Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihoterapija Tesnoba, črnogledost, strah ….

Tesnoba, črnogledost, strah ….

Pozdravljeni, gospa Sarić,

poskusila bom čim bolj na kratko povzeti težave: stara sem 39 let in imam že kar nekaj let obdobja, ko sem izrazito pod stresom in me vse prizadene in se kar naprej sekiram, sem negativna in prestrašena, da se bo komu od bližnjih kaj zgodilo; posledično (čez nekaj dni od tega, ko se te skrbi začnejo) me začne boleti v predelu srca /prsnega koša, težko diham, si nikakor oddahnem, me tišči kot bi mi kdo sedel na prsih in ponoči se zbujam in slabo spim. Imam enega zdravega otroka in 3 prekinitve noseč. zaradi napake na plodu; to me je kar nekako izmučilo. Si zelo želimo še enega otroka, vendar pa me je ves ča strah, da bi bilo kaj narobe, da tudi če se otrok rodi ne bo zdrav, da bo zbolel ipd…Berem o vseh teh bolnih otrocih, ki jih objavljajo po spletu, zanje pripravljajo akcije zbiranja denarja ipd. Vse to personaliziram in se bojim, da se zgodi tudi meni/nam. Pred časom sem spremljala zgodbo hrvaške punčke, ki se je nato zdravila v ZDA, ker so to omogočili z zbiranjem denarja, ko je zaradi levkemije umrla sem se en mesec vsak večer jokala, in 24/7 razmišljala o tem. Ponoči so me tlačile more ipd. Vem, da to ni normalno, vendar ne vem več kaj naj naredim, vse to me kar naprej skrbi. Leto in pol sem hodila k psihoterapevtu na transakcijsko analizo, ko sem hodila je bilo ok, kakšnih 6 mesecev kasneje so se težave začele ponavljat. Prekinila sem ker to zame finančno ni bil ravno mali zalogaj. Sedaj sem planirana za postopek IVF in me je že sedaj strah kako bo, sploh ne vem, če si v postopek želim in, če sem sploh dovolj stabilna za to. Na antideprisive /anksiolitike nočem, ker se bojim, da bi se na to navadila. Mislite, da bi morala vsaj kak čas poskuiti s pomirjevali? Ne predstavljam si, da bi ves čas živela s temi strahovi, tesnobami, tiščanji… ipd….

Včeraj sem imela sistematski pregled v službi, ker so mi ti pregledi vedno stresni in se jih (ne vem zaradi česa bojim) sem bila tudi včeraj, ko sem prišla na pregled precej vznemirjena. Predvidevam, da je bil izmerjen krvni tlak 160/80 zaradi tega povišan, saj imam sicer normalnega (izvidov krvi še nimam). EKG je bil ok, vendar pa je dr. ob poslušanju srca zaslišala šum na srcu, spraševala me je, če sem že imela UZ srca ipd. Povedala sem ji, da sem imela že v preteklosti omenjen šum na srcu in sicer v poznih najstniških letih, vendar nikoli tega niso posebej spremljali. Tudi, ko pridem na pregled k osebni zdravnici in mi ob raznih virozah posluša tudi srce, šuma nikoli ne omeni. Sedaj od včeraj od pregleda dalje, me vse boli v predelu srca in prsnega koša, težko diham, si nikakor oddahnem, me tišči in čutim kot močno bolečino kot da bi me bolelo pri dihanju.

Mislite, da je to pogojeno s pregledom in omenjenim šumom, ter je psihičnega izvora ali je lahko karkoli s srcem (vem, da po pošti tega ne morete oceniti). Zdravnica medicine dela mi ni dala napotnice za kardiologa ali UZ srca, tako, da ne vem kaj naj si sedaj mislim. Malo me je strah, da bi bilo sedaj s srcem kaj narobe. Kaj menite?

Lp, pupika

Lepo pozdravljeni!

Vas popolnoma razumem. Naša telo in psiha sta zelo povezana. Telesno se je vaš stres manifestiral kot bolečina v prsih, oteženo dihanje, problemi s spanjem. Psihično pa kot tesnoba, torej anksiozna motnja. Gre za posledico vsega stresa in treh prekinitev nosečnosti. Od tu izhaja tudi strah, da bi se komu od bližnjih kaj dogodilo. Pomirjeval vam za enkrat ne bi svetovala, psihoterapijo pa. Če želite, vam dam lahko tudi svoj kontakt. Če vas skrbi glede v preteklosti omenjenega šuma, se oglasite pri splošnemu zdravniku, ki bo precenil glede napotitve na pulmologa ali kardiologa. Toda ne pozabite, da gre pri anksioznih motnjah vedno za strah, da bi fizična bolečina pomenila bolezen. Šele ko ozdravimo svojo psiho ter vir težav, lahko izginejo tudi posledice.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka

New Report

Close