Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija teža dojenčice nujno

teža dojenčice nujno

Pozdravljeni, prosim za pomoč, ker sem obupana.

Imam mesec in 4 dni staro hčerko-rojena 25.5. Ob rojstvu je tehtala 3120g…v porodnišnici ni hotela 2 dni jesti-nihče mi ni hotel pomagati, samo težili so da ji morem dati jesti…potem je hvala bogu ena setra dala nastavek in smo nekako začele jesti, vendar bolj malo..in sem skoz poslušala da ji dam premalo jesti:( cel čas v porodnišnici so me psihirali zaradi tega:/ …ker je dobila zlatenco smo ostale v porodnišnici 8 dni..
odpustna TT: 3110g…
Doma smo se hranile-dojenje…in je sprva bilo vse ok..potem smo imeli po 3 dneh prihoda domov pregled zaradi zlatence..in se je v 3 dneh zredila za 100g..in je pediatrinja rekla da je to premalo, da bi se morala 120 g…da se mora vsak dan zrediti 40 g. …potem je na enem izmed obiskov partonažna sestra naredila celo paniko ker je 50 g shujšala in rekla da mi je otrok lačen da morem dodajat, zakaj jo lačno pustim..od takrat dodajam…naj povem da punčka zelo malo si…skoz bi jedla…hranla naj bi se na 3 ure kar naša ne zdrži–največ je 2,5 ure. pa še to je problem pol da zaspi nazaj..včasih ne spi vse skupi čez dan 2 ure.zvečer se zelo trudim da zaspi.. skratka punci dam jest ko hoče..in koliko hoče

19.6 teža_: 3800g
22.6: teža 3990g
29.6. teža 4380g
Danes je 29.6. in je partonažna naredila cel vik in krik ker je preveč debela in da je preveč pridobila na teži in me spraševala zakaj ji dam toliko jesti… 🙁 ne vem več kaj je prav in kaj narobe..najprej me vsi kregajo da premalo je potem pa da preveč:( od 22.6 do danes, torej v tednu dni se je zredila 390g, partonažna pravi da je to teža ki bi jo naj pridobila v 3 tednih..a kako naj bi to držalo, če mi je pediatrinja, ki sem omenila zgoraj rekla da mora vsak dan pridobiti 40g kar na teden znaša 280g , torej je samo 110 g preveč?

Kaj drži in kaj ne? Prosim vas za pomoč ker se čisto zmedena..in še prosim za kakšen nasvet kako naj zvečer punčko spravim da zaspi? sedaj jo nahranim, skopam in use(okoli 20.00 uri) uredim vendar ona ne zaspi..zaspi nekje med 22.00 in 24.00..odvisno:/

Prosim za nasvet in hvala že vnaprej

Verjamem, da ste kar obupani ob toliko nasvetih, ki držijo vsak po malem in noben ni univerzalen. Tudi moj ne bo…

Pridobivanje teže pri dojenčku sledi krivulji rasti, a nikakor ni enak pri vseh in še manj matematično razporejen na vsak dan posebej. Če ima dojenček srečo in je dojen, itak “ni panike”, saj se ne more “preveč zrediti” – in so vsi “zares dojeni” kot baročni angelčki.

Bolj smo “strogi” pri tistih, ki se hranijo z nadomestki – pri teh je treba paziti, da vsako sesanje prstkov ali dude ne vrednotimo kot lakoto in vsak jok ne kot sestradanost. Glede na to, da se mleko ne prebavi v želodčku prej kot v 2-4 urah, je treba temu prilagoditi tudi ritem – in se pri tem natančno držati priporočil pri pripravi mleka. Torej zamešati v vodo natančno toliko prahu, kot piše – in paziti, da dnevni vnos ne preseže 160 ml/kg teže dojenčka.

Predvsem pa morate vse nasvete, ki jih dobite, vzeti malo z “distanco” – pri hranjenju še vedno ni “znanosti” in zlatega pravila, ampak veliko variant, od katerih je zelo malo nedopustnih ali slabih. In bistvo je zadovoljen, umirjen dojenček. Ki pa mu vseeno mama mora narediti malo reda – in ne ob vsakem nerganju dati v usta hrano v neomejenih količinah (prenažrti dojenčki so enako sitni kot lačni!).

Seveda morate ugotoviti, če jo nervira kaj drugega in ne lakota – lahko ji je samo prevroče, lahko je žejna in se bo zadovoljila s požirkom vode – ali pa želi zanimivo akcijo namesto ležanja v posteljici? Glede na podatek, da zvečer noče spat, se mi zdita najverjetnejši razlog pregretje in želja po “akciji”.

Kot je bilo že večkrat zapisano, pa pridobivanje teže v prvih mesecih ni enako – sprva je pribitek res lahko celo okrog kilograma, a se po 3. mesecu hitro niža – “idealen” dojenček podvoji porodno težo v 5 mesecih.

Srečno, nikar ne obupujte zaradi problemčkov, ki jih ima večina mam, še zlasti ob prvorojenih…

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor.
Kar se tiče hranjenja..sedaj je večina samo pri meni, razen če imam sama kakšen nujen opravek in je v čuvanju ji naredijo mleko in pa zvečer če nima dovolj dobi še mleko.
Pozabila sem omeniti, da ima soor, ki traja že kar nekaj časa in žal nimamo sreče da bi popolnoma izginil. Ima bel jeziček, vendar ne več veliko kot je bil…tudi moje bradavice so boleče:( Mažem z daktarin gelom..rekli so mi da moram njej enkrat dnevno s pleničko odstraniti obloge ter namazati. Ali je 1x na dan dovolj? Bradavice pred in po podoju obrišem ter namažem po podoju z gelom ter vedno menjam blazinice. Ko smo ugotovili da ima bel jeziček je mala dobila tudi strašne krčke…ali lahko zaradi soora?
Joka zelo veliko, spi malo…zaradi krčkov. V 24 urah spi cca. 10 ur…ponoči zaspi okoli 23 ure…in spi kakšne 3-4 ure..potem pa sledi zbujanje na 1 uro zaradi krčev..in potem tako do 7ih..potem se spanje neha..včasih mi jo še rata nekako umiriti in spi malo dopoldne in včasih popoldne..
Zelo sem žalostna ker ne vem kako naj ji pomagam, da ji vsajj malo ublažim vse te bolečine? Za krčke uporabljam vetrovne kapljice ter kuminov sirup…
Pije čaj HIPP(kumina, janež in komarček), sedaj ji začenjam dajati kamilice, če bo kaj boljše..

Vedno ko joka najprej probamo vse..od previjanja, slačenja, če ji je slučajno vroče, nošenja, igranja pitje čaja.. itd..vendar je tiho približno 5 minut in potem se začne dobesedno histeričen jok, da me boli pri srcu:( šele ko dobi jesti se umiri, vendar je kmalu zopet isto..

Naj povem še da se je zelo začela sliniti in tlačiti celo roko v usta…kaj naj bi to pomenilo? Najprej sem mislila da je lačna, vendar ni..roko si pa skoz tlači notr…

Ne vem več na koga se naj obrnem, kajti pediatrinja je odsotna 1 mesec, pride drug teden…medtem sem bila na pediatriji v bolnišnici, kjer so mi napisal ta daktarin gel in rekli da z malo ni nič narobe…ne vem zakaj potem tak histeričen jok?!

Prosim za kakšen nasvet in hvala

Draga prezaskrbljena mama,

vse, kar navajate, je zelo pogosta težavica dojenčkov te starosti, ki je sicer stresna za mame, manj pa za otroke – tudi zato, ker je histeričen jok nekaj običajnega in ni povezan s kakšnim strašnim trpljenjem otroka.

Soor v ustih je res nadležna tegoba, ki se lahko kaže tudi z neješčnostjo (ker glivice dražijo sluznico in menda otroke v ustih ščemi), redkeje (ob zelo veliki kolonizaciji) tudi s krčki. Vendar se mi po opisu vaših težav bolj zdi, da gre za nenevarne trebušne krče dojenčka te starosti, ki bodo minili z odraščanjem. Morda bi kazalo le razne čaje zamenjati z navadno vodo – za žejo povsem dovolj, vsak dodatek je lahko tudi neprijazen otroku, še zlasti v previsokih koncentracijah (ki jih pri pripravi čajčkov doma lahko zlahka presežemo).

Glede soora si lahko pomagate ne le z gelom Daktarin, ampak tudi z domačo metodo – 1 žlička sladkorja + 1 žlička vode, v raztopljeno mešanico namočite grob zloženec (lekarna) ali rob stare (seveda oprane) grobe brisačke in sami s tem podrgnete bele obloge s sluznice ust in jezička (visoka koncentracija sladkorjev poveča osmotsko aktivnost in povzroči razpad kvasovk).

Slinjenje je prav tako normalno v tej starosti – še najbolj ga povezujejo z najavo prvega zobka. A ostaja eden glavnih razlogov za nošenje slinčkov in pogosto pranje majčk in pleničk.

Torej, pazite, da malčici ne bo prevroče, da ne bo žejna, sicer pa jo lahko brez kakšnih posledic pustite tudi malo pojokati, nič ji ne bo hudega!

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,
zopet jaz…punčka je bila v soboto stara 2 meseca in imam grozne probleme:
-spi skoraj nič..bom povedala za to noč..zaspala je okoli 23ure…se zbudila 01:25.malo jedla in zaspala do okoli 03..potem smo bile budne do 04:30…potem je spala do 6:45…pa ob 7ih zaspala še za 45 minut…in potem nič več..in ponavadi potem čez dan nič več ne spi:( včasih ko zaspi ob 23 zvečer spi 3-4ure…in potem še kakšno uro..to je to..čez dan včasih spi kake 30 minut, ene 2x je zaspala za 2 urce…
Po tem lahko vidite da skoraj nič ne spimo:(
-veliko joka!-ne vem zakaj skoz joka…ampak res skoz…ko se naje..ko ne je..skoz ..in lahko sklepate, da glede na to, da skoraj nič ne spimo, joka zelo veliko…včasih mi uspe da se malo igramo in jo probam zamotit ampak to traja največ 10 minut in potem zopet jok:( Ne morem niti na sprehod z njo, ker neprestano joka:( Ima sicer krče..vendar a lahko krči trajajo 24ur/dan? In naj povem še da jo zvija-krči čezdalje bolj:(

ker je tako budna in skoz joka sploh ne zmorem več računat kdaj jemo in kdaj ji naj dam jest:( ponavadi je kar na 1,5 ure…ampak veliko bruha:(

Kaj naj storim glede spanja, joka in vse hujših krčkev?Bili smo tudi na 2.pregledu in je bilo vse ok….nameravam iti še enkrat ker ne vem več kaj naj storim.

Lp, Kristina

Glede na podatek, da je bilo ob pregledu vse ok, so težave zoprne, a očitno ne tako hude, da bi se odražale na njenem pridobivanju teže in obnašanju na pregledu.
Še najbolj verjetno se mi zdi, da je vaši dojenčici prevroče, ker je v trenutni vročini enako oblečena kot pri 20 stopinjah – namesto da bi imela gole rokice in nogice, tudi ko jo daste spat (razen če imate klimatsko napravo v prostoru kjer spi nastavljeno na 18 stopinj). Morda bi ji prijalo tudi kakšno kopanje v banjici, ne samo zvečer.
Krčki so seveda tudi možni, a ti ponavadi ne trajajo 24 ur dnevno, ampak so izrazitejši popoldne in zvečer.
Še manj verjetno je, da bi šlo za odraz kakšne alergije na beljakovine v mleku – v tem primeru lahko poskusite, da iz vaše prehrane za 1-2 tedna povsem izločite mleko in mlečne izdelke, tudi skuto, jogurt, sir.

Še najpomembneje pa je, da si spočijete vi, ki ste očitno že povsem na koncu z močmi in se vam zdi vse črno in brezupno. Pomaga, da jo za uro ali dve povsem prevzame očka, babica, dedek, teta, stric, vi pa si v tem času privoščite spanec – ali tek v naravi, da se “prečistite”. Potem vas bo jok manj motil, vaša nervoza in stiska se bosta manj prenašali na dojenčico – in morda se bo “začaran” krog prekinil in boste lahko zpostavili “nov”, manj utrujajoč red.

Srečno,

Hvala za odgovor. Naj povem glede oblacenja-ni oblecena isto. Ko je bilo vroce je bila v kratkih pajackih ali pa samo kratkem bodiju ali pa samo v plenicki..tudi po kopanju zvecer sva jo velikokrat pustila v kratkem bodiju al pa dolgem in brez zabic;) kopanje popoldne smo tudi izvedli-zadovoljna in nasmejana, a po 10 minutah jok. Sli sva se 1x pediatrinji,ki naju je napotila v bolnisnico..tam so rekli da so krivi krci da ima tako mocne in pa zgaga anrirefluksniUkrpi ki so mi jih svetovali: dvignjeno lezisce, podiranje kupckov… Mi lahko glede tega svetujete se kaj? Kako dolgo to traja? Se opravicujem vendar v bolnisnici kjer smo bile niso prav nic prijazni in mi tudi nic niso hoteli vec povedati:( sedaj ima lezisce dvignjeno in zelo rada je v lupinci to sva s partnerjem sedaj ugotovila..v lupinci popoldne tudi zaspi;) in na sprehodu je vecino tiho, v kosari joka nonstop;) Lp

Glede na “nove” podatke še vedno mislim, da je v lupinici raje ne le zaradi dvignjenega položaja, ampak tudi zato, ker si lahko “ogleduje” okolico in ker je bolj zračno v primerjavi z “zadušljivo” košaro. Krčki so pogosta težava dojenčkov, večinoma minejo sami od sebe do 3. meseca starosti, izjemoma so še ob 4. mesecu. Niso v prav nobeni povezavi z refluksom, ki pa tudi ne povzroča joka – razen v primeru, ko pride do vnetja požiralnika, ob tim. GER bolezni (GERB).
Verjamem, da bodo težave kmalu le še zoprn spomin 🙂
Srečno,

Hvala, upam da res jok kmalu mine in s tem tudi vse tezave ki mucijo mojo pikico. Kako pa bi vedela da ima vnetje poziralnika..bi se to pokazalo z ultarzvokom ki so ji ga delali..takrat so samo rekli da jo muci zgaga? Ponoci spi..in kar naenkrat zacne cvilit in se z glavo zabijat v jogi…tako dela tudi ko se pricnemo hraniti, tako da ji komaj nastavim dojko:| in tako dela tudi ko jo odlozim v posatljico..in potem vcasih zaspi, velikokrat pa sledi jok in potem se uro ali dve bedenja. Jo to muci zgaga ali krcki?

Po opisu sodeč bolj krčki – vnetje požiralnika se najbolj kaže z neješčnostjo in slabim pridobivanjem teže, manj z jokom. Ki je najbolj intenziven v začetku pitja, ne pa med spanjem.
Najbolj verjetno je torej, da bodo težave minile same od sebe v naslednjem mesecu.
Pozdrav,

Pozdravljeni, še eno vprašanje imam za vas glede avtosedeža..sedaj imamo še lupinico, vendar me zanima ali je to primerno:

https://www.babycenter.si/izdelek/118930/nania-cosmo-sp-plus-boomer-black-avtose-sk-01-087360

https://www.babycenter.si/izdelek/87408/nania-avtosedez-skupina-01-driver-first

Piše sicer od rojstva dalje..kakšno je vaše mnenje..?

Lp

Po opisu sta si sedeža enakovredna – ne poznam pa rezultatov varnostnih testov zanju, ki jih redno delajo tudi na AMZS in objavljajo rezultate tako na spletni strani kot v reviji. V starosti nad 4 mesece je predvsem pomembno, da je otrok med vožnjo v varnostnem sedežu in ne v naročju, kjer ga še tako močen prijem ob trku s hitrostjo nad 20 km/h ne zavaruje.
Posvetujte se v trgovini in vprašajte, če imajo zanju podatke “crash” testov. Razlika v ceni pa praviloma ni znak razlike v kakovosti…
Pozdrav in srečno na poti,

Pozdravljeni,
se opravičujem, ker zopet pišem, vendar potrebujem nasvet.

Hčerkica skoraj 3 mesece je prehlajena, v petek smo bili pri pediatrinji, ker je imela malo povišano temparaturo.. je rekla da je vse bp…kri vredu, vročine ni, grlo in ušesi ok..
Sedaj je začela kašljati, malo je in dosti čez dan spi…trudim se da vsaj nekaj poje…zelo veliko pije vode…vendar se trudim da pred tem vsaj nekaj tudi poje…
Ker je pediatrinja zopet na dopustu se obračam na vas…moramo iti k zdravniku ali ni potrebno? Vročine nima, samo kašlja, kiha in videti je utrujena..ko je budna je ista kot vedno..jokava in tudi nasmejana:)

Lp

Za 3- mesečnega dojenčka je precej neobičajno, da stalno kašlja, kiha in se ji cedi z noska. Seveda je možno, da jo dajejo virusne okužbe dihal, a ni čisto pravi letni čas in – če ni doma veliko majhnih otrok ali ne dobivate veliko obiskov – bi morala biti verjetnost za prenos iz virov prehladov majhna. V tem smislu bi koristil pregled pri pediatru.

Samo zaradi kihanja in pokašljevanja (brez zvečane telesne temperature, utrujanja ob hranjenju ali celo odklanjanja pitja, hitrega dihanja, pomodrevanja) pa ni treba k pediatru pod urgentno. Tudi “utrujen videz” pri tem ni pomemben, je vedno naš vtis, ki je lahko subjektiven.

Srečno,

Pozdravljeni, se 1x se obracam na vas,ker vedno date dober nasvet. S hcerko smo sli na bioresonanca in pokazalo je da se ji je zelo razsirila slaba kandida..jaz sem sedaj na strogi dieti, mala bo imela terapije.. Ali je mozno da ima zaradi te nadloge tako mocne krce in joka? Soor imamo tudi ze od 1meseca, sedaj stara 3..in nikakor se ga ne moremo znebiti:( Lp

Sem že veliko brala in študirala, a strokovnih člankov o slabi in dobri kandidi še nisem zasledila…. Glede bioresonance pa boste morali vprašati tistega, ki se s tem ukvarja.

Na splošno velja, da so kvasovke pogost poseljevalec človekovega prebavnega trakta, pa niso vedno nevarne in jih ni nujno zdraviti. Prav tako ni jasne povezave med krčki in kvasovkami v prebavilih.

Daktarin je mikonazol, torej je v podobni skupini zdravil proti glivicam kot flukonazol in ima zato sorodno delovanje.

Pri odločitvah za ali proti zdravilom pa bi se jaz držala priporočil pediatrinje.

Pozdrav,

New Report

Close