težave
Spoštovani!
imamo dojenčico staro 6 mesecev, rojena 1 mesec prezgodaj. Raste in napreduje v redu, en mesec je bila dojena potem pa je začela zavračat in smo po dolgotrajnem trudu na žalost morali preiti na Aptamil. Zdaj bom počasi začela uvajat gosto hrano. Ko je bila stara kakšna dva meseca, se je začela ob pitju Aptamila napenjati in spuščati vetrove. Ker se je v redu redila in Aptamil rada pila, je pediatrinja rekla, da ker nima drugih znakov, ji ne bi dala Aptamil ADC ker da je precej slabega okusa, ampak bi jo raje dala najprej testirat za alergije. No, tako kožni kot krvni izvidi so negativni (na kravje mleko, beljak, pršico, prah, pšenico) in pediat. pravi, da alergija sigurno ni, sploh tudi zato, ker ima punčka te težave samo takrat ko pije in mogoče še kakšnih par minut potem ko poje in da bi imela pri alergiji te težave tudi takrat, ko ne pije in da bi bile zraven še kakšne druge težave, ki pa jih naša mala nima. Tudi ko pije ponoči napol v spanju, težav ni. Zato pravi pediatrinja, da alergija ni ampak da je lahko še nezrelo črevesje in da ji ne more pomagat. Meni se zdi čudno, da bi bilo pri tej starosti še vedno nezrelo črevesje. Naj povem, da krčev sploh ni imela, samo parkrat jo je zvijalo, to je bilo vse.Je pa res zanimivo, da ima te težave samo ko pije v budnem stanju, ko pije ponoči napol v spanju je ok. Zadnjič se je zgodilo, da je začela piti in se kmalu začela zraven napenjat potem pa jo je pa začelo počasi zmanjkovati in je zaprla oči in napol v spanju pila brez težav. Čez par minut je zazvonil telefon in se je zbudila in v trenutku jo je spet začelo napenjat. To se mi zdi res čudno. Sicer punčka rada je, dobro napreduje, edino nekoliko poliva, zato imamo AR formulo.
Kaj bi po vašem mnenju to lahko bilo? Na internetu sem nekje brala o gastokoličnem refleksu, ali bi lahko to bilo? včasih, ampak res samo včasih takoj po hrani kaka – danes na primer se je to zgodilo ampak po zelo zelo dolgem času tako da verjetno ta refleks ni?
Zdaj pa še eno vprašanje, se opravičujem, da sem tako dolga. 🙁 S punčko hodiva na fizioterapijo zaradi blagega ekstenzijskega vzorca. Vem, da je to zanjo koristno, vendar punčka celih 45 minut histerično joče, da je na koncu že skoraj brez glasu in popolnoma penasta. Bojim se, da ob tako krčevitem joku celih 45 minut in to 2x na teden, ne bi bilo z njo kaj narobe, revica se tako joka, da je čisto rdeča v glavo in ji žile kar izdtopijo. Kaj menite, ji lahko tak jok kaj škodi? Saj ko je vaj konec, se takoj pomiri in se fizioterapevtki tudi posmeji. 🙂
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Majda
Draga Majda,
čeprav ste zelo nazorno opisali težave pri pitju pri vaši dojenčici, z gotovostjo tudi jaz ne morem napisati vzroka. Najverjetneje gre res za nezrela prebavila (“nezrela” ni vezano na nedonošenost, pač pa na starost – črevo dozoreva tja do šolskega obdobja ali še dlje, enako tudi drugi organi). Gastrokolični refleks je res bolj vezan na prve tedne – refleks praznjenja danke ob pospešeni peristaltiki v trenutku, ko se želodček začne polniti z mlekom. Je pa delovanje vseh organov, ne le črevesja, v budnem stanu bolj aktivno, zato ne preseneča, da je težav z napenjanjem več, kadar je v budnem stanju.
In ker se bliža obdobje, ko bo pitja po steklenički vse manj, bodo opisane težave v kratkem mimo.
Žal se redkokateri otrok na fizioterapiji “zabava”, večina jih joka, se brani, kar spravlja v stisko tudi mame, ki “oddajajo” negativno energijo…. in stiske pri vseh (otroku, mami in fizioterapevtki) so le še hujše. A jok zanesljivo ne škodi. Žal pa v času obiska tudi terapija ne. Zato je bistveno, da vse, kar vam pokažejo, izvajate doma, takrat, ko ste vsi sproščeni in “godni” za “telovadbo”. To pa prinaša korist.
Srečno,