Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina test za HPV

test za HPV

Pozdravljeni!

Veliko se govori o testiranju na SPB in ko ljudje dajo čez vse te teste, ki izpadejo negativni, so pomirjeni. Jaz ne bi bila. Namreč, med vsemi temi testiranji nikjer ne zapazim, da bi ljudi testirali na prisotnost HPV. S tem imam predvsem v mislih seve, ki povzročajo raka na materničnem vratu.

Zdaj me konkretno zanima, ali testiranje na HPV obstaja in ne samo potem, ko ti pri ginekologu jemljejo PAP vzorce? To je zame že zvonenje po toči…
Predvsem pa me zanima, če testirajo tudi moške?
Namreč sama glede na mojo dosedanjo spolno prakso, lahko trdim, da nisem okužena s HPV. In ker se zelo bojim za svoje zdravje, tudi ko bom imela partnerja, ne mislim imeti spolnih odnosov, preden ne naredi vseh testov (razen v primeru, da bo še devičnik). Preveč namreč berem o tem, koliko ljudi je okuženih, pa sploh ne vedo.

In res, ne mislim imeti spolnih odnosov z navidez zdravim moškim, čez nekaj let pa bom zbolela za rakom materničnega vratu, ali čem drugim. Glede na to, da se HPV prenaša tudi ob uporabi kondoma, mi preostane samo to, da se gre testirat moški ali pa sem vzdržna še naprej. Glede cepljenja proti rizičnim sevom, tudi nisem več v tisti starostni skupini, ko jih cepijo, poleg tega poročajo občasno tudi o stranskih učinkih cepiv (smrt).

Kar tako na slepo se na bom udejstvovala spolne prakse, saj se za svoje zdravje preveč bojim.

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Spostovani,

testa za HPV pri moskih zal ni.
Pri zenskah se lahko ob PAP brisu (ki pokaze celice maternicnega vratu in mozne spremembe) odvzame se bris za HPV.
Dejstvo je, da je s HPV (z razlicnimi sevi) prekuzenih vecina spolno aktivnih ljudi, do resnih posledic okuzbe (raka maternicnega vratu) pa pride v relativno zelo nizkem procentu in le pri dolocenih sevih. Brisi PAP omogocajo odkrivanje sprememb celic dovolj zgodaj (le na brise je treba redno hoditi). Ce je bris pozitiven, z blagimi spremembami celic, te vecinoma celo same izginejo do kontrolnega brisa (cez 6-12 mesecev), prav tako virus lahko izgine. Ce spremembe ne izginejo, pa je indiciran manjsi operativni poseg, ki raka maternicnega vratu oz njegove predstopnje 100% ozdravi.
Kar se tice cepljenja – starostna meja je le priporocilo, sicer pa je cepljenje mozno kadarkoli, pri nas samoplacnisko. Smiselno pa je seveda le pri zenskah, ki so bile do cepljenja spolno neaktivne.

Vsekakor je dobro, da ste osvesceni in da za svoje zdravje skrbite preventivno in nikakor nimam namena podcenjevati pomembnosti okuzb s spolno prenosljivimi boleznimi, vendar pa je pretiran strah vcasih lahko tudi skodljiv za kakovost zivljenja. Saj veste, v zivljenju, v medicini, v cloveskem telesu pa sploh, ni nic stoodstotno, absolutno dobro niti absolutno slabo.

Lep pozdrav, Katarina

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za tako hiter ter izčrpen odgovor!

Torej, predvidevam, da mi res ne bo preostalo drugega kot cepljenje. Veliko raje plačam cepivo ter se soočim z morebitnimi stranskimi učinki le tega, kot pa živim v strahu in se vsak dan sprašujem, če se celice mojega MV patološko spreminjajo.
Mislim, da ne bi umrla od samega raka na MV, temveč zaradi strahu pred njim 🙂

Lep pozdrav!

Torej – jaz se želim testirati za HPV.
Kje in kako se to opravi? Sem iz Celja, če morda veste, kam naj se obrnem na tej lokaciji?
Ali rezultati pokažejo ”samo” tipe virusa, ki povzroča RMV, ali tudi tipe, ki povzročajo genitalne bradavice?
Recimo, da so rezultati pozitivni – bi lahko z okrepitvijo imunskega sistema virus izginil, če je možno – koliko časa bi potrebovala?

Spostovani,

najbolje je, da se obrnete na svojega ginekologa. Test na HPV se naredi z brisom maternicnega vratu, na katere seve HPV se dela, pa zal ne vem.
Tudi na zadnje vprasanje ne znam odgovoriti… zal.

Lep pozdrav, Katarina

Tu je en dober link o HPV:
http://www.kala.si/index.php?id=14

New Report

Close