Leva stran obraza od nosnice se začne mašiti
Pozdravljeni,prosim vas za nasvet v zvezi z mojimi težavami,kiaterih vzroka ne poznam.Zadnje čase se mi pojavljajo zvečer,ko se že umirim,torej pred spanjem.Leva stran obraza od nosnice kjer se začne mašiti in potem se ta širi proti sredini in mi iz očesa začnejo teči solze.Naj še povem,da če vstanem iz postelje in grem recimo v drug prostor, zamašenost popusti, ne vem kaj bi to lahko bilo,bil sem že pri svoji zdravnici in mi je predpisala pršilo za nos,ki pa mi je samo na začetku pomagalo.Zanima me kaj bi bilo vzrok mojim težavam,naj še povem,da imam v nosu na obeh straneh polipe,ali je lahko to razlog težav. S sinusi imam ponavljajoče nahode.Zahvaljujem se za vaš odgovor.
Pozdravljeni,
nosni polipi, za katere že veste, da jih imate, povzročajo zamašenost nosu, povečan izcedek, lahko tudi motijo voh, nekaterim tudi povzročajo glavobole. Slabšajo kvaliteto življenja.
Vzrok je iztirjen imunski odziv tipa 2 sluznice nosu in sinusov na viruse, bakterije in vdihane alergene. Alergija ni edini vzrok, lahko pa nosne polipe poslabša. Dodatno se v sluznici tudi tvorijo protitelesa IgE proti superantigenu bakterije Stafilcoccus aureus, zato prisotnost teh bakterij v biofilmu na nosni sluznici močno poslabša nosne polipe.
Nekateri bolniki z nosnimi polipi (10 do največ 20%) imajo tudi aspirinsko intoleranco, to pomeni, da ne prenašajo zdravila iz skupine Aspirin, ibuprofen, naproksen (nesteroidnih antirevmatkov), ker imajo moteno presnovo tehg zdravil in lahko nastopi huda alergijska reakcija. Običajno je del tega sindroma aspirinaske intolerance (AI) tudi astma.
Zdravljenje je:
- – pršila nosnih glukokortikoidov
– izpiranje s fiziološko raztopino (zares uspešno je lahko šele po endoksopski operaciji sinusov)
– največ 1-krat do 2-krat letno pulzno zdravljenje s sistemskimi glukokortikoidi in sistemskimi antibiotiki – za odstranitev bakterij iz biofilma na sluznici nosu in sinusov
– kirurško zdravljenje – endoskopska operacija sinusov in polipektomija; vsem bolnikom prinese izboljšanje simptomov.
– za najtežje bolnike z nosnimi polipi v tujini (npr. samo nekaterih evropskih državah) z biološkimi zdravili anti IL – 5 in anti IL-4alfa (monokolonskimi protitelesi), v Sloveniji registracija za bolnike z nosnimi polipi s strani farmacevtskih predstavnikov teh zdravil še ni izvedena; ta zdravila pa v Sloveniji že nekaj let lahko dobivajo bolniki s težko astmo. Tudi v tujini je pogoj za odobritev teh zdravil med drugim že vsaj 1 operacija nosnih polipov.
Pri vas je glede na neuspešno zdravljenje z nosnimi zdravili priporočljiv ORL pregled z endoskopijo nosu, da se boste dogovorili za nadaljnje korake zdravljenja.
Lp,