Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija težava z mehurjem

težava z mehurjem

Pozdravljeni,

Pišem vam ker ne vem več na koga naj se obrnem. Stara sem 21 let in imam od februarja lani stalno težave z mehurjem. Sprva mi je osebna zdravnica po pregledu urina v katerem so bile vidne različne bakterije predpisala primotren, ki je za nekaj časa pomagal potem je bilo spet slabše. Jemala sem tudi amoksiklav in kasneje spet primotren. Prav tako sem poskusila z brusničnim sokom in brusničnimi kapsulami ter z ursi čajem. Nič ni pomagalo. Imam pekoč občutek po uriniranju, ki potem traja še nekaj časa. Prav tako se mi zdi, da ima urin čuden vonj. Imam tudi bolečino (zoprna, rahlo pekoča) med spolnim odnosom. Ta bolečina je največja na začetku. Vzrok ni premajna navlaženost.

Ker mi osebna zdravnica ni znala pomagati sem šla na ultrazvok, kjer je bilo vse videti v redu, brez posebnosti. Nato sem šla k uologu na polikliniko. Ta me je dal na preiskavo ( ne vem kako se imenuje) skratka rentgen, kjer ti slikajo mehur ko je poln in nato še ko je prazen.

CITIRAM IZVID:

Pejeli smo izvid in slike MCUG, v mehurju viden 3×2 cm velik polnitveni defekt-kamen, superpozicija, drugo

Takoj za tem sem bila na cistoskopiji.

CITIRAM IZVID:
Vstavim cistoskop z optiko pod kotom 70 stopinj. Si prikažem oba ostija, ki sta bp. Viden jet urina. Pregledam celotno sluznico, ki je bleda, le v trigonomu minimalno pordela, levo v trigonomu vidna sprememba v smislu cistitis cistike. Patoloških rašč po celotnem mehurju ne vidim. Odvzet izpirek za citologijo.

Ko sem prejela še zadnji izvid:, torej po odvzemu izpirka.

Izvid izpirka z mehurja negativen.
Reaktivne spremembe v urolteliju z elementi kroničnega vnetja, limfociti.

Svetujejo mi uživanje 2-3 l tekočine na dan in zopet brusnice. Če to ne bo pomagalo pa bodo uvedli antibiotično profilakso.

Skratka imam težave in sedaj mi pravijo naj le pijem vodo, brusnice mi niso pomagale, prav tako ne antibiotiki.

Kaj lahko še storim, na koga naj se obrnem. Naj omenim, da so mi naredili tudi urinski test na klamidijo, ki je bil negativen. Bila sem tudi pri ginekologinji, ki pravi, da je vse ok. Skrbi me, da bi vse to kakorkoli vplivalo na plodnost, skrbi me ali je morda možna še kakšna druga spolna bolezen s takimi simptomi. Kaj mi svetujete?

Spoštovani!

Glede bolečine pri spolnem odnosu predlagam drugo mnenje ginekologinje, ki se ukvarja s tem – obstajajo celi protokoli obravnave bolečin pri spolnem odnosu. Morda povprašate gospo Gabrijelo Simetinger, ginekologinjo iz Novega mesta ali koga drugega od ginekologov.

Glede preiskav, ki jih opisujete, ni jasno, ali ste opravili ultrazvok trebuha in sečil. To je nenevarna preiskava, če nič ne najde, jo je smiselno na primer čez pol leta ponoviti.

Tudi ni jasno, ali ste opravili IV urografijo – torej slikanje sečil s kontrastom (čerpav je za slednje malo verjetno, da bi pokazalo kaj posebnega).

Ne vemo, katere bakterije se vam pojavljajo. Če so Sanfordi večkrat zapored pozitivni, potem je vsekakor smiselno z antibiotično terapijo to najprej odpraviti in nato preprečevati ponovno okužbo s kemoprofilakso.

Če se bakterije ves čas ponavljajo, je mogoče poskusiti tudi z neke vrste cepljenjem – kapsule UroVaxom – vendar seveda ni nujno, da pomagajo, nabaviti jih morate sami, v Avstriji, cena 3 mesečnega jemanja je približno 120 eur.

Pa izvid urina – kakšen je pH – poskusite ga spremeniti.

Ste poskusili Gyophilus vaginalete? (za lokalni estrogen ste premladi, čeprav so ga v Innsbrucku uporabljali tudi pri dekletih vaše starosti).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani!

Zanima me zakaj je pomemben ph urina?

Ali lahko povzroča težave, kot je draženje sečnice in zunanjega spolovila tudi urin?

Kateri ph urina je najbolj ugoden?

Lep pozdrav.

Spoštovani!

pH označuje kislost / bazičnost raztopin – tekočin. Torej kako lužnata – bazična – alkalna (na eni strani, vrednosti nad 7) ali kako kisla (vrednosti pod 7) je neka raztopina/ tekočina.

Normalen pH urina naj bi bil okrog 6.8 ali manj, giblje pa se od 5 do 8, izjemoma lahko tudi malo izven tega. Odvisen je od hrane in od stanja organizma. Organizem ga spreminja – s tem uravnava pH krvi. To je izrednega pomena za uravnavanje pH-ja krvi – ta je izredno natančno, na 2 decimalki uravnavan in če gre izven območja 7.35 – 7.45, je človek bolan, hudo bolan. Urin nastaja s filtriranjem krvi v ledvicah, nato pa v cevkah organizem posrka nazaj tisto, kar rabi in dodatno izloči še nekaj tistega, česar noče. Če je pri nakaterih dednih boleznih prizadeta na primer absorbcija bikarbonata iz tekočine, ki se filtrira v ledvicah in se tako preveč bazične snovi izloča v urin, take osebe sploh ne morejo doseči, da bi bil njihov urin kisel. To ima za posledico lahko več sistemskih učinkov, včasih morajo jemati nadomestke, da normalno funkcionirajo.

Če pa smo zdravi, potem na pH urina vpliva predvsem hrana – s hrano vnašamo v organizem snovi, ki spreminjajo pH organizma, ki mora biti ves čas enak, zato z urinom (in pljuči – CO2) organizem skrbi, da tako ostaja in izloča odvečne snovi – če pojeste več mesa, s tem zaužijete več snovi, ki se v organizmu po metabolizmu predelajo v odpadne snovi, ki so “kisle” – kisline – organizem jih izloča in urinu in ta je kisel. Če pa uživate veliko citrata (pomarančni, limonin sok…), se bo tudi ta v organizmu predelal – metaboliziral. Rezultat metabolizma pa bo povečanje količine snovi v urinu, ki dvigujejo pH urina. Torej pozor – limonin sok je “kisel”, tako bo deloval tudi v želodcu – kislina – nato pa bo prispel v črevo, se absorbiral in mataboliziral – rezultat bo bazičen in ne kisel urin!

Sedaj pa povezava vsega zgoraj s sečili. Nekatere bakterije imajo raje kislo okolje, večina pa jih bolje uspeva v bazičnem okolju, v kislem pa slabše. Torej tistim s ponavljajočimi se uroinfekti, pri katerih ugotovimo, da je njihov pH urina okrog 7 ali več, svetujemo, da poskusijo urin zakisati – na pod 6.5 ali še nižje, kot pač gre (npr. s C-vitaminom do 1000 mg dnevno ali če to ne uspe, na recept v Avstriji nabavijo tablete Acimethin Gry tbl 500 mg in jemljejo te (acimetin predstavlja aminokislino metionin, ki v organizmu odreagira tako, da njeni metaboliti, ki se izločajo v urinu, povzročijo, da je ta kisel). Pri jemanju acimetina pri mladih ali pri ženskah v rodni dobi je pomembno skrbeti za folno kislino, lahko so strnski učinki, zdravilo je na recept, pri C-vitaminu do opisanega odmerka pa je moč poskusiti brez teh bojazni. Včasih zakisanje urina povzroči, da se zmanjša število simptomatskih uroinfektov.

Na drugi strani lahko določeni kamni (uratni kamni), nastajajo v kislem urinu – pri pH pot 6.5, v nevtralnem urinu (pH 6.8 – 7.2) pa se raztopijo. V takem primeru predlagamo nevtralizacijo urina z uživanjem citrata (sok pomaranč, mandarin, lubenic, Eisenbergova raztopina na recept, Uralyt U prašek nabavijo v tujini ali v lekarni UKC Ljubljana). Če so prisotni kamni, se na njih zadržujejo bakterije in povzročajo ponavljajoča se vnetja. Zato je smiselno, da kamne odstranimo, redko, če so uratni, lahko to napravimo na opisan način s spremembo pH urina.

In končno, že samo ime pove, kisline in lugi dražijo – če je pH v eni skrajnosti in imamo težave, lahko poskusimo preprosto s hrano spremeniti pH in ugotovimo, ali so se tudi naše težave zmanjšale – ni nujno, da se res bodo, vendar, če so težave hude in skupaj z zdravnikom ne najdemo druge rešitve, je to mogoče preizkusiti.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close