Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija teža otroka

teža otroka

Pozdravljeni!

Hčerka se je rodila v 31 tednu nosečnosti. Imela je 41 cm in 1630 g. Pri 12 mesecih pa ima 71 cm in 7350 g. Njena pediatrinja meni, da je to premalo, zato smo dali pregledat urin in kri in izvidi so bili v redu. Pri pregledu blata pa so ugotovili, da slabo absorbira maščobe. Dobili smo napotnico za pediatrično kliniko in prihodnji teden imamo pregled. Hčerka ima dnevno pet obrokov in je vse, kaka pa tudi vsak dan. Zanima me kaj za telo pomeni slaba absorbcija maščob, ali je to nevarno? Pediatrinja je omenjala hormonsko zdravljenje. Kakšno zdravljenje je to in ali ima lahko kakšne posledice? Kako se lahko še zdravi, če je to sploh res potrebno? Tudi moj oče je zelo suh in ali je to lahko dedno? Hvala za vaš odgovor.

Vaša deklica je bila pri rojstvu v 31. tednu ravno prav težka in malce med večjimi (govorim za 31.tedenske).
Sedaj pri 1 letu je med manjšimi in lažjimi (pod 3.percentilo za težo in malce nad 3.percentilo za višino).
Nekateri nedonošenčki ne nadoknadijo zaostanka, ki jim ga povzroči prezgodnji porod in skoraj 3-4 tedne padanja porodne teže (verjetno je tudi vaša princeska prve tedne padala s težo in je šele nekje pri 1 mesecu nazaj dosegla porodno težo). Tako da so bolj majhni in suhci, nekateri do šole, nekateri do pubertete, nekateri vse življenje. Tega se ne da napovedati. Na to temo bi vam odpisalo mnogo mamic in povedale bi, da so njihovi nedonošenčki taki, kot sovrstniki, pa enako število mamic, ki imajo zelo drobcene nedonošenčke.

Po številnih raziskavah je sedaj znano, da lahko nedonošenčkom pomagamo pri rasti z rastnim hormonom in to je potrebno zgodaj začeti, ker so nekako slabo odzivni na rastni hormon in je potrebna daljša terapija, da se doseže pomemben prirastek v višini.
Vendar se za to zdravljenje odločijo šele, ko se ugotovi, da ni drugih vzrokov za zaostajanje v rasti, npr. celiakija ali druge kronične bolezni.

Lahko verjamete, da bodo, preden se odločijo za rastni hormon, pregledali vse možnosti drugih vzrokov za nizko rast. Glede na to, da navajate slabo absorbcijo maščob, je možno tudi kakšna bolezen črevesja.

Vašo pučko bodo pregledali, odvzeli oziroma naredili potrebne preiskave in šele takrat, ko bi se izkazalo, da je rastni hormon potreben, bi ga dobivala, če bi se vi strinjali s tem. Pripravite si vprašanja že doma, da tam ne bi pozabili kaj vprašati. Lahko vam tudi izračunajo, kolikšna je predvidena tel.višina glede na rast sedaj, koliko bi pridobila z rastnim hormonom in ali se vam to “izplača”. Tudi glede na gensko predispozicijo (tel.višino vas in očeta). Pomembno bi bilo tudi paziti, da ne bi vstopila v prezgodnjo puberteto, saj to pomeni sicer hitro a zgodnjo ustavitev rasti. To bodo že tam povedali, ko bo čas.

Saj veste, da je naše vsakdanje življenje nekako narejeno za višino okoli 160 cm (višine omaric, stikal, pultov …). Želeli bi si, da je otrok vsaj 160 cm velik. 10 cm npr. zelo veliko pomeni.

Pa o tem razpravljati je še prezgodaj. A ste naročeni za pregled pri endokrinologu ali gastroenterologu?

Ne obupajte. Samo zato, da bi vam bilo lažje, vam povem, da je moja 26 tedenska nedonošenka s 825 g in 33 cm danes sicer samo 160 cm velika 19 letnica, maturantka, baba in pol. Zato, glavo pokonci, naredite vse, kar v srcu mislite, da morate narediti za otroka in uživajte.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close