Najdi forum

testiranje-aids,hepatitis

Rada bi se testirala za aids in hepatitis, vendar anonimno! Sem bivsa uzivalka heroina, sedaj vkljucena v program na Kersnikovi v Lj. Obstaja tudi moznost, da sem se okuzila pri nezascitenih spolnih odnosih, tetoviranju ali piercanju. Kam naj se obrnem!?

testitranje je možno na infekcijski kliniki v LJ., za test hepatitisa potrebuješ napotnico zdravnika, za aids pa ne.
Bodi pogumna in pojdi čimprej.

Nisem ravno ekspert, vendar imajo v bolnišnicah možnost testiranja preko zdravniške napotnice ali pa anonimno, kjer plačaš za pregled okrog 4.ooo sit. Vem, da sem enkrat posredovala telefonsko številko kolegu. Vzela sem jo iz revije NAŠA ŽENA, iz rumenih strani.

TUDI MENE ZANIMA KAKO JE S TEM ALI DA GREŠ ANONIMNO ,OZ. KAKO GRE TO Z NAPOTNICO SPLOŠNEGA ZDRAVNIKA. KAJ PA SE ZGODI Z NEKOM
ČE MU UGOTOVIJO , DA IMA NPR. HEPATITIS (KAKO NA TO ODREAGIRAJO V SLUŽBI, KJER SI ZAPOSLEN )IN KAKŠNE SO SPLOH MOŽNOSTI ZA NORMALNO ŽIVLJENJE NASPLOH NAPREJ . HVALA ZA ODGOVOR! ZANIMA ME ZATO, KER SEM SE ZADNJIČ POGOVARJALA S PRIJATELJEM, PA MI JE POTOŽIL , DA SE BOJI DA SE JE OKUŽIL Z HEP. C , SEDAJ PA NE VE ALI NAJ GRE NA TEST. NA INF. KLINIKO ALI NE. JAZ SEM MU SVETOVALA, NAJ VSEKAKOR GRE.

Ko sem se pozanimala na zzzs sem dobila tale odgovor:

Spo¹tovani!

Storitev, ki jo navajate je pravica iz obveznega zdravstvenega
zavarovanja
in se iz tega zavarovanja krije 100%.

S spo¹tovanejm,

Peter Rutar, univ. dipl. prav.

Hvala in lep pozdrav

Testi v zdravstvu so anonimni, tudi če uporabijo vaše ime se vaš izvid ne sme izvedeti v javnosti, to vam zagotavljajo zakoni in tudi etična načela zdravstvenih delavcev, ki so še bolj stroga kot so zakoni.
Če boste v službi povedali da imate hepatitis, se vam lahko zgodijo tudi neprijetne stvari od čudnega obnašanja zaposlenih do hujših oblik. Zato če ni potrebno tega ne razglašajte okoli vaše bolezni so vaša zasebna stvar. Hepatitis C se da tudi zdraviti, zato je tudi pomembno, da ga čimprej odkrijete. Vsekakor se že zaradi tega izplača iti na testiranje.

Ali ti lahko zdravnik, ki dela na medicini dela napiše,da nisi zdravstveno sposoben samo zaradi tega , če imaš hp-c. , pa čeprav se sam čutiš sposobnega da delaš, ali ti lahko napiše nesposoben zaradi možnosti, da bi se okužili tudi drugi. Hvala za odgovor !

Zdravnik na medicini dela mora oceniti v celoti vašo delovno sposobnost in tudi nevarnost vaše bolezni do drugih oseb. V kolikor je strokovnega mnenja, da bi vaše zdravstveno ogrožalo druge ljudi je dolžan odsvetovati zaposlitev na tem delovnem mestu in tudi vas seznaniti z razlogi, zakaj se je tako odločil. V dokumentu, ki ga pošlje delodajalcu pa ne sme navesti vzroka, tam je le ocena sposoben , omejeno sposoben ali nesposoben.
Toda kot je meni znanoo imate možnost pritožbe na drugostopenjsko komisijo v Ljubljani. Če menite, da se vam je zgodila krivica, vam predlagam, da se pritožite. Seveda je pri nosilcih hepatitisa C možnost da prenesejo okužbo na druge, toda le v izjemnih primerih, zato bi bilo vseeno pametno, da se pritožite.

Zivjo barbka,

To je zelo zanimivo vprasanje in upam, da bo na to vprasanje odgovoril kaksen strokovnjak.
Moje osebno mnenje je, da ce je clovek okuzen s hcv in sposoben delati, ne bi smelo biti ovire, da ne bi pozitivno opravil zdravniskega pregleda pri dr.za medicino dela. Namrec virus HCV imas lahko v sebi vec let in tega sploh ne obcutis, veliko jih tega sploh ne ve.Torej – ti ljudje lahko normalno opravljajo delo in ne vidim nobenega razloga, da bi bil zato nezmozen za delo in s tem tudi, da bi mu dr. za medicino dela napisal, da je nesposoben za delo.
Glede moznosti okuzbe pa – virus se ne prenasa kar po zraku, prenasa se s krvjo in vsak, ki je okuzen tocno ve na kaj mora paziti, da koga ne okuzi.

Le pozdrav,

ALI JE MOŽNO BITI ZAPOSLEN V ŽIVILSKI STROKI Z HCV VIRUSOM??

New Report

Close