Pozdravljen!
Kar nekaj casa ze prebiram ta forum in sem nad njim zelo navdusena. Hvala za vse odgovore, ki marsikomu zelo pomagajo, tudi meni. Zanima pa me nekaj, kar na tem forumu nisem nasla, lahko da sem zgresila. Eno leto nazaj sem pri visini 162 cm imela 96kg (pred tem moram povedati, da nisem bila nikoli suha, zmeraj sem imela okoli 58-60 kg, potem pa sem zbolela za tuberkulozo in se po enoletni terapiji z 20 tabletami na dan zredila na teh 96 kg). Decembra lani sem sklenila shujsati, zato sem vnos dnevnih kalorij omejila na 1000 – 1200 in pa hodila sem vsak dan v fitnes, ob vecerih sem sla na hiter enourni sprehod, spomladi pa sem vsako jutro rolala. Junija letos sem pristala na 66 kg. Po nekaj tednih vztrajanja na tej tezi sem dnevni vnos kalorij omejila na 1200 – 1300 ob isti telesni vadbi. Ta teden pa sem ugotovila, da sem 6 tednov noseca. V tem casu sem se zredila 3 kg, obseg okoli trebuha pa se mi je povecal za 6 cm, kar se meni ne zdi normalno. Glede na to, da v mojem stanju dieta ni priporocljiva, pa tudi intenzivna vadba ne, me zanima kaj naj storim, ker se nocem po nepotrebnem rediti in se siriti. Ali mi lahko priporocate kaksne vadbe in kaksen jedilnik, kaj in koliko jesti.
Se opravicujem zaradi dolzine pisma in se vnaprej zahvaljujem za odgovor.
Lp, Mojca
Mojca,
Hvala za spodbudo.. ja super, da ti je tako lepo uspelo shujsati… in sedaj si noseča, kar seveda spremeni stvari. Sedaj, seveda ni smiselno razmisljati o kaksneh hujsanju… in glede na to da si noseča, je možno da zaradi drugačnega delovanja hormonov hitreje pridobivaš na teži…
Vseeno, pa lahko paziš na izbor prehrane, da je čimbolj zdrava. O kakšnem omejevanju hrane ni govora, vseeno pa to ne pomeni, da lahko pretiravaš in ješ vse povprek. Poskusi jesti le toliko kolikor je zdravo zate in za otroka. Količina hrane potrebnih kalorij, se bo iz tedna v teden spreminjala, zato tu kakšna dieta ni smiselna.
Priporočam ti knjigo: S športom v zdravo nosečnost
avtorici: Trudi Švarc-Urbanič in Mateja Videmšek
Izdala pa jo je Fakulteta za Šport
Saj to knjigo sem že enkrat omenil, pa jo sedaj ponovno. Mislim, da boš v njej našla dosti koristnih nasvetov za zdravo nosečnost.
LP,
Goran