Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija test koncentracije

test koncentracije

Pozdravljeni;

A, mi lahko točno opišete kako poteka “test koncentracije” urina pri 22 mesečnem otroku – testiranje pravilnega delovanja ledvic:

– nenadna vročinska stanja (in potem, ko otrok odspi je vse OK).

LP

KONCENTRACIJSKI PREIZKUS

S testom ugotavljamo, kakšna je sposobnost ledvic za izlocanje koncentriranega urina – maksimalne kolicine snovi v minimalni kolicimi vode.

IZVEDBA
Preiskovanec cez dan normalno je in pije. Po 19. uri ne pije vec in hkrati izprazni secnik. Zjutraj zopet izprazni secnik in vzorcu tega urina merimo specificno težo. Ce je specificna teža manjša od 1026 g/l nadaljujemo preizkus še maksimalno 48 ur. V primeru, da noben vzorec ne presega vrednosti 1026 g/l, je koncentracijska sposobnost ledvic slaba.

MEHANIZEM
Sec se koncentrira v distalnem zvitem delu ledvicnega tubula in zbiralcu pod vplivom ADH (antidiureticnega hormona). Na proces vplivajo tudi transport vode v zbiralcih, koncentracijski gradient med tubulno trekocino in plazmo ter tok tubulne tekocine.
Ker preizkovanec cez noc ne pije, se poveca sekrecija ADH. Voda se v zbiralcih reabsorbira, zato je tok urina majhen, njegova osmolarnost pa velika. Ledvica torej izlocajo mocno koncentriran urin, ki ima visoko specificno težo.

DILUCIJSKI PREIZKUS

S testom ugotavljamo, kakšna je sposobnost ledvic za izlocanje razredcenega urina – minimalne kolicine snovi v velikem volumnu vode.

IZVEDBA
Dva dni pred preizkusom bolnik uživa normalno slano hrano in pije 1.5 l vode na dan. Preiskovanca vsak dan po defekaciji in mikciji tehtamo. Na dan preizkusa preizkovanca stehtamo, nato popije 1.5 l tekocine v pol ure. Med preizkusom leži, ne je in ne pije, vsake pol ure urinira in secu dolocamo specificno težo.
Normalno slana hrana je tista hrana, pri kateri je kolicina zaužitega Na+ enaka kolicini izlocenega. Ce bilanca natrja ni nicelna pride do spremembe volumna telesnih tekocin, kar zaznamo pri tehtanju. Preiskovanec mora med testom mirovati zato, da se izguba vode z znojenjem zmanjša na najmanjšo možno raven.
Normalno se v prvih dveh urah po izloci vec kot polovica popite tekocine, v štirih urah pa se izloci vsa tekocina. Sec je mocno razredcen, specificna teža se zmanjša do 1003 g/l. Najvecja polurna porcija meri 400 ml. Ce je specificna teža vecja od 1003 g/l, je dilucijska sposobnost ledvic slaba.

MEHANIZEM
Ko je preizkovanec popil veliko kolicino vode, se je osmolarnost plazme zmanjšala. Zaradi tega se zmanjša izlocanje ADH in distalni deli tubula ter zbiralca postanejo neprepustni za vodo. Pretok urina se poveca, zmanjša pa se njegova osmolarnost. Urin postane hipotonicen glede na plazmo. Po obremenitvi z vodo naraste tudi klirens proste vode. Ledvica izlocajo urin z majhno koncentracijo topljencev in s tem tudi majhno specificno težo.

VREDNOTENJE REZULTATOV
· Zmanjšanje koncentracijske in dilucijske sposobnosti ledvic se pojavi pri kronicni insuficienci ledvic, glomerulonefritisu, izgubi ene ledvice…
· za motnje koncentracijske in dilucijske sposobnosti je lahko kriva tudi napaka v delovanju ADH (koncentracija ADH v plazmi, sestava ADH, odzivnost tubulnih celic)
· Koncentracijski test je kontraindiciran pri insuficienci ledvic, diabetes insipidus in dehidraciji.
· Dilucijski test je kontraindiciran pri akutni odpovedi ledvic.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Toliko v informacijo kako so to izvajali v našem primeru. Pošiljam Vam dopis zakaj sva se z može le temu preizkusu odpovedala. Kaj menit vi?

“Spoštovani;

Dne X.5.2009 (ob 8 uri zjutraj) je bil XY (roj. 26.7.2007) sprejet na vaš oddelek na evulacijo (test koncentracije). Dogovorjen je bil pri dr. XX.

Glede na to , da ne jaz ne mož nisva bila pripravljena na tovrstni test, kaj šele mali …., je bila cela zadeva napačno zastavljena že na samem začetku.
Vedela sicer sva, da bo nekaj ur moral zdržati brez tekočine, toda na tak način, pa si nismo predstavljali!

…. je prišel na oddelek, brez da bi predhodno pojedel zajtrk. Sicer mu je bil doma ponujen, toda to je bila zanj prezgodnja ura, da bi jedel. Je le pil.
Na oddelku pa smo začeli s testiranjem. Se pravi brez pijače. Hrana, pa karkoli mu je bilo ponujeno mu ni odgovarjalo, da bi le to pojedel (prepečenec, suh zrezek ali sendvič). Je navajen popolnoma drugačne hrane, tako, da je tudi to zanj, ob njegovi lakoti in žeji predstavljalo šok.
Na oddelku je ves dan hudo jokal, se ga ni dalo pomiriti oz. mu dopovedati, da mu ne moreva ustreči. Je pa še premajhen, da bi to razumel (22. mesecev).

Ob cca. 15 uri, so se pristojni na oddelku odločili, da mu dajo popiti 100ml vode. In glede na to, da od zjutraj ni lulal, se je potem ob cca. 17h končno polulal. Vendar, ker urin še vedno ni bil v “okvirnih mejah koncentracije”, ste se odločili še za nadaljnje čakanje urina.

Odpustili ste nas domov, z namenom, da prinesemo naslednjo polno vrečko. …. do 21h še vedno ni lulal (ker ni imel kaj). Jokal je od žeje in lakote in jaz kot starš, sem se na podlagi svoje presoje (ter moževe), odločila, da prekineva s tem testom.

Poklicala sva tudi dežurnega zdravnika. Ta nama je svetoval, da se še isti večer vrnemo na oddelek, da bodo ….. tam spremljali. Toda jaz tega psihično nisem več mogla prenesti. Enostavno trpljenje otroka je bilo preveliko, da bi še celo noč čakali, kdaj bi se polulal, ter kdaj bo naslednjič pil?!

Poleg tega pa je še na antibiotiku (HYNKOCIL), zaradi gnojnega ušeska. AB naj bi prejemal 1/2 žličke na 8h.

Odločila sva se, da bomo tovrstno testiranje ponovili, ko bo otrok malce starejši, ter bolj dojemljiv.
Upoštevali bomo tudi nasvet, da se mu daje piti le vodo. Upam, le da se bodo pogosta vročinska stanja umirila, ter v tem primeru resnično še nekoliko zamaknili termin tovrstnega testa.”

lede vašega odgovora vidim da so pri nas postopali popolnoma drugače. Ta odlomen napisanega sem tudi sama našla na internetu, tako da se mi danes zdi njihovo ravnanje nedopustno.
Sedaj zopet nimamo rezultata, kaj je v bistvu narobe (danes dobili na dom le kratko obvestilo zdravniku: motnje v metabolizmu, voda (DI?)). To pa nam sedaj ne pove nič.
Kako naj ukrepamo naprej?? Kaj nam svetujete?

Če gre res za motnjo v metabolizmu vode, je to potrebno čimprej opredeliti, kajti posledice so lahko hude.
Pogovorite se ponovno z nefrologom ali tistim, ki je odredil preiskavo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozabila sem napisat, piše le “sum na motnjo metabolizma”.

Na to testiranje pa nas je dal onkolog ker se je otrok rodil s cisto v levi nadledvičnici, ta je počila sama od sebe in so ob rednem spremljanju rekli da je vse ok.
Na nadaljnjih UZ so le ugotovili spremembo v velikosti ledvic, ter na levi ledvički globoko cepljen pielon.
Obe ledvički delujeta.

Na tovrstno preiskavo pa smo šli z namenom, ker je otrok veliko pil (2l tekočine na dan), ter nenadna vročinslka stanja, ki so bila le 1 dnevna, in potem vse uredu.
Sedaj mu že nekaj dni djem le vodo (ker smo preživeli celodnvni šok brez pijače), tako da je že z vodo zadovoljen, kar prej nikoli ni hotel piti. Posledično manj pije in veliko več poje.

Vedno je tako, da je neko stanje “sum”, dokler ga s preiskavami ne potrdimo. In če gre za motnjo metabolizma vode, je lahko marsikaj narobe.
Glede hospitalizacije in priprav pa je zelo pogosto tako (pri čemer je to na splošno, nič osebnega): otroka bi npr. morali hospitalizirati zvečer, ga pripraviti na jutrišnje preiskave, tudi s primerno hidracijo, naslednje jutro pa začeti, lahko že ob 6h brez tekočin. Ampak starši pogosto (spet: ne pravim, da je bilo točno pri vas tako) tečnarijo in izsilijo sprejem naslednje jutro, direktno na preiskavo, češ da otrok ne bo v bolnišnici eno noč, po njihovem mnenju seveda brez potrebe. In potem so preiskave nekaj na pol.
Meni se zdi to preiskavo potrebno opraviti, vendar res tako, kot je treba, sicer nič ne izvemo od nje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

nas na to niso nič pripravili, na napotnici je pisala ura in takrat smo prišli. Izsiljevali nismo nič. Tako so se sami odločili. Vendar da je bil otrok ob tem sparnem obdobju cel dan brez pijače, se mi zdi katastrofa. Kako tako majhnemu dopovedat da ne sme pit?
Okrog sebe pa vidi kako ostali v sobi pijejo, ter se prehranjujejo. On pa ne sme. Tako da bi bila noč resnično bolj primerna za to. Samo oni tam so zdravniki, ne jaz. Kaj pa jaz vem!! Jaz sem podučena o svoji stroki ne pa o zdravljenju.
In potem so ga hoteli imeti še čez noč tam, da se pač vrnemo, še vedno lačni in žejni po celem dnevu. Bili pa smo na endokrinološkem oddelku. Tega enostavno ne bi zmogli.

Očitno bomo morali vajo ponoviti, samo sedaj bo drugače!! Prav strah me je!

Sedaj samo ne vem, ali lahko še počakamo s tem, ali ne. Sedaj si bom točno zapisovala, njegova vročinska stanja, pa bomo videli kako bo čez poletje, pa bomo poskusili spet jeseni!

Hvala vam

Še enkrat bom poudarila, čeprav sem napisala, da to ne leti osebno na vas.
Nekaterih preiskav ni mogoče drugače opraviti kot tako. Nekatera stanja se izkažejo samo pri obremenitvi ali pri odtegnitvi in dokazati jih drugače ni mogoče.
Tako, kot ste napisali, bo čisto v redu. Opazujter, zapisujte, če pa bo karkoli narobe, pojdite na pregled. Morebiti kakšna kontrola elektrolitov poleti (natrij, kalij, kontrola urina).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala zaenkrat.

Izvidi iz prejšnjega tedna na onkološkem oddelku pa so sledeči:
RR 92/59
pulz 121/min
saturacija 99%

L10,7 E4,59 Hb 119 Ht 0,356 MCV 78 MCH 25,9 MCHC 333 RDW 16,2 Tr 235 MPV 7,7 Rtc 36,7 DKS: pal 0,01 seg 0,35 ly 0,49 mono 0,07 eo 0,06 li.pl.0,02

Jetra, bilarni sistem, pankreas, vranica in ledvici so UZ bp. V predelu suprerenalnih žlez patoloških sprememb ni videti.
Desna ledvica meri 59 mm, leva 72 mm. Parenhim ledvic je ohranjen. Leva ledvica ima globoko cepljen piolon. Sečni mehur je bp.

Predvidevam da je vse uredu. Kontrola elektrolitov, pa predvidevam da se naredi z oddajo urina (v splošnem laboratoriju), ter vse navedeno stestirajo??

LP

Razen UZ izvida ledvic (globoko cepljen pielon, kar pa ne pomeni, da ledvica ne funkcionira dobro), je vse v redu.
Elektrolitsko stanje se določa iz krvi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovana;

Evo, da nadaljujem predhodno zgodbo.
Včeraj smo uradno prejeli izvid lečeče zdravnice na oddelku (prilagam vam ga v priponki. Ga bom poslala na vaš e-mail, ker je datoteka prevelikega formata).

Prosila bi vas za mnenje oz. obrazložitev.

Razlika pri J. je sedaj le v tem, da se ponoči ne zbuja z zahtevo po pitju. Mogoče le kak dan, 1x/noč.
Pije tudi vodo, ne zahteva več le sokov.

Iz flaške pije le še, ko se hoče pocrkljat, pomirit in ko se z le to uspava. Drugače pije iz kozarca. V vrcu je enako.

Pije še vedno ogromno.
Glede prehrane je malo bolje, toda še vedno je bolj neješč, kakor ješč. Neka razlika sicer je, toda vedno se borimo z njegovimi obroki, da poje čimveč.

Vročine celo poletje ni imel. Prej pa sigurno 1x/teden. V vrtcu sem pač razložila da je sum, da če ne pije kolikor rabi, ledvičke odreagirajo tako, da dobi vročino.

Resnično bom vesela vašega odgovora in mnenja, kaj menite.
Sploh si ne predstavljam it ponovno na ta test koncentracije, ker ne vem kako bomo to izvedli. Sem hotela celo zadevo še malo prestavit, da bi otroček že malo dojemal in razumel da ne sme pit, ne jest. Že sedaj me je to psihično obremenilo, da vam ne vem povedat.

p.s.: v vašem odgovoru, prosim, da priponka ne bo vidna, ker so not osebni podatki in nočem da jih bere ves forum.

Hvala in LP

Sem si ogledala odpustnico. Koliko tekočine pa sedaj popije? Bi rekla, da se striktno držite tega, da ne dajete nobenih sladkanih pijač, izključno vodo. In žal je tako, da če ne bo bolje oz. bodo količine še vedno gromozanske, da bo potrebno razširiti diagnostiko.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Sedaj niti ne vem točno koliko je to tekočinsko na dan, ker je v vrtcu. Čez vikend, je pa tako, da v dnevu sigurno spije liter tekočine.

Ne glede ali je to voda ali redčen sok.

Zakaj pa ne bi smel sploh piti nič redčenega soka?? Zakaj mora piti striktno le vodo?

A, je to razvidno kaj iz izvida?

Za vse najlepša hvala.

Liter je čisto v redu, do 10 kg računamo 100 ml na kilogram telesne teže dnevno.
Sladkane pijače niso dobre:
– ker okvarjajo zobno sklenino in povzročajo karies
– ker povzročajo, da si vedno bolj žejen, posledično vedno več piješ in ker piješ sladko, si vedno bolj žejen in vedno bolj piješ
– kar prinaša samo slabe, prazne kalorije in poleg tega, da otrok kar naprej pije (kar je pri vas problem), dobiva prazne kalorije, zaradi česar pa ne je (kar je spet problem pri vas).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Prosila bi vas, če mi lahko podate malo bolj natančen podatke kako poteka test koncentracije (sem si tudi prebrala zgoraj in bi bila rada pravilno pripravljena).

Skratka sin star 18m ima v roku 2 tednov test koncentracije v Ljubljani zaradi suma na diabetes insipidus. Hospitalizacijo ima ob 7.30 uri zjutraj. Kot mi je bilo razloženo, bo ta dan brez tekočine in se ga bo testiralo kako se urin koncentrira. Hrano prejme v bolnišnici. Če bo po 2 prejemu urina ta imel pravo koncentracijo bi test naj bil končan, drugače nadaljujemo. Ker ima sin podvojeni votli sistem ledvice (vendar nobenih vnetij itd.) in ker čez dan spije okoli 700-1000ml vode, čez noč pa okoli 1200ml tekočine (300ml od tega je mleko) so nas napotili na pregled.

Prosila bi za informacijo ali drži, da lahko po 2 odvzemu odidemo domov ali lahko pričakujemo hospitalizacijo tudi čez noč oz.vikend? Glede na podatek,da preveč spije skozi noč.

Test se bo izvajal v petek. Ali ga moram že predhodno noč držati stran od tekočine oz.ali mora priti tešč na oddelek?

Najbolj me zanima kdaj lahko pričakujem odhod iz oddelka v najslabšem primeru, da vidim kaj nesti s seboj, saj imamo do Ljubljane več kot 1.5h vožnje in ne bi rada česa pozabila oz.nosila odvečnih stvari s seboj.

Hvala in lep pozdrav!

Najverjetneje ste to že dali skozi. Sicer načeloma poizvedujemo tam, kjer preiskave opravljajo, saj gre za subspecialistične preiskave in enostavno ni mogoče poznati vseh navodil za čisto vsako preiskavo, ki jo opravljajo na določenem oddelku.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close