TEŽAVE
Zopet se obračam na vas. Kot veste imam lihen sclerosis vulve. Povedati moram, da sedaj že več kot mesec in pol nisem potrebovala kortikosteroidnega mazila, saj se je po 18 dnevni uporabi le tega stanje izboljšalo, tako da sem začela uporabljati samo negovalna mazila oziroma uporabljam samo olivno olje.Kortikosteroid sem morala prekiniti ,ker sem dobila dodatno še glivice.
Vse do sedaj je bilo spolovilo videti normalno , tudi rdečine na vhodu v nožnico in na predelo med velikimi in malimi sramnimi ustnicami ni bilo. Prav tako ni bilo nobenega dražečega občutka.
Pred 3 dnevi pa se je zopet pojavila rdečina, ki je zelo izrazita. Trenutno občutek draženja ni prisoten .
Zanima me ali naj pričnem za nekaj dni nanašati ponovno kortikosteroidno mazilo , ker se je rdečina ponovno pojavila, kjub temu ,da me spolovilo trenutno ne draži? Predvsem bi rada preprečila, da bi prišlo do ponovnega hudega vnetja.
Lep pozdrav
Spoštovani,
rdečina je lahko bodisi posledica glivičnega vnetja bodisi zagona lihna. Če že kar koli, svetujem najprej lokalni antimikotik ali kombinacijo kortikosteroida z antimikotikom, dokler ne vidite, v katero smer gredo spremembe.
Lep pozdrav,
Zdravo
Imam problem ki je strašno moteč. Srbi me območje klitorisa in na vsaki strani sramnih usnic, koža pa je pordela. Na znotrajšnji strani sramnih ustnic imam majhne pordele pikice ki srbijo. Zeloooo je moteče saj me srbi ponoči in podnevi. Sem v 22 tednu nosečnosti in ne vem s kateri kremi se lahko namažem. Ginekolog mi je rekel da se naj mažem z navadni Soleja kremi.Sem se, a nič ne pomaga koža nad klitorisem in sramne ustnice so postale suhe in razpokane a vseeno srbeče. Ker mi ginekolog ni pripisal nič sem sama v lekarni dobila Multi džin, in milo za intimne dele CcanesCare, še zmeraj nič, koža postane samo suha in razpokana, naslednji dan pa se ta koža lušči, in srbi. Mazala pa sem se tudi z Bepantenom a nič ne pomaga.
Srbenje se je pojavilo nekaj tednov pred nosečnostjo.
Zanima me še nekaj. Ko gram na wc se lahko obrišem z vlažilnim robcem? Glede na to da sem noseča se bojim da bi mi lahko škodovali.
Prosim vas za odgovor.
LP
Spoštovani,
zelenkast izcedek po jemanju antibiotika je verjetno posledica razrasta glivic v nožnični flori. Če drugih težav ne bo in se bo izcedek postopoma normaliziral, vam ni treba narediti nič drugega. Lahko pa uporabite katerega od uravnalcev nožničnega pH iz lekarne za nekaj dni (ali v jogurt namočen tampon čez noč). Če bi se pojavile hujše težave, npr. srbež, sirast ali obilen izcedek, srbenje, svetujem antimikotik, npr. Canesten 3 vaginalne svečke 3 večere zapored ter kremo za zunanje spolovilo 5-7 dni 3-krat dnevno.
Lep pozdrav,
@LP:
Spoštovani,
pri vas je srbenje najverjetneje sekundaren pojav po uporabi pripravkov, s katerimi ste si poskusili olajšati težave. Svetujem, da opustite vso dosedanjo terapijo, vključno z negovalnimi kremami. Nič krem, nič mil, nič obarvanega ali odišavljenega toaletnega papirja, poleg tega nič dnevnih vložkov, nič tesnega perila, nobenih tangic, samo udobne mehke bombažne spodnjice (kakršne si moderne ženske samo ob kakšni bolezni upamo privleči z dna predala) 😉 in udobna vrhnja oblačila. Srbež si lajšajte z obkladki (v lekarni kupite gazo – zložence, ki jih zmočite s fiziološko raztopino in DOBRO ožmete, tako da nič z njih ne kaplja), lahko po potrebi večkrat dnevno. V lekarni za nego kupite kremo, ki se ji reče Lexobaza hidrofobni gel (imajo verjetno v večjih lekarnah, če je nimajo, vam jo lahko naročijo). Sicer bi bila verjetno načeloma dobra tudi katera od krem s cinkom za dojenčke oz. hladilno mazilo, ampak tisto je treba umivati z milom, ki bi se ga pa pri vas radi znebili vsaj za kakšen teden ali dva. Če je srbež hud, se bo vaš zdravnik morda odločil, da vam za nekaj dni predpiše Lotriderm kremo, ki je kombinacija s kortikosteroidom in bo umirila sekundarne težave. Če z ginekologom težavam ne bosta kos, bo ginekolog morda razmislil o napotitvi k dermatologu.
Lep pozdrav,
Po daljšem času se zopet obračam na vas.
Že v prejšnih postih sem napisala, da mi je z biopsijo bila postavljena bolezen atrofična vulvarna distrofija, dermatolog je to difeniral kot lihen sklerosis vulve. Ob obiskih v dermatološki ambulanti v mariborskemu kliničnem centru so se dermatologi ob kontrolah vedno menjali in tako so bila tudi njihova mnenja o diagnozi različna. Skratka ni sto procentno ,da gre v mojem primeru za lihen.
Kljub nejasni sliki so mi tako osebni ginekolog kot tudi dermatologi predpisovali različna kortikosteroidna mazila s katerim sem si lajšala težave. Težave ,ki so se najprej pokazale na spolovilo so se pred 2 letoma pojavile tudi na predelo med ritnicami- natančneje prebližno nad anusom proti križu in na obe ritnici, predvsem na mestih kjer se ritnici stikata. Te težave so se mi pojavile ,ko sem doživela neki večji stres.
Ker mojih težav ni konec me je ginekolog poslal tudi na Ginekološko kliniko k ginekologu dr. Megliču ,ki naj bi že zdravil nekaj pacientk z diagnozo lihen sclerosis in bi s to boleznijo imel več izkušenj, saj naj bi bila ta bolezen bolj redka, tako ,da se veliko ginekologov v svoji karieri sploh ne sreča z njo.
Na pregledu pri njemu sem mu povedala, da se te moje težave z draženjem, vnetjem, občutljivostjo in pekočino vlečejo že 20 let vendar so me vseskozi zdravili zaradi glivičnih vnetij nožnice , ki so bila tudi zelo pogosta. Ko se je stanje pred 6 leti poslabšalo do te točke , da sem bila pri ginekologu vsakih 14 dni , saj mi tudi po jemanju diflucana ni bilo bolje so se odločili za biopsijo.
Ginekolog me je nato pregledal in dejal, da po njegovem to ni lihen sclerosis. Rekel je ,da lahko gre za to ,da bi zaradi dolgotrajnih glivičnih vnetij nožnice bila poškodovana koža. Predpisal mi je terapijo diflucana po shemi: 1 teden vsak dan eno kapsulo 100 mg, nato pa še 6 mesecev vsak mesec po 1 kapsulo 150 mg diflucana.
Ker sem se pred tem že 3 tedne mazala s kremo dakterin pa ni bilo izboljšanja, zlasti v predelu med zadnjicami je stanje isto me zanima ali se stanje ne bi popravilo oziroma izboljšalo že po tej terapiji, če bi šlo za glivice? Ali je torej smiselno,nadaljevati z diflucanom ali je bolje ,da pričnem z kortikosteroidnim oziroma protopic mazilom? Ginekolog mi je sicer dejal ,da kortikosteroidne kreme ne potrebujem ( za protopic in elidel še ni slišal) a kaj ko stanje ni boljše in je draženje prisotno. Kontrolni pregled imam konec januarja.
Lep pozdrav
Spoštovani,
svetujem vam, da se ravnate po navodilih zdravnika, ki vas je pregledal.
Lep pozdrav
Spoštovani!
Imela bi eno vprašanje. Imam bolezen lihen sclerosis vulve in stanje se mi je po kontinuirani 18 dnevni uporabi 30% mazila diprosoma nekako umirilo, tako ,da sedaj 3 mesece nisem uporabljala kortikosteroidnih mazil. Ginekolog ,ki me je pregledal mi je predpisal kuro z Diflucanom in dejal,da kortikosteroidov ne potrebujem. Po končani kuri z diflucanom se zadeva ni izboljšala. Po 3 mesečni pavzi od kortikosteroidov sem opazila,da je spolovilo zopet postalo rdeče in na vhodu v nožnico , kjer se končujeta mali sramni ustnici sem opazila ,da je ta del ustnic oz. tu sluznica belo obarvana. Ko se namažem z olivnim oljem ali neko mastno kremo, ta bela barva ni več teko vidna.Sicer moram povedati, da ne občutim draženja in bolečine.
Poleg tega se mi zdi ,da so na tem predelu tudi ustnice manjše oziroma na eni strani je kot bi jih del manjkal.
Poskusila sem govoriti z mojim ginekologom in dermatologom , vendar sta oba na dopustu . Ker imam kontrolo šele konec januarja me skrbi.
Zaradi teh sprememb sem začela pred enim tednom 2x dnevno nanašati protopic(0,1%).Ker se stanje ni izboljšalo me zanima ali bi bilo bolje ,da bi začela nanašati 30% diprosone mazilo?
Poleg tega me zanima ali lahko diprosone in protopic kombiniram? Tu mislim na primer 1 teden diprosone , nato 1 teden protopic in nato zopet diprosone, in tako naprej.
To sprašujem predvsem zaradi tega, ker bi rada preprečila atrofijo zaradi kortikosteroidov.
Prosim vas za pomoč.
Spoštovani,
če nimate subjektivnih težav, kot so draženje, srbenje itd., vam priporočam, da nadaljujete s terapijo, ki vam jo je ob zadnjem pregledu predpisal ginekolog. Tako bosta lahko ob kontroli dobila jasen zaključek, koliko je Protopic učinkovit in potreben. Če boste mešali terapijo med seboj, ne da bi bilo to res potrebno, se ne boste premaknili nikamor naprej.
Lep pozdrav,
Spoštovani !
Hvala vam za odgovor. Zanima me po kakšnem času uporabe protopica pa naj bi prišlo do izboljšanja ( tu mislim, da bi videz kože oziroma sluznice bil boljši, brez rdečine ), v kolikor bi protopic pomagal ?
Povedati moram, da mi je ob zadnji kontroli ginekolog predpisal le zdravilo Diflucan po podaljšani shemi ( 1 teden vsaki dan eno kapsulo 100mg, nato 1 kapsulo 150 mg) na mesec. Ker se po tej terapiji stanje ni kaj izboljšalo, spolovilo je še bolj vneto , pordelo, na vhodu v nožnico je sluznica belkasta mi je osebna zdravnica svetovala naj začnem s Protopicom.
Kontrolo imam konec januarja zato me zanima koliko časa pred kontrolo je smiselno z protopicu prekiniti .
Lep pozdrav
Spoštovani,
ker ste z novim zdravnikom začeli novo zgodbo, vam na podlagi izkušenj zelo resno svetujem, da čim manj mešate raznorazna mnenja med sabo in da terapijo uporabljate do kontrole, točno kot vam je naročil, tudi če se vam ne zdi učinkovita. Edinole če bi se stanje bistveno poslabšalo v tem smislu, da bi vas hudo srbelo, peklo ali kaj podobnega, terapijo prekinite. Sicer ginekolog ne bo mogel vedeti, kakšen je učinek zdravljenja, in se bo tudi težko odločal za naprej. Stari rek, da preveč kuharjev pokvari jed, drži tudi pri zdravljenju. Če je sluznica malo bolj rdeča, ne da bi vas srbela, pekla itd., vztrajajte pri začetem zdravljenju in ne mešajte zraven drugega kot ev. negovalno kremo, tako da bo lahko zdravnik videl, kakšen je učinek predpisanega zdravljenja – tudi če je slab. Tudi to je koristna povratna informacija in samo če boste upoštevali navodila, tudi če bo to vodilo v začasno poslabšanje, bo lahko zdravnik ustrezno načrtoval naprej.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
hvala za dobre želje, enako tudi vam in seveda vsem ostalim uporabnicam in uporabnikom foruma.
Lep pozdrav,
Spoštovana ga. doktor!
Žal vas prosim še za en odgovor.
Ker imam težave na predelo introitusa( na predelo ,ki poteka vzdolž klitorisa in do vhoda v nožnico) me zanima ali lahko našam na ta predel kortikosteroidno mazilo ( Diprosone). Ta predel je skoz boleč, pekoč in pordel, zato mi je osebna zdravnica svetovala naj poskusim nanesti mazilo. Ker je to v bistvu sluznica ne vem ,če ga lahko nanašam, saj v navodilih piše ,da ga na sluznicah kot nos in oči nesmemo uporabljati.
Lep pozdrav
Spoštovani,
moj nasvet je enak kot zgoraj. Če ste začeli s terapijo pri izkušenem zdravniku, ki meni, da lihna sploh nimate, se držite njegovih navodil. Ker ravno če boste po terapiji na kontrolo prišli s poslabšanjem, bo dobil adekvatno povratno informacijo, kako je treba terapijo spremeniti.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Že pred 3 mesecemi se mi je pojavilo srbenje in sirasti izcedek. Ko sem brskala po internetu sem ugotovila, da imam prav gotovo glivice. Začela sem jih zdraviti z kremo canasten. Ker po treh tednih ni pomagala sem se zdravila še z tabletami canesten, ki so pomagale a po spolnih odnosih je šlo vse samo na slabše. Čez nekaj časa sem ponovno poskusila s tabletami a tokrat ni bilo večjega učinka.Čez en teden pa sem dobila še menstruacijo, ki je stanje še malo poslabšala, ampak po rednem mazanju s kremo canasten je bilo boljše, mislila sem da sem se jih končno znebila. S fanotm sva imela spolne odnose in ponovno pekoča bolečina. Ginekologinjo kličem, pa je ravno na porodniški in nimajo tam nobenega pametnega odgovora razen, da naj pijem probiotične jogurte,nesmem bit pod stresom, bombažno spodnje perilo.. seveda to počnem sedaj že kakšen mesec, ampak se stanje očitno še ni izboljšalo, ne dobim pa nobenega drugega nasveta. Najbolj pa me skrbi ravno to ker še preden sem ugotovila, da imam glivice sem 2x krvavela pred menstruacijo.. npr. ko sem se obrisala iz wc papirjem je bila kot nekakšna sluz krvi. To se mi je sedaj ponovilo že štirikrat.. nazadnje po spolnem odnosu naslednje jutro ko sem se obrisala z wc papirjem, predzadnje pa ko sva poskušala imeti spolne odnose ampak sva že takoj videla kri in sva raje kar takoj končala.. Zaradi krvi se bojim, če obstaja možnost da je kaj drugega? Naj povem še, da mi iz nožnice teče ogromno belkaste sluzi, to je znak glivic? Pri fantu pa sem prav tako opazila, da ima penis nekoliko bolj rdeč, zgleda vnet, čeprav ga nič ne srbi.. naj mu priporočam kremo canasten in koliko časa naj se maže?
Prosim za odgovor ter se vam zahvaljujem!
Spoštovani,
če je ginekologinja na porodniškem dopustu, ima prav gotovo urejeno nadomeščanje, tj. drugega zdravnika, ki bo v času njene odsotnosti poskrbel za njene pacientke. Pri pogostih ginekoloških težavah, kot so glivična vnetja, večinoma lahko pomaga tudi osebni zdravnik.
Težave, ki jih opisujete, so res precej značilne za glivično vnetje. Če je sluzi “ogromno”, jo je treba iz nožnice očistiti – to lahko stori ginekolog, lahko pa si z nekaj osnovne spretnosti pomagate tudi sami pod tušem. Poskusite še enkrat s Canestenom (3 večere zapored v nožnico po ena vaginaleta, krema za zunanje spolovilo 3-krat dnevno en teden, tudi fant naj se maže 3-krat dnevno 5-7 dni. Če ne bo učinka, vam lahko ginekolog ali osebni zdravnik predpiše Diflucan 150 mg v enkratnem odmerku (to je tableta, ki se jo zaužije skozi usta).
Lep pozdrav,