Najdi forum

Testosteron

Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede poraščenosti dlak po telesu. Star sem 22 let in mi do sedaj še ni začela rasti brada, prav tako sem zelo slabo poraščen okoli spolovil. Zanima me kaj je vzrok za to? Mogoče pomanjkanje hormona testosterona. Tudi volja po spolnih odnosih mi zelo upada ter prav tako samozavest saj me veliko ljudi zbada zaradi tega in se norčuje. Zaradi teh stvari postajam zelo depresiven in močno v dvomih. Skozi cel dan se mi zelo spreminja razpoloženje kar zelo vpliva na odnose z starši in drugimi osebami. Tudi osredotočim se zelo težko na določeno stvar, katero moram opraviti ter velikokrat razmišljam o samomoru, itd. Prosil bi vas za napotek do katerih oseb se naj obrnem.

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,
Najprej bi odgovorila na vprašanje o možnih vzrokih – prav imate, pomanjkanje testosterona je možen vzrok za manjšo poraščenost in slabo počutje, ni pa to edini vzrok, ki je mogoč.

Nasvet, ki vam ga lahko ponudim je, da se oglasite pri svojemu osebnemu zdravniku. Pri pregledu bo morda lahko opravil že preiskave, ki bodo pokazale vzrok težav, morda pa vas bo napotil k specialistu endokrinologu. Pri endokrinologu bodo opravili analizo vseh pomembnih hormonov in naročili druge potrebne preiskave. Vaš osebni zdravnik vam bo po predhodnem pregledu znal svetovati še o drugih možnih vzrokihi. V primeru, da bodo potrebne genetske preiskave, vas vabimo, da se oglasite pri nas.

Če mi dovolite še besedo o vašem počutju – ste v letih, ko se veliko zanašate in družite s svojimi vrstniki, in vsakršno zbadanje od ljudi, ki jih imate za prijatelje, Vas zagotovo hudo prizadene. Če opažate, da vam razpoloženje redno niha, in da vam misli vse pogosteje uhajajo k samomoru, vam toplo priporočam, da stopite v kontakt s skupinami za pomoč otrokom in mladostnikom (ena takih je npr. Tom telefon, brezplačna anonimna številka , ki jo lahko pokličete za pomoč v stiski, številka je 116 111, več informacij pa je na voljo na tej povezavi http://www.e-tom.si/) ali pa obisk pri specialistu psihiatru, za katerega ne potrebujete napotnice.

Naj vas ne bo sram poiskati pomoč! Veliko mladih misli, da bi morali biti sposobni sami prenesti vse hudo, pa se največkrat izkaže, da temu ni tako! Še več, ponavadi se izkaže, da drugi ljudje že samo s prijazno besedo in nasvetom, večkrat tudi samo s tem da prisluhnejo, neizmerno pripomorejo pri lajšanju osebne stiske. Iskanje pomoči ni znak slabosti – je znak želje po izboljšanju.

Če imate še kakšno vprašanje, se lahko ponovno obrnete name.

Lep pozdrav,
Anamarija Brezigar

New Report

Close