Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Testi

Testi

Zelo me zanima tocno kako poteka test, da ugotovis, na kaj vse si alergicen. Namrec sem alergicna na sto in eno stvar, od cvetnega prahu, dolocenih vrst sadja, prahu itd…..
Rada bi sla na te teste pa me zanima vse … cena, koliko casa traja, potek, koliko krvi ti vzamejo, ali moras imeti “cisto” kozo —NAMREC imam precej ekcemov po kozi po rokah in po obrazu ravno zaradi alergije na ne vem kaj….
prosim za nasvete vse tiste, ki poznate te teste…
HVALA!!!

AJA se to, bila sem ze na pregledu in so mi rekli, da imam nevrodermitis. Rada bi pa opravila teste iz tega razloga, ker nikoli ne vem kdaj se bo pojavila alergicna reakcija in na kaj sem sploh alergicna 🙁

Hay! Verjetno misliš na alergološke teste,kajne?Potekajo tako,da ti na podlaht nanesejo alergene (pršice,mleko,cvetni prah itd..),vsakega po kapljico.Potem ti pri vsaki kapljici pičijo v kožo in po 20 min. se vidi,ali si na kaj alergična (rdečica okrog nanešenega alergena).Postopek je malce neprijeten,vendar ne ravno boleč.

Povej svojemu zdravniku, da sumiš alergijo in naj ti da napotnico za alergologa. To potem ni za plačat. Moj mož je čakal dva tedna na preiskave. LP

Tvoj splošni zdravnik ti napiše napotnico za pregled in zdravljenje (za 12 mesecev), že pred tem pa se čimprej prijavi na PRVI PREGLED na najbližjo alergološko ambulanto (Golnik, LJ Bežigrad, …). Pri pregledu se z alergologom podrobno pogovori, od kdaj si alergična, na kaj, kako to izgleda, koliko časa traja, … Na osnovi tega razgovora ti bo določil alergijski test:

po obeh lakteh ti bo s kulijem označil neke črte, nato pa ti bo zraven vsake črte kapnil kapljico alergena in nato pod njo z iglo nekoliko ranil kožo. Potem ti bo roki prekril z gazo in kakih 15 minut boš morala imeti roki povsem pri miru (čeprav te bosta verjetno precej srbeli). Po tem času ti bo izmeril premer vseh teh rdečih mehurjev, ki bodo nastali ob stiku alergenov s krvjo pod kožo. Večji ko je mehur, bolj si alergična na tisto snov.

Nadaljnje možnosti so različne; jaz imam precej hudo alergijo na cvetni prah zgodnjih dreves in sem precej let hodil na hiposenzibilizacijo: od novembra do konca januarja sem vsak teden dobival nekoliko večjo dozo alergena in spomladi se mi je alergija vsako leto pojavila manj izrazito. Zelo mi je pomagalo tudi nekajtedensko bivanje na morju v času najhujših težav (običajno marec).

Kar korajžno!

New Report

Close