Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Test intolerance

Test intolerance

Spoštovani,

zanima me vaše mnenje o testu intolerance na hrano Food detective, ki preverja intoleranco na cca 60 živil, preko zaznavanja IgG protiteles, ki bi se naj tvorila ob intoleranci na določeno živilo. Ali je sploh možno, da bi takšen test tako natančno prepoznal toliko živil?

Zanima me tudi, če je možno v bolnišnicah opraviti testiranje na intoleranco še na kaj drugega kot laktozo in gluten.

Najlepša hvala za nasvet,

M.

Spoštovani!

Test Food Detective je prvi test namenjem ugotavljanju potencialne prisotnosti intolerance na posamezna živila. Test je vsekakor dovolj občutljiv in specifičen, izjemnega pomena pa je razumevanje mehanizma delovanja samega testa.
Torej, po mojem mnenju je test povsem dober, hiter in enostaven približek testom, ki jih izvajajo v alergoloških ambulantah. Izjemenga pomena pa je samo razumevanje principa delovanja testa in posledično pravilna izvedba testa in pravilna interpretacija rezultatov.

V kolikor se odločite za nakup in izvedbo testa, vam toplo priporočam, da se predhodno obrnete na vašega farmacevta ali zdravnika, ki vam bosta pomagala pravilno izvesti test in zelo pomembno, razložiti pomen dobljenih rezultatov! Brez interpretacije dobljenih rezultatov s strani ustrezno usposobljenega zdravstvenega delavca, odsvetujem izvedbo testa.

Kot sem že napisal, vsa omenjena intolerančna testiranja opravljajo tudi v alergoloških ambulantah.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,

hvala za vaš izčrpen odgovor. Zanima me še to – ali s testi v alergološki ambulanti mislite na običajne kožno-vbodne teste za določanje alergij, ali gre za testiranje alergenov/intolerančnih živil iz krvi (kot gre pri testu food detective)?

Hvala in lp,
M.

Pozdravljeni!

Tako je, v mislih sem imel običajne kožno-vbodne teste.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close