Testosteron
Spoštovani,
imam nekaj vprašanj v zvezi z testosteronom in estrogenom
-Kateri testosteron, ki se določa v serumu (prosti ali vezani) je pomemben pri potenci?
-Kaj pomeni če sta testosterona znizana, oz. vsaj eden od njiju?
-Kateri od zgoraj navedenih hormonov je pomemben pri vzdrzevanju erekcije med spolnim odnosom?
Lp
Goldy
Spoštovani!
Testosteron je moški spolni hormon, ki ga izločajo Leydigove celice v testisih. Velika večina testosterona je v krvi vezanega na beljakovine, le okoli 1% je prostega, ki je biološko aktiven. Testosteron spodbuja proizvodnjo spermijev, spolno dozorevanje dečkov v puberteti ter razvoj in vzdrževanje sekundarnih moških spolnih znakov: Sem spadajo rast in dozorevanje prostate, spolnega uda, mošnje, poraščenost po moškem tipu in rast mišične mase. Če so vrednosti prostega testosterona znižane gre lahko za moteno delovanje hipofize, ki izloča hormone, ki spodbujajo delovanje testisov (FSH, LH), ali pa gre za moteno delovanje testisov (Leydigovih celic) samo posebi. Za samo vzdrževanje erekcije med spolnim odnosom testesteron ni najbolj pomemben. Pomembnejše so snovi, ki delujejo na napetost žilne stene.
Pozdrav!
Spoštovani!
Zaprosil bi vas za mnenje o umetnih spolnih hormonih.
Hipofiza mi ne dela optimalno, zato jemljem (ko sem pri 14. letih končal terapijo rasti z jemanjem rastnega hormona) spolni hormon. Najprej sem dobival Testoviron Depo (injekcije, ki sem si jih dajal enkrat mesečno), sedaj pa jemljem Androtop gel, ker Testoviron ni bil več na voljo. Ne vem, kako je s Testovironom, ampak za Androtop del zagotovo vem, da le-ta ne proizvaja semenčic. Delal sem že 2 spermiograma, ki sta pokazala ničvredno spermo.
Zato bi vas prosil, ali bi lahko na Polikliniki, kamor hodim na preglede, dobil še kaj drugega, poleg Androtopa – torej nekaj, kar proizvaja semenčice? To sprašujem, ker si poleg dlak in moškega videza želim tudi imeti svoje otroke. Vem, da grem lahko na postopek umetne oploditve z darovalcem sperme, ampak raje bi bil pravi genski oče.
Hvala za pomoč in lep pozdrav.
Spoštovani!
Zaprosil bi vas za mnenje o umetnih spolnih hormonih.
Hipofiza mi ne dela optimalno, zato jemljem (ko sem pri 14. letih končal terapijo rasti z jemanjem rastnega hormona) spolni hormon. Najprej sem dobival Testoviron Depo (injekcije, ki sem si jih dajal enkrat mesečno), sedaj pa jemljem Androtop 50 mg gel, ker Testoviron ni bil več na voljo. Ne vem, kako je s Testovironom, ampak za Androtop del zagotovo vem, da le-ta ne proizvaja semenčic. Delal sem že 2 spermiograma, ki sta pokazala nikakršno spermo.
Zato bi vas prosil, ali bi lahko na Polikliniki, kamor hodim na preglede, dobil še kaj drugega, poleg Androtopa – torej nekaj, kar proizvaja semenčice? To sprašujem, ker si poleg dlak in moškega videza želim tudi imeti svoje otroke. Vem, da grem lahko na postopek umetne oploditve z darovalcem sperme, ampak raje bi bil pravi genski oče.
Hvala za pomoč in lep pozdrav.
Spoštovani!
Pred kratkim sem opravil hormonski test iz sline, zaradi slabega pocutja pomankanje energije, otrujenost dobil sem izvide brez mnenja, zanima me ce so v ravnovesju ? Star sem 29 let
Sl-estradiol
Rezultat: 14.5 pmol/L ref.vrednost:7.7-15.1 pmol/L
Sl-Testosteron
Rezultat: 281.3 pmol/L ref.vrednost: 143.7-494.5 pmol/L
Spoštovani!
Pred kratkim sem opravil hormonski test iz sline, zaradi slabega pocutja pomankanje energije, otrujenost dobil sem izvide brez mnenja, zanima me ce so v ravnovesju ? Star sem 29 let .
Sl-estradiol
Rezultat: 14.5 pmol/L ref.vrednost:7.7-15.1 pmol/L
Sl-Testosteron
Rezultat: 281.3 pmol/L ref.vrednost: 143.7-494.5 pmol/L