne spremeni v takšni meri, da bi lahko povzročalo težave; glivice, ki se razrastejo ob spremenjenem pH, pa običajno povzročajo srbeče vnetje nožnice oz. zunanjega spolovila ter bel sirast izcedek. Kar se tiče same intimne higiene, pa verjetno ni preprostega ukrepa, ki bi rešil vaše težave. Če je vaša nega ves čas enaka, težave pa občasne, bo vzrok verjetno drugje in ga boste sčasoma lahko pojasnili s pomočjo vašega osebnega zdravnika/ginekologa, ki ga obiščite v času akutnih težav.
Lep pozdrav,