Spoštovani,
že kaki dve leti imam težave z glasnim pretakanjem v želodcu in plini.
Zadnje 3 tedne pa z bolečinami v predelu želodca izključno po jedi. 10 dni nazaj sem pričela z Emozulom, zaenkrat izboljšanja ni. Prokinetik ni imel učinka.
Moje dosedanje preiskave: gastroskopija leta 2021 bp, manjša hiatalna kila, refluks (dokazan z rtg leta 2010). Celiakija negativna. Na UZ in MR vidna ptoza želodca. UZ trebuha 3 tedne nazaj bp, razen ptoze želodca (v stoječem stanju spuščen do popka). Na MR trebuha lz leta 2015 – nizko položene vijuge črevesja.
Težave po jedi ne minejo, zato sem dala kontrolirato tudi amilazo in lipazo. Amilaza je OK, lipaza pa povišana na 1,16. Sedaj me seveda zelo skrbi, da se kaj dogaja na trebušni slinavki. Je lahko lipaza povišana tudi zaradi česa drugega?
Prebava se mi ni spremenila zaenkrat, teže ne izgubljam. Samo glasno klokotanje po trebuhu in bolečine po jedi, ki pa neverjetno – izvenijo, če se uležem na hrbet. Ko ustanem, se spet pojavijo.
Res nisem več pametna, vem pa, da nekaj ‘ne štima’.
Iskrena hvala za Vaše mnenje.
M
Spoštovani,
Stara sem 55 let in okoli 2 meseca se mi po odvajanju blata pojavi slabost in nelagodje oziroma rahla bolečina v spodnjem delu črevesja ter levo in desno malo nad višino popka. Večkrat po zaužitju hrane občutim napihnjenost, trebuh se mi poveča, čeprav ne jem ničesar takega kar bi lahko napenjalo.
Ta neprijeten in boleč občutek ter slabost, ki se pojavi vedno po odvajanju blata, vstrajna kakšno uro ali dve, potem pa izgine.
Odvajam redno vsaki dan, blato je normalne konsistence. Pred enim letom sem opravila Uz trebuha in kolonoskopijo in vse je bilo ok.
Sedaj me skrbi, zakaj se ta slabost in boleč neprijeten občutek pojavlja. Moti me ker se v tem času slabosti in rahle bolečine zelo slabo počutim, včasih se pojavi tudi blaga omotica. Pogosto se mi dogaja, da me oblije pot, kot takrat ko sem stopila v menopavzi.
Prosim vas za nasvet, kaj mi svetujete oziroma katere preiskave je smiselno opraviti, da ugotovim vzrok mojih težav?
Lp
Poskusila sem jemati tudi probiotiki, vendar ni bilo nič bolje.