Tesnoba pri športu
Pozdravljeni, lani sem imel težave z depresijo, napadi panike , občutki tesnobe, vzemal sem tablete ciprelex in helex in stvar se je zelo hitro izboljšala, tako da že več kot pol leta ne vzemam več tablet, delam veliko na sebi in sproščanju, in večinoma se počutim dobro in močnega, težava pa nastane, ko grem na tenis ali košarko, kjer imam že tako ali tako slabe iskušnje iz preteklosti, ko me postane strah, sploh pri hitrejših gibih naenkrat začnem težko dihati, srce mi začne biti hitro na trenutke neenakomerno, pobere mi vso moč rokah, tudi noge zgubijo moč, ko pa recimo grem tečt ali v hribe in pri fitnesu, pa nimam nobenih težav. Lani sem opravil tudi raziskave srca, kjer je bilo vse ok, zato sklepam, da mi je to “ostalo” v psihi in se tega nikakor ne morem rešit, saj me je recimo že dan pred tenisom oz. na dan, ko sem zmenjen postane strah, me zvija v trebuhu, ko pridem na igrišče pa tako ali tako hitro ostanem brez zraka….Kako naj rešim to težavo?
Pozdravljeni,
hvala za vaše sporočilo.
Ko ste imeli težave z napadi panike, tesnobo in depresijo ste jemali Cipralex in Helex, torej antidepresiv in pomirjevalo. S tem in tudi s sproščanjem ste si pomagali, da se je simptomatika izboljšala. Oba načina, ki ste jih izbrali sta delo na simptomih in ne na vzrokih, ki povzročajo simptome.
Simptomatsko usmerjena (samo)pomoč (npr. zdravila, pomirjanje) je uspešna pri odpravi simptomov, vendar se pa lahko zgodi, da konflikt ali travma (torej vzroki za simptome) niso razrešeni in se zato znova pojavijo isti ali drugi simptomi. V vašem primeru so ti drugi simptomi lahko ravno to občutje, ki ga imate pred igranjem tenisa ali košarke.
Opisujete, da je verjetno vse ostalo v psihi in se tega ne morete rešiti. Takšni simptomi so opozorilo, da se v nas nekaj dogaja in zato lahko gledamo na simptome tudi kot na naše prijatelje, ki nam skušajo nekaj sporočiti. Od nas je odvisno ali bomo iz tega razbrali pravo sporočilo ali se bomo zgolj ukvarjali z zatiranjem simptomov. Psihoanalitična psihoterapija se ukvarja z neozaveščenimi deli psihe, ko skupaj s psihoterapevtom skušate osvetliti te dele, jih ozaveščati, predelati in razrešiti. Učinek se pozna tudi pri tem, da se takšni simptomi umaknejo. Gre za proces samospoznavanja, ki se ne zgodi čez noč, ampak je za to potreben čas. Ravno zato je pomembno, da se pri sebi odločite ali ste pripravljeni na tak korak.
Omenjate, da imate težave pri tenisu ali košarki, medtem, ko pri teku ali fitnesu teh težav nimate. V prvem primeru gre za skupinski šport, v drugem pa za individualni. Ali tukaj vidite kakšno razliko ob vašem občutenju, doživljanju?
Lep pozdrav,
Razlika je, da ko sem sam s sabo se počutim veliko bolj mirnega in ne čutim strahu, skratka blažen občutek, uživam, ko pa pride do športa kjer tekmujem proti drugimi, pride do prej navedenih težav, za to si ponavadi izmislim kak izgovor, zakaj ne morem nadaljevati oz. se zadnje čase sploh izogibam da bi s kom igral, kar me nervira, ker sem zaljubljen v šport, verjetno pa je čudno tudi ostalim, ker te svoje težave pa res ne želim delit z nikomer.
Mogoče bi moral omenit še težave, ki pridejo v stresnih situacijah v vsakdanjem življenju, včasih se mi za trenutek zvrti,ko na hitro vstanem, ampak to traja par sekund in je potem ok, ubistvu doživljam vse kar sem lani letos v mnogo manjšem obsegu in imam občutek, da stvar kontroliram, ker vse skupaj mine zelo hitro in sem se nekako navadil živeti s tem in me ubistvu sploh ne moti, ker ni več straha, vsaj ne, dokler ne pride do športa…
Pozdravljeni,
skupinski športi oz. tekmovanje proti drugim vam povzročajo težave. V tem se očitno tudi skriva ključ do vzroka vaših težav, ki pa je trenutno neznan. Tak potek dela z nadaljnim raziskovanjem je tudi značilen pri psihoterapiji.
Lep pozdrav,