Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija teža dojenčka

teža dojenčka

Pozdravljeni.

Moj sin je star 2 meseca. Je delno dojen, dodajam pa mu tudi Novalac. Porodna teža je bila 3410, po 6. tednih je teža narasla na 4470. V zadnjih dveh tednih se hraniva na 3-4 ure. Obroki pa so majhni – ponoči poje 100-120 mml. Čez dan pa so obroki manjši 70-90 mml v istih časovnih intervalih. Teža je narasla le na 4800. Otrok je videti zadovoljen in ne joka. Skrbi me ker malo poje. Koliko naj bi znašala njegova teža pri 2 mesecih+ ? Kaj bi bil lahko vzrok temu?

lep pozdrav

Dober večer, luna
vaš deček je bil pri rojstvu primerno težek, tudi sedaj, v starosti 2 mesecev je primerno pridobil na telesni teži. 100 ali 200 g ni tak izpad, da bi sploh kaj ukrepali. Vsak otrok je samosvoj in ni robotko, ki mora jesti in se rediti po tabeli.
Če je zadovoljen, potem je pridobil povsem v redu.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,
tudi jaz imam zelo podoben primer. Hčerka je imela ob rojstvu porodno težo 3490g, pri 6. tednih 4245g, pri 10. tednih pa 4930g.
Pediatrinja ves čas ponavlja, da je čisto na spodnji meji kar se tiče teže in da če se ne bo malo poredila, bodo potrebni nadaljnji pregledi, če ni slučajno kaj narobe.
Naj še povem, da je ob rojstvu imela 53 cm, sedaj pri 10. tednih pa 61 cm. OG ob rojstvu 34 cm, 10. tednov, 38,5 cm.
Je izredno živahna in ko jo položim na tla ali na kakšno drugo površino, kjer lahko prosto brca, počne takšno, kot da je na uri aerobike. Je tudi vesel otrok in zelo malo joka.
Je pa res, da malo poje. Že nekaj dni merim količino (tisto, ki jo poje po steklenički, kar pa se dojiva pa ocenim, glede na drugače iztisnjeno mleko) in nekako prilezeva na 550 – 600 ml in še to sedaj, ko jo ponoči budim. Nekako okoli 21. ure poje 100ml in nato spi do 5h. Čez dan ji poskušam “vsiliti” malo več, vendar zapre usta in jo tudi na silo ne moram prepričati, da bi še malo pojedla. Včasih poje tudi samo 40ml.
Prosim svetujte mi, kaj naj storim, da bi hčerkico malo poredila oziroma, da bi začela normalno pridobivati na teži.
Zanima me tudi ali je obseg glavice ustrezen.
Se opravičujem, ker sem se malo razpisala, ampak sem že čisto obupana in jo vsak dan tehtam.
LP
S.

Draga Schwan,
po tabelah rasti () in po še enih drugih, raste vaša deklica še primerno. Res je, da je bila pri rojstvu na sredini, ravno prav, potem pa malce počasneje napreduje, ampak še vedno je vse v redu.
Količina mleka, če res popije le 550-600 ml je malo premajhna, morda bi nekako poskusili prilesti vsaj do 700 ml.
Nočni odmor hranjenja od 21,00 do 05,00 je morda malce predolg. Bolje bi bilo, da bi jedla npr. ob 3,00 in bi na ta način dnevno pridobila še en obrok.
Res je tudi, da se dojeni otroci ne redijo tako hitro, kot zalivani. Vsaj v večini primerov.
Obseg glavice je popolnoma primeren.
Zaenkrat brez skrbi, poskusite pač zbujanje in hranjenje ob 03,00, sicer pa kar dobro napredujete. Ne tehtajte kar naprej, s tem ne pridobite nič, razen skrbi.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni! Rodila sem 21.7. (38t) deklico težko 2890g (odpustna 2800g), veliko 49cm, OG 32,5cm. Bila je zlatenčna. Izključno dojim (brez dodajanja) z nastavkom in prvi mesec je jedla zelo lepo. Na prvi posvetovalnici (23.8.) je bila težka 3800g in velika 54,5cm, OG 35cm. Zdaj zadnjih 14 dni pa protestira pri hranjenju. Ima težave z zvijanjem in napenjanjem skozi celi dan in noč in sklepam, da se zato ne prisesa in zato ne vleče. Je samo kadar dobesedno šprica iz dojke in je nastavek poln mleka (“vleče” 5min), kakor naval mine in bi morala se potruditi in vleči, pa začne jokati in neha jesti. Šele ko jo odstavim se umiri in je spet vsa nasmejana, razposajena, se pogovarja in telovadi…Ko jo želim spet pristaviti pa spet vik in krik. Ker sem mislila, da mogoče ni mleka, sem si enkrat načrpala in ji to dala po flaški (6oml) in to je v šusu spila. Zdaj pa ne vem…ali je tak lenušček (po flaški sicer ni nikoli pila, da bi se razvadila), ali pa se dejansko naje ali…Od posvetovalnice je pridobila okoli 600g (v slabem mesecu – kolikor je pač domača tehtnica verodostojna). Ima okoli 4500g. Vsaka plenička je izdatno polulana, s kakanjem pa imamo težave, saj kaka na 3 dni, pa še to samo, če jo slečem in dvignem nogice. Blato je lepe rjavo-rumene barve, včasih malo bolj tekoče. Ali naj se neham obremenjevati s tem, koliko poje, glede na to, da je izredno dobrovoljna (kadar jo ne napenja seveda), aktivna in videti zdrava? Je sicer na 3 ure, ampak redko dlje kot 5 min. Zvečer zaspi in 20ih, prvič se hrani ob 1ih, nato pa spet na 3 ure. Naj povem še, da poliva sicer ne, se ji pa pogosto dvigne in potem spusti zvok kot bi se dušila in nekaj časa nebi zajela sape. Joka zelo malo. Ko noče sesati, ji ponudim dudo in to zagrabi, kot da ji je zadnja stvar na svetu, vleče kot zmešana :D…potem jo pa pretentam in ji potegnem dudo ven in nastavek notri…potem pogosto lepo vleče in nekaj časa celo je. Kaj menite?

V obdobju zrelega dojenja se lahko dojenček povsem primerno naje tudi v prvih 5 minutah sesanja. Res je, da nekako velja za optimalnega 10 minutno dojenje, pa vendar zaenrkat niste opisali kakšnih zaskrbljujočih znakov. Le izjemno uspešne trike:=) Zaenkrat nadaljujte s takšnim načinom, če pa bi se to poznalo tudi na tehtnici ali bi res zavračala hranjenje, pojdite do otrokovega pediatra.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close