Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija težavam ni videti konca- zgornja enica

težavam ni videti konca- zgornja enica

Spoštovani.

Stara sem 31 let. Pred dobrima dvema letoma se mi je zazdelo da se mi je zgornja enica začela pomikati nazaj, na noter torej.
Zob sicer ni boleč, imam pa konstantno čuden občutek, kot da bi me nekaj v zobu tiščalo; občasno se pojavi močno skelenje. Svoje težave sem zaupala svoji zobozdravnici. Opravila je vitaliteto, pogledala ortopan (ki ni sveže opravljen) in me potolažila, da je z zobom vse v redu.
V družini imamo razširjeno paradontozo; tudi to je gospa zdravnica črtala iz seznama možnih težav. Pravi, da nimam nobenih znakov obolenja. Je pa omenila možnost nastanka ciste.
Ker sem ji že nekajkrat omenila svoje mnenje se mi zdi, da me ima že polno glavo, jaz pa še vedno vztrajam da nekaj ni ok.
Prosim, svetujte mi.
Se vam zdi, kljub temu da svoji zdravnici zaupam, da bi bilo prav prejeti drugo mnenje? Strah me je namreč, da bo enkrat prepozno.
Vsa leta imam ogromno težav: granulomi, težko prehodni kanali, vnetja. Za zobe dobro skrbim, uporabljam najboljše ščetke, paste. Očitno vseeno delam nekaj narobe.

Hvala za vaš čas.

Lepo pozdravljeni,

Gatmana25

Spoštovana,
glede na opisano, se z zobom nekaj dogaja. Vaša zobozdravnica je opravila običajne rutinske teste, ki niso pokazali patoloških dogajanj. Do tukaj vse lepo in prav, ne razumem pa, zakaj je omenila možnost nastanka ciste, če je z zobom vse v najlepšem redu.
Potrebno se je zavedati, da domet uporabljenih diagnostičnih testov omejen. Vitalitetni testi ne ločijo med zdravo in npr. kronično, ali napol odmrlo zobno pulpo, RTG slika (še posebej ortopan) pa ne pokaže cca 40% začetnih periapikalnih sprememb. To pomeni, da je navkljub pozitivnem vitalitetnem testu in domnevno čistim RTG izvidom kar precej možnosti, da je z zobom nekaj narobe. Menim, da to potrjuje tudi klinična simptomatika, ki jo navajate.
Pridobitev drugega mnenja se mi zdi dobra ideja. Upam, da se bomo tudi v slovenskem prostoru počasi naučili, da je drugo mnenje v nejasnih kliničnih situacijah nekaj običajnega. Ne gre za nezaupanje lečečemu zdravniku, ampak za iskanje najboljše rešitve.

Lep pozdrav,
dr. Igor Potočnik

Igor Potočnik, dr. dent. med. specialist endodont *** www.endo.si *** tel: 041 637 057 ***

Pozdravljeni.

Rada bi dodala samo še tole. V zadnjih letih sem zamenjala že kar nekaj zobozdravnikov. Iščeš dobrega in na podlagi ustnega izročila bližnjih, kolegov, znancev se za enega pač odločiš. Seveda ljudje hvalijo svojega, če ga obiščejo enkrat na 3 leta in še takrat jim ponovno prijazno pomaha “vidimo se čez leto ali dve”. Pravzaprav sem res obupana; tisti ki ste najboljši, ste tudi posledično dragi in včasih si težko privoščiš nekaj kar je za tvoje zdravje, reciva da, nujno. Mi morda lahko namignete na koga se je po vašem mnenju dobro obrniti? Svoje zobe imam rada in zanje želim le najboljše; priznam pa da očitno nimam prav velike sreče na tem področju.

Lepo vas pozdravljam,

Gatmana25

Spoštovana,
strinjam se z vašimi ugotovitvami. Žal pa Vam rešitve ne znam ponuditi – Kot povsod drugje, tudi v zobozdravstvu razmere kroji splošno stanje v družbi. Posledica je omejevanje sredstev in s tem povezane dolge čakalne dobe. O vzrokih bi lahko razpravljala dolge ure, vendar to ni namen tega foruma, kar velja tudi za priporočila, kam se lahko obrnete. Bojim se, da je stanje povsod podobno, torej lahko le upava, da se bodo razmere počasi obrnile na bolje.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

Igor Potočnik, dr. dent. med. specialist endodont *** www.endo.si *** tel: 041 637 057 ***

New Report

Close