Teža dojenčka
Lepo pozdravljeni!
Sin je bil rojen v 39. tednu nosečnosti. Ob rojstvu je tehtal 2870 g in meril 49 cm, obseg glave je bil 36, 5 cm. Dojila sem ga en mesec, potem sem, po nasvetu patronažne sestre, prešla na izključno hranjenje po steklenički, ker je premalo pridobival na teži. Na prvi posvetovalnici pri pediatrinji (v 7. tednu starosti) je tehtal 4220 g in meril 54 cm, obseg glave je bil 39 cm. Na drugem obisku pri pediatrinji (v 15. tednu) je tehtal 6280 g in meril 61 cm, obseg glave je bil 42, 5 cm. Obakrat je pediatrinja rekla, da je z njim vse v redu in da je njegova teža še v mejah normale. Meni pa se vendarle zdi, da se prehitro in preveč redi (naj povem, da sva oba z možem kar zelo suha). Kaj menite vi? Kaj storiti, da ne bi bil tako zalit? Sicer trenutno poje 5-6 obrokov po okoli 170 ml nadomestnega mleka dnevno.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovana,
pridobivanje teže je res kar veliko (zlasti med 7. in 15. tednom starosti), a znotraj mej normalnega. Pridobivanje v dolžino je prav idealno, rast glavice pa ustrezna “krivulji” ob rojstvu (je bil in je še “bučman”).
“Zalitost” dojenčkov je bolj odvisna od vrste in količine hrane, kot pa od “suhosti” staršev, torej genetske predispozicije – ki pa pride bolj do izraza kasneje, zlasti v šolski dobi. Tako imajo mnoge suhcene mame dojenčke debeluščke…
Pri vnosu “formul” je potrebno upoštevati, da so vsaj v kalorijah bolj bogate kot materino mleko – zato omejimo v starosti 3-4 mesecev vnos na 140-150 ml/kg dnevno, razdeljeno v 4-6 obrokov – torej v primeru vašega fanta bi bil idealen dnevni vnos okrog 900 ml. Seveda pa lačnega ne morete pustiti z namenom, da bo bolj suhljat. Ko bo bolj aktiven (obdobje plazenja, pričetka hoje in raziskovanja, ko so tudi budna obdobja daljša), bodo maščobne blazinice hitro začele plahneti.
Skratka – vse gre tako, kot mora. Škoda je le, da ste opustili dojenje. Še zlasti, če je bil to res predlog patronažne medicinske sestre in ne posledica praznih mlečnih zalog…
Pozdrav,