Najdi forum

teža padla!!!

Spoštovani,
rodila sem deklico, 19.5., dolgo 52cm, težko 3490g. Najnižja porodna je bila 3240g, ob odhodu domov, peti dan je tehtala 3320g. Po osmih dneh od prihoda iz bolnice (31.5.) je tehtala 3470g. Bila je pod lučko 12 ur zaradi visokega bilirubina, ki pa je peti dan padel. Zdaj je še vedno nekoliko rumena, a kot pravi patronažna, je precej manj. Ob porodu sem dobila antibiotik zaradi pozitivnega testa na streptokok B, rodila pa sem v 40min.
Prve dni sva se dojili tudi do 10krat dnevno, vendar ob tem, da sem jo zbujala. Zadnji teden sva imeli po 8 podojev dnevno. Še vedno je precej zaspana, tako da mi vsakič zaspi na dojki in jo je potrebno spodbujati. Sicer ob določenem delu dneva, proti večeru, joka v presledkih do ene ure.
Dopoldne navadno večinoma spi, popoldne je nekoliko bolj budna. Dnevno ima 5 pokakanih plenic in najmanj toliko tudi polulanih. Blato je rumeno, kašasto, tudi patronažna je rekla, da je ok.
Torej predvčerajšnjim je bila njena teža 3470g, danes je 3400g. Patronažna je svetovala dodatek dvakrat dnevno, a sem ji dejala, da jo bom raje pristavljala na dve uri in jo seveda zbujala ob tem. Pustila mi je tehtnico z namenom, da jo tehtam pred in po podoju, jutri pa pride ponovno, sicer pa ji ni bilo najbolj všeč, da dodatka ne dam takoj.
Lepo prosim za Vaš nasvet.
Naj še povem, da je danes ob 10.30 spila 50ml, ob 12.30 pa 45ml, zdaj me pa zanima, koliko ml je potrebno na obrok oz. v enem dnevu. In še to-dodatka do sedaj nisem potrebovala.
Iskrena hvala.
LP,M

Pozdravljeni, M!

Vaša dojenčica je stara 14 dni, se polno doji in je vsak dan vsaj 5-krat pokakana in najmanj tolikokrat polulana. Po porodu je bila zaradi zlatenice pol dneva pod lučko, opažate, da je kar precej zaspana, vendar pa imata vsaj 8 podojev. Skrbi vas padec teže v zadnjih dveh dneh in se sprašujete, ali je treba dodajati prilagojeno mleko.

Najprej nekaj dejstev:
– deklica je v dveh tednih skoraj že dobila porodno težo, kar je (glede na zlatenico, zaspanost) lepo
– deklica je od najnižje teže v približno 10d pridobila 230g, kar kaže, da zna učinkovito sesati sama in da lahko pridobi na teži primerno
– deklica ima veliko polulanih in pokakanih pleničk, kar kaže, da najbrž ni v neki krizi in nevarnosti dehidracije
– dohranjujemo dojenčka, ki NE more napredovati vsaj 110-115g na TEDEN, to je minimalno zahtevano napredovanje, vedno pravilo merimo na tedenski ravni, prirast ali padec v dveh dneh je lahko zavajajoč
– če otrok ni v krizi (dehidracija, nedonošen, bolan, nič ne sesa in vidno hitro izgublja težo, nič ne kaka, premalo lula ipd..), najprej poskusimo z okrepitvijo dojenja, torej vzamemo si par dni časa in otroka spodbujamo na razne načine, na prvem mestu je ponujanje čim večjega števila podojev in stiskanje mleka otroku v usta med podojem (kompresija dojke)
– ko je dohranjevanje nujno, dohranjujemo z dodatkom nazadnje, prej poskušamo dohranjevati tako, da si mati, ko ima čas, po podoju… malo mleka iztisne in ga otroku ponudi po žlički, bizgi, kapalki, posebnem lončku, cevki SNS,… izogibamo se, skratka, sesalni zmedi s stekleničko

Je bila teža 3.470 in 3.400 izmerjena na isti tehtnici? Je bilo tehtanje v istih okoliščinah (oblekice, plenička) in v istem delu dneva – to je pomembno? Se je morda deklica tik pred tem obilno pokakala?

Zelo dober znak je 5 pokakanih pleničk. Ko mamica to napiše, je redko zares kaj narobe, da bi bilo dohranjevanje potrebno. Če so pleničke konkretno pokakane, ne npr. samo sled blata. Je pa pomembno, da ste vi mirni in da spremljate napredovanje.

Priporočam:
– povečanje števila podojev, če bo šlo, torej zbujanje in dojenje tudi na materino pobudo; spodaj imate še razne koristne tehnike spodbujanja in zbujanja
– stiskanje dojke proti koncu podoja, poglejte spodaj povezave o kompresiji
– vedno ponudite tudi drugo dojko, da pride hitreje do več mleka, sploh če bo zbujanje težko za deklico; doji se sicer lahko tudi v polsnu, ko ne spi trdno, tok mleka in stiskanje dojke ji lahko pri tem pomagata
– beležite, kolikokrat se je polulala in pokakala v 24h, ali je blato dovolj obilno in lepo rumeno (maščobe), beležite si število podojev in čas aktivnega sesanja/požiranja… lahko si pišete, kako je z vsemi znaki tukaj Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718681 (znaki – kratko)

Včasih se dojenje prve dni in tedne teže vzpostavlja in otrok rabi malo več spodbude, zbujanja, materine pobude za dojenje… če boste v skrbeh glede znakov, npr. da boste danes videli, da teža ponovno pada, boste morda mirnejši, če si po podojih oz. ko deklica zaspi za stimulacijo dojk in v pomoč deklici malo mleka iztisnete in jo dohranite, lahko ob prvi priložnosti, če se le da brez stekleničke.

Normalno je, da je blaga rumenica pri dojenem otroku prisotna več tednov, tudi drugi mesec, ste pa gotovo tudi zaradi okužbe, ki jo zdravite, pozorni in greste na pregled, če bi se vam zdelo, da se slabša, če bi slabo sesala in preveč spala!

“ob določenem delu dneva, proti večeru, joka v presledkih do ene ure.”
***Izkoristite njeno budnost, pristavljajte, menjajte stran, stiskajte dojko, ko sesa na njej in upočasnjuje. Otrok menja intenzivna obdobja in mirnejše ure. Ko trdno spi, ne bo sesal. Ko je budnejši, lahko sesa tudi več ur skupaj s presledki za kupček, umirjanje, morda previjanje… Tudi ko spi, ne pustite spati predolgo, načeloma bi zbujali zaspančka tudi na 2h, lahko tudi v polsnu pristavimo.

Če je zaspana, bo morda za enkrat dobro napredovala ob večjem številu podojev. Nobeno pravilo ne obsta, koliko mora dobiti vsak podoj mleka, ker DOJENJE NISO OBROKI, zaspanček zelo verjetno urnika in logike obrokov pač ne bo zmogel. Pa tudi za druge dojenčke bi bilo postavljanje količin na obrok samo za zmedo. Pomembno je, da otrok sesa aktivno skozi ves da, da dobiva mleko v 24h, tako da ob tem mleku lepo polni pleničke in primerno napreduje oz. vsaj minimalno za začetek. Tehtanje podojev je neproduktivno in ne pove dosti. Tehtate lahko vsak dan ob istem času, če boste lahko še imeli tehtnico, torej lahko beležite dnevno, za orientacijo, morda ne bo enakomerno, a bolj ko se boste bližali tednu dni, bolj boste videli, če je napredek ustrezen. Če tehtnice nimamo, se orientiramo po znakih, jih beležimo, tehtamo pa po tednu dni.

“Naj še povem, da je danes ob 10.30 spila 50ml, ob 12.30 pa 45ml,”
***Iz tega sklepa, da deklica zmore sesati, da pije mleko kar aktivno, da ji morda to celo tako bolj ustreza, da pa bo potrebovala res najbrž okoli 10 takih podojev na začetku… (120-180ml oz. povprečno 150ml na kg telesne teže v 24h, v kolikor si s tem podatkom pri dojenju in nenehnem tehtanju, ki ni zelo zanesljivo početje, lahko pomagamo).

Sporočite, kako gre!

Pa še tole – Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986032,1986037#msg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding/additional_reading/movies.html (več video posnetkov)

NASVETI ZA PREBUJANJE ZASPANČKA

Če hočemo, da novorojenček ustrezno pridobiva težo, da s sesanjem spodbuja nastajanje mleka, in da se izogne težavam, ki se pojavijo, če zlatenica postane preveč izrazita, potem se mora v 24 urah podojiti vsaj 8 do 12 krat. Novorojenček se ponavadi doji na dve do tri ure, ponoči pa utegne prespati štiri do pet ur. Če spi dlje, ga bo treba zbujati in spodbujati k pogostejšemu dojenju. Nekateri dojenčki na dojki zaspijo, zato se ne dojijo dovolj dolgo. Dojenček mora pri dojki dejavno sesati vsaj deset do petnajst minut. Ko je videti zadovoljen ali ko ga dojenje ne zanima več, mu vselej ponudimo še drugo dojko, čeprav je morda ne bo vedno sprejel.

Kako torej spodbudimo zaspančka, da sesa bolj učinkovito?

KAKO GA ZBUJAMO?

– Dojenčka poskušajte zbuditi, ko je v fazi rahlega spanca – ima oči zaprte, pod vekami opazimo hitro premikanje očesnih zrkel; premika noge in roke oz. sesa ter spreminja izraz na obrazu.
– Zasenčite luči, kajti lahko da se mu oči zapirajo zaradi premočne svetlobe.
– Pogovarjajte se z njim in mu glejte v oči.
– Če je v prostoru toplo, ga slecite do pleničke – če temperatura zraste nad 27 °C, dojenček sesa počasneje.
– Otročka držite v pokončnem ali sedečem položaju.
– Dojenčka v naročju nežno dvigajte, medtem ko mu podpirate glavico, ramena in zgornji del telesa. Razpnite ali odstranite odvečna oblačila.

KAKO SPODBUJAMO K SESANJU?

– Dojenčka božajte, trepljajte ali pa mu s prsti rišite po hrbtu.
– Previjte ga.
– Premikajte mu ročice in nožice, kakor da bi vozil kolo.
– Skupaj nežno ploskajta.
– Zmasirajte ga ali pa se pojdita skupaj kopat.
– Nežno mu drgnite nožice ali ročice.
– Čelo in lička mu otrite z vlažno hladno krpo.
– S konico prsta krožite po njegovih ustnicah.

PRITEGNITE DOJENČKOVO ZANIMANJE

– Če je treba, z roko podprite dojko, tako da ne bo pritiskala na dojenčkovo bradico.
– Iztisnite nekaj mleka in ga dojenčku namažite po ustnicah.
– Ko začne dojenček sesati počasneje, ga prestavite na drugo dojko.
– Med dojenjem ga previjte in mu pomagajte podreti kupček.
– Poskusite ga dojiti v t.i. »položaju nogometne žoge« oz. »zibelke«.
– Med dojenjem ga krožno masirajte po temenu.

Dojenček, ki se ne doji dovolj pogosto, morda ne dobiva dovolj mleka. Po prvih nekaj dneh naj bi vsak dan pridelal po šest do osem mokrih bombažnih plenic (oz. pet do sedem takih za enkratno uporabo), dvakrat do petkrat pa naj bi se pokakal. Če potrebujete dodatno pomoč pri dojenju, pokličite eno od svetovalk za dojenje. Dojenčka, ki ne pridobiva dovolj teže, mora pregledati zdravnik.
SPODBUJANJE K SESANJU Z »MOLŽO« PRSI

Kadar je dojenčku treba pomagati, da popravi tehniko sesanja, se zelo obnese, če dojko med dojenjem stiskamo, kakor da bi jo molzli. Če to počnemo na pravilen način, dojenčku pomagamo, da se doji dalj časa, bolj učinkovito in pravilneje. S pravilno »molžo« lahko tudi povečamo tok mleka.

Dojenček, ki pri prsih sesa pravilno, ima bradavico globoko v ustih in zajema kar največji del prsnega kolobarja. Dokler dojenček sesa pravilno in učinkovito (ponavadi je to ponoči oz. v prvih minutah dnevnega podoja), dojke ni treba dodatno stiskati.

Takoj ko pa dojenček bradavico samo še seslja, le začnite s »molžo«. Prosto roko položite na dojko tako, da jo objamete čim bliže prsnemu košu. Na eni strani naj bo palec, drugi štirje prsti pa nasproti. Potem stisnite palec in ostale prste skupaj (prav tako, kakor da bi molzli). Bodite nežni – boleti vas ne sme.

Če začne dojenček spet učinkoviteje sesati, nadaljujte z »molžo« tako dolgo, dokler ne začne spet samo cucljati bradavico. Pomembno je, da s pritiskanjem nadaljujete, vse dokler dojenček učinkovito sesa. Šele ko neha, popustite pritisk in si odpočijte roko.

Med »molžo« roko ves čas po malem premikajte naokrog, tako da obdelate različne predele dojke.

Ne vdajte se – poskušajte večkrat, saj ni nujno, da bo »molža« začela delovati takoj. Večina mater opaža dobre rezultate šele po nekaj dnevih takšnega dojenja in ne kar takoj. Dojko stiskajte, vse dokler mleko teče. Sčasoma bo teklo vedno počasneje, dojenček pa se odziva na tok mleka. Tedaj ga prestavite na drugo dojko. Strani menjujte večkrat: z leve na desno, z desne na levo, pa spet nazaj na desno, pa na levo itn., vse dokler dojenček učinkovito sesa.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Spoštovani,
iskrena hvala za tako izčrpen odgovor.
Vprašali ste, če je bila teža 3.470 in 3.400 izmerjena na isti tehtnici? Da, je bila.
Je bilo tehtanje v istih okoliščinah (oblekice, plenička)? Da.I
In v istem delu dneva – to je pomembno? Ne, kar sem tudi sama poudarila patronažni sestri. 3470 je bila izmerjena opoldne, 3400 pa ob 9.30. Je jmorda deklica tik pred tem obilno pokakala? Da, celo dvakrat se je pred tem pokakala.
Naj povem, da je včeraj, znotraj 24 ur, dobila približno 450 ml, na teži je pridobila 30g, pokakana je bila 7krat. Kljub temu je danes patronažna svetovala dodatek dvakrat dnevno in sicer opoldne in zvečer ob 23h, z namenom, da se dojenčici raztegne želodček in da bo bolj čvrsta ter da bo blato bolj gosto. Sicer kot pravi sama je njeno blato lepo rumeno, kašasto, včeraj je bilo nekajkrat rumeno zeleno, menda zaradi krčev.
Lepo prosim za Vaše mnenje.
Iskrena hvala.
Lp,
M

Odlično, 30g enodnevnega prirasta je super, je pa, kot sem rekla, takole dnevno merjenje treba včasih jemati z rezervo, ker lahko niha gor in dol, pa ne boste vedeli zakaj in od kod, po tednu dni bo pa lahko vse vredu.

Mogoče je padec za 70g zaradi tistega obilnega kakanja in tega, da ni bilo merjeno v istem dnevu, kdo bi vedel natanko,… pozorni bodite zdaj na tedenski prirast in predvsem na dobro polulane in pokakane pleničke, vsak dan vsaj dve dobro pokakani, na napeto kožo, počutje deklice, število podojev, da bo aktivni sesala (lahko seveda tudi počiva in seslja, če je prej dobro pila). Ko je slednje vredu in otrok dobro sesa, ne spi preveč, potem je praviloma tudi teža primerna.

O, kar 7 pokakanih pleničk, to je zelo vredu, to je odličen znak! Najbrž ji bo šlo vsak dan malce laže in bolje, kar spodbujajte jo in ne pustite jo za enkrat predolgo spati. Več dojenja pomeni več kakanja in praviloma tudi manj težav z bilirubinom.

Ne razumem, zakaj patronažna sestra vztraja na dodatku. Deklici se vredu godi. Morda bo še nekaj časa potrebovala nekaj vaše spodbude in zbujanja, vsekakor tudi vaše pozornosti, že zaradi okužbe ob porodu, kajne.

Dojenčki imajo tog in neraztegljiv želodček. Presežki se ponavadi polijejo. Ne poznam načina, da bi se dalo želodček raztegniti. Je bilo mišljeno, da bi potem sesala na obroke več ali kako? Kot sem že prej napisala, to večinoma ni dober način, saj dojenček redko zdrži dolgo in redko posesa zelo veliko, če vztrajamo na urniku po meri odraslih, pa lahko to povzroči prezgodnji konec dojenja (manj stimulacije dojk, otrok se krega na dojki, ker je prehudo lačen, svetovanje dodatka, mati tvori manj mleka…).

Kaj točno je mišljeno s tem, da bo deklica bolj čvrsta? Ali nima napete kože?

Blato polno dojenega otroka je gosto TEKOČE kremasto, lahko s sesirjenimi grudicami, barva varira, občasno zelena je ok, morda je pila tedaj več prednjega slajšega in nekoliko manj zadnjega mastnega mleka, morda je od vaše hrane (npr. zellenolistna zelenjava)… če bi bila pogosto zelena, več stiskajte proti koncu podoja, podaljšajte podoj na eni dojki, da dobi več maščob. Če bi bilo zelo zeleno, se še oglasite. Lahko je tudi od atibiotika, če ga še jemljete.

Gostejši trši kakec imajo dojenčki po prilagojenem mleku, ker je to teže prebavljivo, lahko zapira, a tudi ne po vsaki formuli. Tega narava ni načrtovala, blato mora biti tekoče, mleko je posebej prvih 6t zelo odvajalno. Klobasice bodo nastajale ob začetkih uvajanja goste hrane.

Pa je res deklica imela krče – je zelo jokala in je na dojki niste mogli pomiriti?

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Spoštovani,
še enkrat se vam iz srca zahvaljujem za vse napisano… Res pomagajo vaši nasveti, predvsem moji samozavesti, ki jo krepite…Glede želodčka, da bi ga raztegnili, res ne vem, kaj je imela v mislih.
Glede omenjenega s strani patronažne o čvrstosti, naj povem, da je tu mislila, da bo deklica bolj močna. Sicer je njena koža napeta.
Blato je bilo najbrž zeleno zaradi zelene solate, ki sem jo res jedla včeraj. Sicer je danes od 10h do 15.30 kakala že trikrat, pri zadnjih dveh plenicah je blato točno tako, kot opisujete, da je dobro, da je rumeno, tekoče kremasto, z grudicami.
Deklica je imela krče zvečer od pol desetih do enajstih, le ti so ob istem času vsak dan, pri tem se zelo steguje in je ćisto rdeča. Iskreno povedano, je med tem nisem poskušala podojiti, kar pa bom danes storila.
Od 10h do sedaj se pridno dojiva na dve uri, pri tem je precej bolj aktivna danes, kot prejšnje dni. Podoji trajajo približno 15-20min. Najprej jo dojim na eni, nato na drugi dojki, nakar grem nazaj na prvo in nato končam z drugo dojko.
Dodatka ji ne bom dala, jutri pride patronažna ponovno, da jo stehta.
Glede okužbe ob porodu, ne vem, če ste me prav razumeli, deklica se ni okužila z bakterijo streptokok B, čeprav je bil moj test na to bakterijo v nosečnosti pozitiven.
Se še javim jutri, da poročam o teži. Vas lahko morda pokličem po telefonu?

Hvala še enkrat za vse.
Lp,
M

Super, da vam informacije LLL koristijo in da se počutite bolj samozavestni, na tem zelo delamo, saj le ogumne mamice, ki verjamemo vase, rešujemo težave uspešno, tudi če gre kaj rnarobe in če je kdaj zelo težko!

“Deklica je imela krče zvečer od pol desetih do enajstih, le ti so ob istem času vsak dan, pri tem se zelo steguje in je ćisto rdeča. Iskreno povedano, je med tem nisem poskušala podojiti, kar pa bom danes storila.”
***Morda se težko umiri in rabi veliko dojenja za umiritev. Če bo mirna na dojki, uporabite ta najboljši način umirjanja kadarkoli, ni e treba spraševati, kako je z lakoto, koliko je mleka, ali je čas, ali je dojka napeta … pomembno je, da se umiri in čim manj joka.

“Od 10h do sedaj se pridno dojiva na dve uri, pri tem je precej bolj aktivna danes, kot prejšnje dni. Podoji trajajo približno 15-20min. Najprej jo dojim na eni, nato na drugi dojki, nakar grem nazaj na prvo in nato končam z drugo dojko.”
***Super, zelo dobro opazujete!

Ja, sem razumela, da se ona ni okužila, zdravilo pa lahko vpliva tudi nanjo, predvsem bi se videlo zeleno blato, prebavne težave morda.

Lahko me pokličete, seveda, če se ne javim (tudi naše dete je še dokaj majhno in podnevi bolj malo spi), mi prosim napišite kratko sporočilo, da se dogovoriva) ali pokličite katero od kolegic!

Še enkrat iskrena hvala za vaše cenjene nasvete.

Do danes sva se pridno dojil, čez dan na dve uri, ponoči na tri ure, vse skupaj je bilo enajst podojev. Danes je tehtnica pokazala 10g več, torej je sedaj težka 3440g.
Patronažni sem omenila, da ji dodatka ne dajem, rekla je samo, da počasi napreduje. Zdi se ji premalo napredovanje, z vsaj 30g na dan prirastka pa bi bila zadovoljna.Pustila mi je tehtnico za čez vikend, dodatka ni več omenjala.
Včeraj je dojenčica precej manj jokala zvečer, se je pa res takoj pomirila, ko sem jo znova pristavila in je tako tudi zaspala. Zanima me, ali ji lahko ponudimo dudo, le toliko, da zaspi, ali jo odsvetujete?
Vprašala bi še, ali je sporen podatek, da je bila njena porodna teža 3490g, ki pa je do danes, ko je stara 16 dni še ni dosegla?

Hvala vnaprej.
Lep konec tedna Vam želim.

Rada bi samo še omenila, da sem dojenčico ponovno stehtala čez eno uro od zadnjega tehtanja, vmes je bila morda polulana, nisem več sigurna, in je tehtala za 50g manj-stehtana v istem plajšku, na isti tehtnici.
Kaj naj si pa sedaj mislim o tem tehtanju?

Lp,
M

Pozdravljeni,

do danes sva imeli spet 11 podojev, obroki so 40ml, kak je tudi 50ml, le eden je bil 35ml in sicer ponoči.
Ko sem jo stehtala, je tehtnica pokazala 3470g, torej je prirastka 30g. V naslednjih nekaj sekundah je lulala in po ponovnem tehtanju smo spet na 3440g.
Včeraj me je popoldne klicala še druga patronažna sestra in dejala, da so v skrbeh zaradi teže naše dojenčice. Ta naj bi še sicer bila v mejah normale, a bi jo želeli vsekakor zrediti. Predlagala je dodatek opoldne in zvečer, vsakič po 40ml, z namenom, da se ji raztegne želodček, da bo pri naslednjih obrokih imela več volje za jesti in bo želela s tem tudi več mleka. Dodatek pa naj dam v primeru, če danes ne bi napredovala za vsaj 20g.
Vsekakor bom upoštevala tisto prvo tehtanje, bi vas pa rada vprašala, če je bila prejšnji ponedeljek 3470g težka, v sredo 3400g, od kdaj naj gledam tedenski prirastek in koliko bi naj bila njena teža.

Hvala za Vaš trud.
Lp, M

Minimalni prirastek je okoli 16g dnevno oz. merodajno je, kot sem napisala NAJMANJ 110–115g tedensko, pri čemer merimo od najnižje teže.

Uporabe dude ne priporočam, dojenje ne razumeti kot hranjenje, kajti primerna tvorba mleka se oblikuje tudi zaradi drugih potreb, tudi dojenje za tolažbo, umiritev, uspavanje. Vsakič, ko otrok želi, če pa slabše napreduje, pa celo sesanje na materino potrebo. Načeloma duda občasno ni kritična reč, ampak v vaši situaciji bi bilo smiselno, da se jo izognete povsem, razen če povsem odkloni dojko in zelo joka, za umiritev, da bo potem laže sesala na dojki (menjamo dudo za dojko).

Počasnejši dojenčki pridobijo porodno težo nekje v 2-3 tednih. K

ako pa je zdaj s polulanimi in pokakanimi pleničkami? Kako se pa deklica počuti, se vam še vedno zdi zelo zaspana, veliko spi, jo težko zbudite ali je kar aktivna? Imate občutek, da se dobro prisesa na dojko, zaobjame večji del kolobarja, ima ustnici izvlečeni, ali aktivno požira? Menite, da bi lahko podaljšali podoje? Ste poskusili kaj stiskati dojko? Lahko se tudi slišiva, če boste imeli kaj časa, lahko tudi zvečer, vem, da sem vam natrosila čisto preveč vprašanj.

Vas skrbi za deklico? Če menite, da bi dodatek spremenil situacijo, zmanjšal pritisk na vas, morda bi se tako laže sprostili, se ne bojte dohraniti, saj se da dohraniti po žlički, brizgi, kapalki… lahko se popolnoma izognete steklenički. Možno je tudi malo mleka po podojih iztisniti in dohraniti deklico, če bi bilo to za vas vredu in bi zmogli. Torej ocenjujete situacijo po tem, kako se počutite vi in deklica, ne na to, kaj vam rečejo drugi ali kaj vam jaz tukaj pišem, ker nihče ni ves dan z vašim otrokom, le vi ste in veste, kako se počutita, kako vama gre, ali ste morda napeti, zelo zaskrbljeni, rabite morda nov zagon in spremembo, ali vam lahko doma še kdo kaj pomaga, ali imate dovolj podpore…

Ja, tehtanje podojev je sila negotova reč, kar ste sami videli, zato je smiselno vzeti dnevne meritve (isti del dneva) in gledati, ali gre v pravo smer, merodajno je tedensko napredovanje.

“do danes sva imeli spet 11 podojev, obroki so 40ml, kak je tudi 50ml, le eden je bil 35ml in sicer ponoči.”
***Ali ponudite deklici obe dojki? KOliko časa so ti podoji trajali? Doji se kar aktivno, morda bi bilo dobro, da bi posesala na podoj še malo več oz. da bi imela kakšen podoj ali dva, kjer bi posesala več.

V kolikor boste dohranjevali s svojim iztisnjenim mlekom ali s prilagojenim mlekom, je najbolje dati večkrat po malo, sicer lahko otrok še več spi in je še manj priložnosti za dojenje. Če se bo nadaljevalo v naslednjih dneh, da teža ne bo naraščala nad porodno, bi bilo črpanje/dohranjevanje, karkoli boste zmogli, kar smiselno.

Če bo več jedla, bo lahko zaradi dodatka prilagojenega mleka več spala, je pa možno, da se bo okrepila in bo s tem tudi bolje sesala. Boste videli, pričakujte vsekakor oba scenarija, zato dobro opazujte deklico in jo zbujajte.

Glejte prirast od najnižje teže, ki jo je imela v porodnišnici. Torej od starosti verjetno 2 ali 3 dni (3.240g) do danes, ko je stara 17 dni (3.470). Torej je skupno dobila 230g, torej je na spodnji meji 115g tedensko.

V 8d doma (23. do 31.8) je napredovala vredu, 150g. Zdaj pa teža niha in v 5d, ko sta drugi teden doma, ne moreta priti nad porodno težo. Manim, da je na mestu, da se vprašate zakaj je tako: kaj je bilo tisti prvi teden doma drugače, ali sta imeli toliko več podojev, ali je bolj aktivno vlekla ali kaj drugega.

Morda boste situacijo želeli preveriti še na forumu Peditrija, da se boste čim laže odločili, kako naprej.

Lepo pozdravljeni,

danes nas je znova obiskala patronažna. Ker je bila pri previjanju plenica pokakana, je torej videla blato in bila z njim izredno zadovoljna, saj je to rumeno, kašasto. Med vikendom sva opazila malo sluzi na blatu, občasno je bilo rumeno zeleno, sicer je bila 8krat pokakana in 6krat polulana.
Teža je danes 3480g. Dodatka ne potrebujem dodajati, ker po besedah patronažne teža naše dojenčice ni kritična, je pa menda na nuli.
Domneva, da bo čedalje bolje, saj je rumenica izginila, le beločnici še ima malo rumeni.

Rada pa bi omenila, da je po hranjenju, ki je bilo končano okrog polnoči, naša dojenčica še iskala, torej je odpirala usta. Ko sem ji ponudila dojko, je nekajkrat močneje potegnila, za tem pa zaspala in spala, da smo jo komaj zbudili ob 3.30. Zdaj pa ne vem, ali je iskala tolažbo, ali pa je bilo premalo hrane.

Prosim za Vaše mnenje.
Hvala vnaprej.

Lep dan,
M

Vaša deklica res dobro kaka, zdaj boste videli, če se bo teža začela dvigovati. Če se ne bi “odlepila” od porodne teže, bi bil smiseln pogovor s pediatrom – povedati, da otrok lepo lula in kaka, stehtati deklico še v posvetovalnici na drugi tehtnici, pregledati deklico pozorneje. Super, da rumenica izginja!

Čisto normalno je, da po dojenju otrok želi še. Lahko dojite tudi tako – v delih, torej po dojenju in pavzi za kupček, lahko tudi po previjanju, umrijanju, če bo potrebno, ponudite dojenje ponovno, morda jo bo zanimalo in bo še tako podaljšala podoje. Tolažba, hrana, telesni stik, varnost – to je vse v enem, dojenje je nadomestna popkovina, niti ne poskušamo ločevati potreb med seboj, ne gre.

Lepo pozdravljeni,
pristala sem na dodatek, ki ga zdaj dobiva že dobra dva tedna, večinoma proti večeru, včasih 30ml pri enem obroku, drugič 60ml, čez dan okoli 100ml Aptamila.
Brez dodatka je nemirna, daje pest v usta, ko pa dobi dodatek, prav hlasta po njem in ko ga spije, se umiri ter zaspi. Občasno, če ji pripravim 30ml, se zgodi, da se prične jokati, ko ji odvzamnem stekleničko in sklepam, da ji je bilo dodatka premalo.
Po obisku posvetovalnice sem jo tehtala pred in po vsakim dojenjem in ugotovila, da dobi pri meni okoli 500ml mleka. Posvetovalnico smo imeli pri enem mesecu in 4 dneh, teža je bila 4100g, dolga pa 56 cm (porodna 3490g, odpustna 3320g, najnižja 3240g, dolga 52cm).
Poskusila sem že s tabletami Tametil pred tremi tedni, ki sem jih jemala pet dni, zdaj bom še s Sintocinonom, za katerega pa ne vem, koliko časa ga naj uporabljam, vem le, da si ga pred vsakim podojem vpihnem v nosnico.
Sicer je z dojenčico vse ok, polulana pri vsakem previjanju, pokaka se zdaj enkrat na dva dni in takrat zelo obilno, do sredine hrbta, blato je rumeno, kašasto.
Podojiva se 8krat, zvečer nazadnje ob 23h, nato ob 3h, takrat jo zbudim, ob 6h se zbudi sama. Nekajkrat zaspi nazaj brez dodatka, večinoma pa z dodatkom, saj je sicer nemirna in joče, po dodatku pa se umiri in zaspi, zato sklepam, da je mleka premalo.
Še vedno prosim za Vaše mnenje o vsem tem.

Iskrena hvala.
Lep dan, M

Rada bi še omenila, da se dojiva od 10min do 20min na eni dojki in nato še na drugi, da intenzivno vleče, saj sem si nekajkrat po dojenju še mleko izčrpala z ročno črpalko Avent in ga je bilo okoli 5ml.
Občasno ima tudi vetrove, zaradi česar joka maks. pol ure dnevno, se pa takoj pomiri z dojenjem.

Lp,
M

Pozdravljeni, mupa! Je kaj novega, kako gre? Žal mi ni uspelo takoj odgovoriti, precej pestro je bilo zadnje dni pri nas doma…

Še vedno dobiva okoli 100ml dodatka v 24h? Smiselno bi bilo opazovati napredovanje na teži z dodatkom in nato sprejemati odločitev za naprej. To je dokaj majhna količina in jo boste lahko verjetno v razmeroma kratkem času spet opustili, v kolikor bi deklica postala še budnejša in bolj aktivna in bi lahko imela še bolj učinkovite podoje oz. nekaj dodatnih podojev.

Njene povorečne potrebe po mleku so pri teži 4kg okoli 600ml v 24h oz. vedno računajte 150ml na kg telesne teže.

Pri starosti 1m je od najnižje teže pridobila zelo lepo, 860g. Povprečje otrok v tej starosti je okoli 680g, minimum pa 450g.

Posvetujte se prosim z zdravnikom o uporabi Syntocinona. Načeloma bi ga uporabljali tedaj, ko deklica ne bi mogla dobro sprožiti izcejalnega refleksa oz. bi se kregala na dojki (bi bilo dobro, da bi se dodatno podojila, pa npr. odklanja, ker mleko ne teče intenzivno).

Po spalnih vzorcih ne sklepamo na lakoto otroka! Opazujte znake, beležite pleničke, število podojev in napredovanje. Steklenička lahko postane en način umirjanja otroka, vendar je še veliko drugih načinov, kadar otrok dodatka dejansko ne potrebuje, ker napreduje več kot je minimalno treba ali celo več od povprečja.

Še enkrat se Vam iskreno zahvaljujem za Vaš dragoceni trud in čas pri dajanju nasvetov.

Naša dojenčica dobi sedaj dodatka le še okoli 60ml dnevno, sicer pa lepo napreduje. Na obrok dobi od 50-100ml, odvisno od dela dneva.
Dodatek dobi navadno okoli 15h, torej ne pred spanjem. Ima 9 obrokov, ko dobi zadnjega ob 22h, jo zbudim ob 2.00, nato pa se sama zbudi ob 5h, nato ob 8h, nadalje imava obroke nekje na dve uri in pol. Zanima me, ali jo še naprej zbujam ponoči, ali jo pustim, da se zbudi sama.
Ali preideva na 8 obrokov, ali ostanem pri devetih, pri čemer jo vmes tudi občasno zbujam, da jo pristavim.
Dodatek dobi, ker se takoj po dojenju joka, odpira usta, glavo obrača proti dojki, pest daje v usta, poje pa pred dodatkom 50ml. Ali je prav da dobi dodatek, ali poskusim brez, ker še sedaj ne vem, ali je to lakota ali morda iskanje tolažbe?

Danes tehta 4570g, pet dni nazaj je tehtala 4425g, teden dni pred tem tehtanjem v posvetovalnici je tehtala 4100g.

Vnaprej hvala!

Lep večer Vam želim in upam, da ste že vsi zdravi doma.
M

Syntocinon sem uporabila pred tednom dni samo dvakrat in nič več.

Naj še omenim, da je bila včeraj pristavljena čez uro in pol od zadnjega obroka in sicer zvečer ob 21.30. Ker po dojenju ni zaspala kot običajno in je zelo jokala, sem jo znova pristavila in jo tako dojila do 23h, a ji kljub temu še vedno ni uspelo zaspati. Dobila je 30ml, saj sem jo stehtala pred in po dojenju. Dala sva ji dodatek 60ml, ki ga je tudi spila.
Kolegici je patronažna omenila, da dojenčki občutijo krče kot lakoto. Ne vem, ali sklepam prav, da glede na to, da tako lepo napreduje (v 13 dneh od zadnjega tehtanja v posvetovalnici je dobila 550g, danes torej tehta 4650g), dodatka ne potrebuje, pa četudi je kakšen obrok le 30ml.
Kaj bi še lahko naredili včeraj pred spanjem, ko sem jo dojila uro in pol, pa je še vedno močno jokala?

Najlepša hvala za odgovor.

Lep dan,
M

Super, da vam gre lepo!

Bolje bo, tako za deklico (sitost, mirnost) kot za tvorbo mleka, da ohranjate večje število podojev in jo pristavite vedno, ko je priložnost, s tem tudi manjšate potrebo po dodatku in spodbujate boljšo tvorbo mleka. Če zmanjšate število podojev, se praviloma tvorba mleka ne povečuje. Poskusite ne razmišljati o logiki obrokov, če bo šlo. Razen če bi deklici to ne ustrezalo, bi se kregala, potem pač naredite tako, da imate toliko podojev, kot je najbolje zanjo, da čim bolje sesa, ob kolikor podojih je pač mogoče.

Če je napredovanje vredu in ste ponoči utrujeni, lahko podoje skoncentrirate več podnevi in ponoči nič več ne zbujate. Po želji.

“Dodatek dobi, ker se takoj po dojenju joka, odpira usta, glavo obrača proti dojki, pest daje v usta, poje pa pred dodatkom 50ml. Ali je prav da dobi dodatek, ali poskusim brez, ker še sedaj ne vem, ali je to lakota ali morda iskanje tolažbe?”
***Če bi se še dojila, mirno podojite dalje, torej podaljšate dojenje. Napredek 145g v 5d je super, torej lahko tudi kak podoj ne dodate in dojite, dokler želi, ali še malo manj dodajate in gledate težo.

“Kolegici je patronažna omenila, da dojenčki občutijo krče kot lakoto.”
***To je možno, ne pa nujno. Po joku ne morete vedeti, ali je otrok lačen, ima prebavne težave, se je prenajedel,…. Če zadnje dni vredu dobiva, potem lahko jok sušate počasi umirjati tudi na druge načine, z manj ali brez dodatka, seveda z občutkom in ne za ceni frustracij pri vas ali pri punčki.

“Ne vem, ali sklepam prav, da glede na to, da tako lepo napreduje (v 13 dneh od zadnjega tehtanja v posvetovalnici je dobila 550g, danes torej tehta 4650g), dodatka ne potrebuje, pa četudi je kakšen obrok le 30ml.”
***Če imate dodatka malo, potem vsekakor ni več potreben,… je pa kdaj način umiritve, ko ne gre drugače, to je razumljivo,…

“Kaj bi še lahko naredili včeraj pred spanjem, ko sem jo dojila uro in pol, pa je še vedno močno jokala?”
***Nosimo, previjemo, zibamo, ponovno pristavimo čez 15, 20, 30min… če ne gre in nastaja kriza, pa se zatečemo k temu, kar je delovalo prej. Ne neobičajno, da skupek podojev s pavzami, posebej večerni, pri dojenčku traja tudi več ur.

Večerni »blues« – dolgotrajno večerno dojenje/uspavanje/jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331240 (mnenje mamice)

Lepo pozdravljeni,

rada bi omenila in se obenem znova zahvalila za vse Vaše dobre nasvete, saj polno dojim in naša dojenčica zelo lepo napreduje. 13. 7. je imela v posvetovalnici 4810g, danes 2. 8. ima 5600g . Rojena 19. 5., najnižja porodna 3240g, porodna 3490g, po odhodu iz bolnice 3320g.

Zadnja dva dni spi 6-7ur ponoči, čez dan jo zato pristavljam na dve uri in pol, tako da imava 7 podojev.
Zanima me, ali lahko tako ostane, ne da bi jo zbujala, glede na to , da lepo napreduje, da je dnevno trikrat pokakana (blato je rumeno, kašasto), vsakič je plenička polulana, ali pa bi jo morala zbujati, da mi ne bi morda zmanjkalo mleka, česar se bojim.
Naj še omenim, da dude nima.

Iskrena hvala za odgovor.
Lep dan,
M

Čestitke, super, zelo sem vesela za vas!!!

Če so znaki vredu, pleničke in napredovanje primerno spremljate, potem bi pustili otroka spati in dojiti na njegovo pobudo. Previdni bi bili, če bi bistveno zmanjšal število podojev. Morda bi tudi (v primeru manj kakanja, lulalanja ali sumov, da se morda slabše doji) preverjali težo po enem tednu do dveh dojenja na otrokovo pobudo. Mleka zaradi dobrega dojenja ne zmanjka, tudi če so razmaki večji. Tvroba mleka se zmanjša zato, ker otrok nekaj časa zapored slabše sesa, kar bi se moralo pokazati na pleničkah in napredovanju, zato seveda spremljamo.

New Report

Close