Najdi forum

Pozdravljeni !
Prosila bi vas za nasvet oz.pomoč. Težava je z mojo mamo. Bo kar dolgo,…
Že 6 let je vdova. Zadnje leto si je najdla prijatelja (potom časopisnih oglasev). Vsi smo bili zadovoljni, da si je opomogla in da je ponovno zaživela,saj je še mlada (45 let). Jaz pa sestra sva že starejši,s svojimi družinami, zato sva bili veseli, da ni skozi doma, zamorjena,..
Vendar čez čas smo ugotovile, da ta ljubezen zelo slabo vpliva nanjo, da v vseh pogledih se je spremenila. Če bi ta spememba bila na bolje, sigurno vam ne bi pisala , vendar je sprememba zelo slaba. To nismo opazile le mi, vendar tudi njeni starši, prijatelji, sosedje,.. Naj malo opišem; Nič več jo ne zanima, čisto je zgubljena, kot doma in službi, vedno je tiho in nekaj tuhta, ni nasmejana in polna energije, kot so to zaljubljeni ljudje, vendar obratno. Vsi pomembni družinski dogodki jo sploh ne zanimajo, vse je zamudila (moja diploma, bolezen staršev, rojstni dnevi vnukov,..)v bistvu so njene misli le pri njemu. To ni nikakršno otroško ljubosumje na mater, vendar vse skupaj je tako čudno. Vedno smo se kot družina zelo razumeli, o vsem smo se odkrito pogovarjali, a se je vse spremenilo, od kar pozna tega moškega.Veliko nam laže, skriva pred nami, nič nam ne pove, zaupa.
Obe s sestro sva mnenja, da jo ta moški izkorišča, saj je brez svojih prihodkov (brezposelen), niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja nima, niti prebivališča, lahko bi rekli, da je ”klošar”. Nekaj denarja služi z nabiranjem in prodajo zelišč, saj tako ona pravi, vendar ji ne verjamemo, saj je zašla v tako finančno krizo, da si sposoja denar vse okoli (naj povdarim, da ima zelo dobro plačo 180.000 neto),in do sedaj ni imela finančnih težav. Ko jo sprašujemo o njemu, nam skozi laže in ponavlja, da je dober človek, le tak samotar in da mu materialne stvari nič ne pomenijo (star 45 let). Vse razumem, tudi jaz nisem materialni človek, vendar mislim, da vsak normalen človek ima porihtane vsaj osnovne stvari, kot so to zdravstvena zavar.in prebivališča. Kaj vi mislite o tem ? Meni se zdi zelo čudno, da človek , ki ima 45 let tako razmišlja. Kaj pa če zboli, s kom bo kupil zdravila. Ko sem to vprašala mamo, je odgovorila, da je on rekel;”Pa bom crknil”, a je to normalno za 45 letnega možakarja.Poleg tega smo zvedeli, da ga je na skrito prijavila v našo hišo in mu dala stalno prebivališče, ter da je možakar naredil vse dokumente. Čudi nas kako je kar naenkrat spremenil svoje mnenje! Sedaj smo sprožili postopek o ravzveljavitvi stalnega prebivališča in pritisnili na mamo, da naj tega čoveka pust. Obljubila naj je, da go bo pustila, vendar ji žal ne verjamemo, ker je zelo odvisna od tega človeka, kot, da se ga boji, da ji grozi,..Rada bi vaš nasvet kako naj ravnam, ne bi rada je zgubila, ampak nočem, da propade. Vem, da si zasluži srečo, vendar si želim ob njej poštenega moškega, ki ima vsaj osnovne stvari, ki so v življenju potrebne, da lahko živimo. Kako naj ji pomagamo ?
Upam, da ne bom dobila odgovora ”saj je dovolj velika bo že poskrbela zase”, ne žal ne bo, ker je že tako ”zabredla”, da ni več sposobna trezno razmišljati. Bojim se zanjo ! Prosim pomagajte !
Oprostite, če sem bila dolga, vendar nisem mogla problema na kratko napisati !
Hvala in lep pozdrav.
Tina

Draga Tina!

Vsekakor je pomembno, da se z mamo pogovarjate. Če jo je res “odneslo” ji boste najlažje pomagali s tem,da ji daste vedeti, da jo imate radi kot prej, ker bo kaj hitro vaša opažanja zamenjala za izgubo ljubezni. Potem ji poskusite čim manj čustveno prikazati spremembe in možne posledice. Odkrito ji povejte kaj vas skrbi in jo prosite za pojasnila. Pomembno je da ste odkriti!

Vedite da je mama kljub vsemu kar vas moti sama gospodar svojega živjenja in da včasih ne morete vplivati na njene odločitve, pa če ji še tako škodijo. Stojte ji ob strani in kažite ogledalo njenega početja, vendar jo ne nehajte imeti radi!

Prosim napišite kako vam gre reševanje te težke situacije! Če pa se bo stvar še poslabšala, poiščite strokovno pomoč!

Barbara, Šent

Gospa Barbara, ponovno se vam oglašam. Z mamo se precej bolje razumemo in tudi sama je prišla do tega, da ji dejansko ta odnos škodi, prav zaprav, da jo ima ta moški totalno v oblasti in sama je priznala, da je obsedena že z njim. Rada bi prišla iz tega začaranega kroga, vendar je to zelo težko. Skušam ji pomagati, vendar ko sliši ali pa vidi njega je vse izgubljeno. Tudi sam je priznala, da samo stisne na pravo struno in že je v drugem svetu in tatalno pod njim. Zelo težko bo sama pretrgala vse stike. Sama je prišla do ugotovitve, da rabi strokovno pomoč.Kam naj se obrne ?
Hvala in lep pozdrav .
Tina

Draga Tina!

Eden od načinov pomoči je, da pri izbranem zdravniku prosi za napotnico za psihologa. Na pogovore pa lahko hodi tudi k psihiatru (svetujem vam, da izbere takšnega, ki izvaja tudi psihoterapijo – za psihiatra bo potrebovala napotnico svojega zdravnika) ali pa naj pride na Šent. Če bo želela priti na Šent, me prosim pokličite na 01 431 94 18 (če niste iz Ljubljne, vas bom napotila v drugo podružnico). Za nasvet katerega psihiatra in kako do njega pa lahko prosite tudi dr. Rejca na Forumu psihiatrija!

Pomembno je da so se stvari začele premikati. Veliko je že narejenega s tem, da je mama prepoznala težavo.

Veliko sreče!

Barbara, Šent

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close