Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija teža nedonošenčka

teža nedonošenčka

pozdravljeni. nekje sem prebrala, da prehitro pridobivanje teže pri nedonošenčkih lahko vpliva na težave s tlakom v odraslosti. ker naša malčica pridobi okrog 280g/teden (dojenje+dodatek), me zanima ali je to preveč in ali napisano drži. ter kako naj ukrepam, ker po dojenju (15-20min)in poizkusu zmanjšane količine dodatka, z jokom zahteva še in se umiri šele, ko ga dobi 60ml.tako se hraniva vsake 3 ure, zbuja se sama.

Spoštovana,

težave bivših nedonošenčkov (zlasti zahirančkov, torej tistih, ki so bili rojeni s prenizko težo glede na trajanje nosečnosti) v odrasli dobi (takoimenovani sindrom X, neodzivnost na inzulin – debelost, visok krvni pritisk, sladkorna…) so opisane predvsem pri tistih, ki so bili prekomerno hranjeni s pomočjo medicine (z dodatki maščob, beljakovin, pogosto celo s pomočjo hranjenja v žilo ali po cevki v želodec, ob podpori hormonov).

To, da se vaša malčica tako uspešno redi ob domačem hranjenju, pa je naravno pridobivanje teže in “lovljenje” vrstnikov. Torej, brez skrbi, le silite in pitajte je ne.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni!
28.06.2009 sem rodila dvojčke (1 mesec prezgodaj), porodna teža je bila pri fantku 2870g pri punčki 2250. Iz porodnišnice smo šli z fantek 2630g punčka 2150. Fantek ima težave z dihanjem in smo ga peljali v bolnišnico, teža je pokazala 2960g (star 18dni). Zdravnica je rekla, da veliko premalo, čeprav se je od prihoda domov zredil 330g, ker gledajo na porodno težo. Sedaj sem v skrbeh, podnevi se dojimo, ponoči je 1x dodatek. Koliko naj bi nedonošenček pridobival na teži?, Ali naj jima dajem po dojenju še dodatek?
Hvala
Klavdija

Spoštovana Klavdija,

če je fantek v slabih treh tednih pridobil 33o gramov, je to zelo pohvalno in nikakor ni premalo. Večina nedonošenčkov v 10-20 dneh komaj prileze do porodne teže…

Najverjetneje se z zdravnico niste dobro razumeli. Seveda obstoja tudi druga (za nas, medicinsko osebje slabša) razlaga (hmm, da ima dotična zdravnica premalo znanja ali izkušenj s tega področja).

Torej delajte tudi v bodoče tako kot doslej – v pomoč naj vam bodo zahteve vaših malčkov, ponoči jih lahko mirno pustite spati. Tudi dodatki so zelo “individualni” – če imate dovolj mleka, če se dobro dojite, se ne bi obremenjevala s pripravo nadomestkov. Če pa se zvečer pojavlja suša, in zlasti – če želite malo podaljšati obdobje nočnega spanca, pa mirno in brez slabe vesti dodajajte nadomestek po steklenički.

Za spremljanje pridobivanja teže je na voljo več “rastnih krivulj”, kjer v formular vnašamo mejnike kot so teža, dolžina, obseg glavice preko daljšega obdobja. In to glede na korigirano (in ne dejansko) starost. Eno od takšnih krivulj lahko poiščete na spletni strani Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom (www.nedonosencek.net) – glejte v Forumu – Vprašanja o otrocih – Diagrami rasti – Babsen 1.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni dr, Cerar.

Sem mamica od Aneja,rojenega 5.5.2023 v 30 tednu z 1500g. Anej je bil 5 tednov na intenzivni v vaši oskrbi. Pri starosti 36 tednov smo prisli domov  z težo 2260. Po prihodu domov smo začeli z dojenjem in po enem tednu šli na polno dojenje . Danes je Anej star 3 mesece pa 8 dni, korigirano 1 mesec. Mene skrbi njegova teža ki zelo počasi gre gor in sicer ob  današnjem tehtanju je težak 3460 kar pomeni da je od odpusta iz porodnišnice(16.6) pa do danes pridobil samo 1200g. Zanima me ali je to uredu (sem brala da pri nedonošenčkih ni uredu da hitro pridobijajo na teži) ali pa začnemo počasi z dodajanjem adaptiranega?

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav.

Najprej iskrene čestitke za dojenje. Ki vam gre več kot odlično – plus 1200 g v 2 mesecih je čisto primerno, še zlasti za ob rojstvu nedonošenega in drobnega novorojenčka. In prav ste prebrali – prehitro pridobivanje teže v prvem letu (zlasti v prvih mesecih, ob “zalivanju”) je povezano z metabolnim sindromom v odrasli dobi = debelostjo, sladkorno boleznijo, visokim krvnim tlakom…

Torej se kar lepo dojite dalje (če bi se vam zdel lačen, lahko obogatite kakšen obrok vašega izbrizganega mleka z žličko ali dvema sladke smetane) in pustite nadomestke zaenkrat v lekarni.

Lep pozdrav, tudi od ekipe z intenzivne!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close