Test
Spoštovani g. dr.Pirnat
Imam hude zdravstvene težave, ki trajajo že nekaj let. Stara sem 46 let. Zdravim ze zaradi sindroma fibromialgije in lumboishalgije. Vsakodnevno imam močne bolečine v mišicah in sklepih, hudo utrujenost, obhajajo me slabosti, vrtoglavice, nisem sposobna za osnovna domača opravila. Sem v daljšem bolniškem staležu.
V zadnjih štirih letih so mi 2x izmerili blago povišan TSH. Zato sem januarja letos opravila pregled v ambulanti za bolezni ščitnice.
Izvid:
Palpatorno je ščitnica normalna. TSH, FT3, FT4 normalna, povišana Tga in TPO protitelesa.
UZ: ščitnica je normalne velikosti, blago hipoehogene zgradbe.
Mnenje: Ugotavljam kronični limfocitni tiroiditis v evtirotični fazi. Trenutno zdravil za ščitnico ne potrebuje. Svetujem kontrolo TSH 1x letno pri izbranem zdravniku splošne medicine. Posvet z nami po telefonu ob patoloških laboratorijskih vrednostih ščitnice.
Terapija: brez specifičnega zdravljenja
Diagnoza: Kronični limfocitni tiroiditis /Hashimoto/
——————————-
Na tem forumu sem zasledila, da ima precej bolnic zdravstvene težave že v evtirotični fazi delovanja ščitnice /moje vrednosti TSH so bile doslej dvakrat mejno povišane, na zadnjem pregledu pa v mejah normale/. Iz vaših odgovorih sem doslej razumela, da je včasih smiselno začeti z zdravljenjem že v tej fazi in da je treba zdravljenje prilagajati individualnim posebnostim bolnikovega počutja. Podobne izkušnje ima kar nekaj bolnic s fibromialgijo.
Spoštovani dr. Pirnat, vljudno vas prosim za vaše strokovno mnenje, ali bi bilo v mojem primeru smiselno začeti z zdravljenjem že sedaj, saj se počutim tako slabo, da moram redno jemati protibolečinska zdravila in da niti enega dneva ne morem preživeti brez vmesnega poležavanja ipd. Bolezen me življenjsko povsem onemogoča.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Dragica L.
Spoštovani!
Zdravljenje Hashimotovega tiroiditisa naj bo vsekakor individualno. Pri vas je bolezen trenutno v evtirotični fazi (ščitnica deluje normalno), oziroma je možno, da gre za mejno hipotirozo. Zdravite se zaradi sindroma fibromialgie. Morda bi vam koristil nizek odmerek L-tiroksina (Euthyrox ali Eltroxin 25 ug dnevno). V vsakem primeru je potrebno spremljanje in kontrola TSH enkrat letno.
Lep pozdrav!