teža
POZDRAVLJENI,
IMELA BI PAR VPRAŠANJ. O TEŽI SE JE ŽE MNOGO PISALO. SEM V 25. TEDNU IN SEM SE DO SEDAJ ZREDILA ŽE VSAJ ZA 15 KG. NORMANO BI NAJ BILO 13KG V CELI NOSEČNOSTI IN ME JE SEVEDA STRAH, KAJ ČE ŠE ENKRAT TOLIKO DOBIM GOR.NA ZAČETKU SEM IMELA 60KG. NE JEM NIČ VEČ KOT VČASIH. VEDNO SEM Z UŽITKOM JEDLA(JEM PA DOSTI),VSE KAR SE MI JE SEVEDA ZAHOTLO IN S TEŽO NISEM IMELA TEŽAV. SEDAJ NE JEM ČISTO NIČ VEČ, PA MI KILOGRAMI LETIJO NAVZGOR- JE TO MOŽNO- NORMALNO?
ZADNJE ČASE IMAM TEŽAVE S KISLINO(VSAJ MISLIM DA JE TO TO, KER ŠE ME TO NI NIKOLI MUČILO). CEL DAN IMAM VSE KISLO V GRLU IN SE MI VES ČAS DVIGUJE). KAJ JE TO??? JE PA GROZNO!
IN ŠE SAMO NEKAJ. SEDAJ SE MI ŽE PAR TEDNO DOGAJA DA ME ZJUTRAJ ZGRABI KRČ V NOGI(VSAJ MISLIM DA JE).OBČUTEK IMAM KOT DA MI NEKDO REŽE ŽILE. IN TO VSAKO JUTRO V ENI NOGI(ALI V LEVI, ALI V DESNI).KO SE ZBUDIM IN RAZTEGNEM NOGE. BOLEČINA JE NEZNOSNA, POTEM PA NA TO NOGO STOPAM TEŽKO VES DAN, KER ME ŠE KAR BOLI
NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVORE,
LEP POZDRAV
Draga Pikica,
teža je pač objektivni pokazatelj razmerja med vnosom energije in njeno porabo. Za bolj podrobno razčlenitev vzrokov za prekomerno pridobivanje teže kljub enakim prehrambnim navadam bi bil potreben podroben internistični pregled.
Sicer pa, vse, kar pridobite na teži več kot je idealno, gre v mast v vašem podkožju in pri omenjenih 15 kg in pri 25 tednih nosečnosti je tega vsaj polovica. Morda bi si izprosili dieto pri svojem ginekologu oziroma v najbližjem diabetološkem dispanzerju. Ta dieta je še najbolj primerna za nosečnice s preveliko težo. Vsebuje naj okrog 8,4 MJ energetske vrednosti. Sami na vsak način izpustite iz prehrane vse sladkarije, ves sladkor, ki ga morda dodajate hrani ali pijači ter ves hrani dodan škrob ter bel kruh in maščobo v različnih namazih, maslo, margarino ipd. Obroke si razdelite na 5 ali 6 čez ves dan in naj bodo primerno majhni.
Kislina, ki jo omenjate se vam dviga zaradi ohlapnosti trebušne prepone in slabega delovanja mišice zapiralke želodca. To lahko izboljšate že z dieto ter z občasnim lizanjem antacidov, kot so Gastal, Rupurut, Alka Selzer, Rutacid ipd.
Jutranji krči v nogah se v nosečnosti radi pojavljajo zaradi pomanjkanja kalcija. Kupite si šumeče kalcijeve tablete. Dnevni odmerek naj bo okrog 1 – 1,5 g kalcija dnevno. Lahko dodate tudi Magnezij, ki prav tako miri vse vrste krčev.