huh, jst ga delam kar na pamet že nekaj let … ni pa nobena umetnina. sam težko ti povem količinsko.
dam en kvas (un ta zapakiran – svež) – mislm, da ma 4,2 g, ga razdrobim in dolijem vodo (odvisno kok testa rabiš) – bom na blef rekla – ene pol litra, dodaš eno žlico olja (tut če ne) in eno malo žličko moke :). zmešaš.
vzameš večjo posodo, daš not moko, dodaš zgornjo “tekočino”, soliš … in niti ne rabiš pustit shajat, ker ful shaja ko spečeš.
Vedno ga delam z vodo, zmesi dodam olivno olje, saj potem manj poka in dobi lepšo barvo, če pa poleti odpremo kakšno pivce, pa ga je zelo dobro dodati namesto malo vode. Zaupal mi je sin, ko je vozil za picerijo pice.
Ira, če bosta s tvojim uživala v kuhi pol toliko kot jaz, bo to super.
Dober tek.
Irena
Evo še moj recept za pizo, kot ga delam jaz.
Pizza
SESTAVINE
Testo:
25 dag moke
1 dl vode
2 žlički olja (najboljše olivno)
košček kvasa (cca 3 dag)
sol po okusu
25-30 dag svežih šampinjonov (lahko so tudi zamrznjeni)
1 čebula
2 stroka česna
šop peteršilja
olive po želji
POSTOPEK
V manjšo posodo nadrobiš kvas dodaš ščepec sladkorja, malo moke in malo mlačne vode. Dobro zmešaš in pustiš da se kvas malo dvigne (naredi kvasek).
V posodo stresemo moko, v sredini naredimo luknjo in vanjo natočimo 1dl mlačne vode ter dodamo kvasek. Dodamo še 1 – 1,5 žlice olja, ščepec ali dva soli ter vse skupaj premešamo in pregnetemo, dokler se ne izoblikuje kepa. Testo rahlo namažemo z oljem, nato pa ga previdno raztegnemo čez cel pekač.
Gobice narežemo, čebulo, česen in peteršilj nasekljamo (vsak posebej). Na olju prepražimo čebulo in česen, nato dodamo še gobice. Ko je vse lepo prepraženo, dodamo še peteršilj in odstavimo z ognja. Naložimo pelate, ki smo jih spasirali ali narezali (malo posolili in dodali origano), naložimo pražene gobice po vrhu pa potresemo še olive. Pečemo 20 minut v pečici pri 250oC (odvisno od debeline testa).
Dober tek.
Jaz sem dolgo časa probavala različne recepte za pico, pa mi je najbolj všeč tale. Za veliki pladenj, ki gre v pečico porabim:
50 dkg moke
sol
1 kocko pakiranega kvasa
3 dcl mlačne vode.
Moko osolim, kvas raztopim v mlačni vodi, zlijem v moko in zgnetem testo, ki ga dam vzhajat 20 min. Potem ga z rokamo potapkam po naoljenem pladnju in dal na pol testa zelenjavo(kečap, čebulo, gobe,paradajz narezan na narezine)- za naju z možem, na pol pa šunko in sir za otroke. Bistvo dobre pice pa je, da je pečica segreta na 250 stopinj preden daš pico vanjo. Pečeš le kakih deset minut. Probaj, meni vedno rata zelo dobra. Je pa res, da je tu malo več testa-mi imamo to radi.
Helena