Test ADCC
Imam pozitiven Coombsov test in tvorim protitelesa proti otroku (sem Rh-, logično, vendar Kell+). Titri so v 4 tednih porasli za 100%, izvidi testa ADCC pa so pokazali, da protitelesa zaenkrat niso agresivna, da se pričakuje blaga hemolitična bolezen pri otroku. Zanima pa me, ali se ta stopnja agresivnosti protiteles lahko kasneje zviša (kot se titri) oz. spremeni ali ostane skozi vso nosečnost enaka? To sem pozabila vprašat dr. Blejčevo pri današnjem posvetu. Hvala!
Spoštovani,
agresivnost protiteles se utegne povečati zlasti po morebitnih dodatnih stikih nosečnice z Rh+ eritrociti, zato se v svetu in pri nekaterih pri nas odlaša ali sploh ne opravlja več amniocenteze za preverjanje stanja hemolize temeveč se stanje nadzira z merjenjem pretokov skozi plodove možgane (Arterija cerebri media – ACM). Ko se pojavi anemija pri plodu, se pretoki pospešijo in iz hitrosti je mogoče precej dobro napovedati, kdaj je potrebna intrauterina transfuzija, če točnega termina ne vemo, pa je bolje odvzeti kri ploda iz popkovnice kot sklepati iz razgradnih produktov krvničk v amnijski tekočini.
MOrda bi bilo smiselno pri vas prevedriti tudi genotip plodove krvi iz vaše krvi, kar je mogoče na zavodu za transfuzijo krvi rutinsko. Iz tega podatka bi lahko sklepali, če sploh lahko pričakujemo hemolizo ali ne, ker v primeru, da ima plod tudi Rhd-, zapletov sploh ne gre pričakovati.
Plod menda, tako dr. Blejec, ne more imeti Rhd-, ker je mož homozigoten Rh+, pa tudi glede na 100% porast titrov v 4 tednih ne. AC zaenkrat ni bila tema debate, ker sem tudi sama omenila, da AC ne želim, razen v primeru, ko je pač nujno potrebna zaradi zdravja ali življenja otroka. Dr. Blejec kaj preveč navdušena ni bila, me pa zanima, če morda veste, ali ona tovrstni nadzor pretoka skozi plodove možgane sploh opravlja ali ne. Nekateri pravijo da, večina pa da ne, direktno je še nisem uspela vprašat. Če ga ne opravlja, ali imam kot njena pacientka (prisvojena – naročila sem se k dr. Premru, pristala pa pri njej, ker so ICT pozitivne pacientke “njene”) možnost oz. pravico, da zaprosim/zahtevam drugačno metodologijo pri drugem zdravniku ali ne?
Spoštovani,
no, omenjenih podatkov prej nisem imel, zato pač “strel v temo”. Pri homozigotnem RhD+ stanju moža plod res ne more biti RhD+. Sicer pa obstajajo tudi nespecifične, torej od izpostalvjenosti RhD+ antigenov neodvisne reakcije in dvigi IgG-anti-D, čeprav redko tako visoki. Glede merjenja pretokov skozi ACM se dogovarjajte sproti. Očitno ste dovolj informirani, da z vami ne bo mogoče upravljati kot z neukim pacientom in verjetno se bo situaciji prilagodila tudi vaša trenutna zdravnica. Če ne bo šlo drugače, bo za asistenco poprosila katerga od kolegov ali kolegic, ki pretoke skozi ACM merimo.
Še to: ali se na merjenje pretokov lahko naročim kot samoplačnica in če da, kje jih opravljate (razberem, da jih opravljate tudi Vi osebno?), kdaj je najprimernejši termin in kakšna je procedura naročanja ter seveda cena? Hvala za potrpežljivost!
Spoštovani,
v kratkem bomo tudi opstale samoplačniške UZ preisakve, ne le NS opravljali tudi na kliniki. Cenik in urniki so v zadnji fazi usklajevanja in verjamem, da bodo prvi termini na voljo že junija. Za podronosti povprašajte še enkrat čez 1 do 2 tedna. Prve meritve skorajda nima smisla opraviti pred 23. tednom, ker pred tem ni možna transfuzija krvi plodu.