TEŽA PLODA
Pozdravljeni dr. Pušenjak,
noseča sem 30 6/7 z dvojajčnimi dvojčki. Na današnjem pregledu mi je bilo povedano, da imata oba ploda cca 1600 g (kakšen gram gor ali dol razlike). Zdravnica me je vprašala ali so mi ugotovili nosečniški diabetes – odgovor je NE. Poskušam jest zdravo vendar priznam, da vsak dan pojem nekaj sladkega (kakšen dan več ali manj) in da se mi je v zadnjem tromesečju možno povečala želja in potreba po sladkem. Prosim za vaše mnenje ali je teža plodov za ta teden primerna, ali bi mogla biti pozorna na prehrano in nosečniški diabetes. Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, Maruška7
Spoštovani,
omenjeni podatki niso merilo za oceno primernosti plodov in vplivov prehrane. Za oceno teže je potrebno poznati percentile glede na gestacijo, ki pa je nimam v glavi niti v kakšnih tabelah pri roki, ampak se sproti izpišejo na izvidu oziroma na ekranu UZ aparata in to je merilo za oceno primernosti. Na prehrano priporočamo biti pozoren vsaki nosečnici in na splošno odsvetujemo sladkor, ker je motena toleranca za sladkor lastnost tako rekoč vsake nosečnosti. ali je ta motnja patološka ali fiziološka, pa seveda ni vedno mogoče jasno ugotoviti, zato izločitev sladkorja iz prehrane ne more škoditi nobeni nosečnici.
Pozdravljeni dr. Pušenjak, najlepša hvala za odgovor glede prehrane. Sem prejela izvid, dodatno vas prosim za vaše mnenje glede ocene rasti za oba dvojčka. UZ z dvojajčnimi dvojčki je bil narejen pri 30 6/7.
FETUS COMPARE:
FETUS A:
AUA: 31w0d
EDD(AUA): 3.9.2020
EFW: 1668g
EFW Ratio: 100%
EFW Discordance: 0%
BPD (Hadlock): 7.64 cm
OFD (HC): 9.63 cm
HC (Hadlock): 28.38cm
AC (Hadlock): 26.56 cm
FL (Hadlock): 6.03 cm
FETUS B:
AUA: 31w2d
EDD(AUA): 1.9.2020
EFW: 1670g
EFW Ratio: 100%
EFW Discordance: 0%
BPD (Hadlock): 7.63 cm
OFD (HC): 10.67 cm
HC (Hadlock): 29.86 cm
AC (Hadlock): 26.58 cm
FL (Hadlock): 5.90 cm
Plod A desno, vzdolžna glavica, posteljica v fundusu, glavica cisto spodaj in pod glavo B, težje vidljiva in težko merljiva, sicer rast normalna, plodovnice dovolj, pretoki v popkovinici normalni.
Plod B levo, posteljica spredaj, rast normalna, plodovnice normalno, dopler. v umb. art. normalen.
In še en komentar: Ob današnjem pregledu z UZ ugotavljam, da oba plodova ležita v glavični vstavi. Ocenjena TT je skoraj pri obeh enaka (plod A 1668 g in plod B 1670 g), je na 40 percentili. Količina plodovnice pri obeh je normalna, pretoki v art. umbilikalis so normalni.
Pogledali so mi MV, ki je bil zaprt in po besedah ginekologa dovolj dolg (merili ga niso z UZ).
Prosila bi za vaše mnenje, oceno rasti glede na izmerjene podatke.
Prav tako bi prosila za dodatno mnenje in sicer plod A leži zelo nizko. Plod A zelo čutim kako mi pritiska na spodnji del sramne kosti, mehurja. Po določenem času zelo težko stojim in sedim tako, da popoldne večino časa preležim. V priporočilu so mi napisali dovolj počitka na levem boku. Ginekologinjo sem vprašala ali ima to vpliva na prezgodnji porod in mi ni dala konkretnega odgovora. Prosim za vaše mnenje ali ima to kakšen vpliv na prezgoden porod. Ali je ta pritisk, ki ga čutim normalen. Da še omenim izcedka nimam povečanega, na trenutke me malenkost v nožnici zaboli ampak bolečina ni huda.
Za vaš odgovor se vam že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, Maruška7
Spoštovani,
pravzaprav ne vem, kaj pričakujete. Nosite dvojčke, torej je obremenitev vaše maternice 2x večja kot pri enem plodu. Na težave, pritiske, bolečine ipd., povezane s tem stanje vam torej ne ostane drugega kot da se privadite. Oba dvojčka rasteta normalno, na srečo sta malo manjša od povprečja, sta pa še vedno znotraj normalnega razpona in še oba sta skoraj enaka, kar je dodaten plus. Oba ležita tudi v glavični vstavi, kar pomeni, da bo zelo verjetno možen vaginalni porod. Nizek vodilni del (glavica) enega ploda ni nič posebnega in tudi nič ne pomeni, dokler je MV dolg in zaprt.
Dr. Pušenjak, še enkrat najlepša hvala za vaš odgovor. Glede pritiska in bolečin ste me pomirili. Imam pa dodatno vprašanje, morda nesmiselno vendar me zelo muči. Zelo sem presenečena, da sta plodova malo manjša saj sva oba s partnetjem visoka. Sama merim 181 cm, pred nosečnostjo 63 kg. Sedaj v 31 3/7 z dvojčki 73 kg. Je morda njuna rast povezana s tem, da nimata dovolj prostora v maternici, ker sta dva? Namreč že vso nosečnost me muči zategovanje trebuha (kar vem, da je normalno sploh glede na to, da je prva nosečnost). Pričakovala sem, da bosta plodova velika oz. prevelika sploh glede na to, da me je ginekologinja vprašala ali imam nosečniški diabetes. Še enkrat vas prosim za vaše mnenje ali je normalno, da sta plodova pač malo manjša.
Za odgovor vam bom zelo hvaležna. Hvala in lep pozdrav, Maruška7
plodova sta dva in si delita prostor, ki je v osnovi namenjen enemu, le pogojno dvema. Prilagoditev rasti temu dejstvu je torej naravni mehanizem, ki rešuje življenja in ni razlog za skrbi. In ponavljam, kar sem že več 100x zapisal, pa se kar ne prime, ker ljudje ne berejo ali ne znajo videti zapisanega. Nismo vsi enaki in vsi svojih naravnih danosti (genetike) tudi ne izkoristimo na enak način. Eni smo bolj podobni slonom, drugi medvedom. Mogoče ne veste, vendar medvedek ob rojstvu tehta 300g, kar je 1/1000 odrasle teže, slonček pa 90 do 120kg, kar je 1/50 odrasle teže. Tudi med predstavniki človeške vrste so razlike in kot normalno porodno težo lahko razumemo vse med 2300 in 4500g.
Kot dandanes mnoge nosečnice očitno preveč razmišljate in preveč sklepate. Predlagam, da tega ne počnete, ker za to verjetno nimate potrebne osnove. Ne prevajajte vprašanj svojega ginekologa že kar v diagnoze in pričakovanja, ker nimate pojma, zakaj vse vas ginekolog sprašuje vse to, kar vas sprašuje.