testo za pizzo
1/2 kg moke, sol, voda
v kvas dodaš dve žlice moke in eno žlico sladkorja, počakaš da vshaja in dodaš k moki, soliš in dodajaš vodo dokler ne dobiš take “driskaste” mase. pa ne preveč tekoče ravno prav, da jo razliješ po protvanju.
to je vsa umetnost in zelo dober testo tak debelejši mehak pride. meni je zelo všeč in enostaven
Jaz naredim malo drugačno testo kot Mojca…
Prb 1/2kg moke (jaz vzamem tisto namensko za pico ali kvašeno testo) v njo vmešam sol.
Kvas naredim tako, da malo pogrejem prb pol deci mleka, not nadrobim pol kocke kvasa, dodam žlico moke in sladkorja, premešam in povrhu še malo posujem s sladkorjem… to pustiš da vzhaja… nič ne mešaš.
V moko potem vliješ kvas, malo olja (najbolje olivnega, a tudi navadno je ok), pa dobro je še malo piva not zlit…. potem pa dodaš mlačno vodo po potrebi. To potem mešaš toliko časa da je testo “tapravo” torej ni pretrdo in se ne prijemlje podlage. Jaz pač ne maram tistega ki se vlije v protvan… najbrž zato ker delam velikokrat v krušni peči, tam pa se ne sme prijemati.
Protvan naoljiš, raztegneš testo (meni pride s pol kile moke za skoraj dva tavelika črna protvana), naložiš in pečeš cca 15 min na ene 180-200, daš v ogreto pečico. Če je pečica na ventilator potem lahko pečeš dva protvana skupaj.
Testo pa pride debelo, če ga daš veliko, če pa ga razvalaš na tanko, pa tako fino … po nekaj poskušanjih boš že vedela koliko ga je treba dati.
Pa dober tek!
Pojdi na http://www.kulinarika.net!
ina