Tesnoba ali depresija
Moja žena trpi za napadi tesnobe, vsaj jaz mislim tako.
Začelo se je pred približno pol leta. Simptomi so bili na začetku nejasni – v glavnem bolečine v trebuhu, izguba apetita in slabo spanje. Do sedaj je v pol leta shujšala za 10 kg.
Pred dvema mesecema ji je splošni zdravnik predpisal tablete Lexaurin 1.5 mg. Na začeteku je vzela po 2 na dan, nato 3. Bilo je malo bolje, pa še zmeraj ne v redu.
Pred 14 dnevi pa je šla na psihiatrični pregled. Psihiater je postavil diagnozo “depresivna motnja nepsih. razsežnosti F32.2”. Predpisal ji je 1/2 tablete Zolof na dan in postopno opustitev tablet Lexaurin.
Po tem se ji je stanje zelo poslabšalo. Razen prej opisanih simptomov jo je pričelo stiskati v prsih, dobila je suha usta, slabost pa je postala nevzdžna.
Pri kontroli pred 7 dnevi je psihiater ocenil, da je vzrok verjetno reakcija na opustitev Lexaurina. Zato ji je kot nadomestek predpisal tablete Helex 3×0.25 mg na dan.
Stanje se je slabšalo še naprej in v torek zvečer je dobila strašen napad panike. Ta večer in to noč sva bila 3 x pri dežurnemu zdravniku, skupaj je dobila 4 injekcije pomirjeval preden je napad minil.
Ali je po vašem mnenju psihiater postavil pravilno diagnozo in ali se vam zdi terapija ustrezna.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani Ludvig,
po vašem opisu sklepam, da je psihiater stanje pravilno ocenil, ravnal pa je tudi povsem v skladu z doktrino. Anksiolitiki, kamor spada Lexaurin, se po pravilu jemljejo krajši čas, zaradi možnosti zasvojitve. Težave, ki jih opaža vaša žena, spadajo v stranske učinke Zolofta v začetnem obdobju jemanja in poleg subjektivne neprijetnosti, ne pomenijo nič slabega. Predvidoma minejo v 3 – 4 tednih od začetka jemanja, predvideni zaželjeni ugodni učinek pa se bo povsem gotovo pokazal do 5. tedna. Ne izgubite prehitro potrpljenja!
Mogoče sam za pomiritev, sama sem tudi bila na Helexu skoraj dve leti in ko mi je zdravnica predpisala Zolof je bila prva reakcija panični napad, ki je trajal skoraj cel dan, na žalost me zdravnica ni opozorila, da bo prišlo do reakcije, oziroma da je možnost slabega počutja par dni, po tednu dni je že nastopilo olajšanje in sedaj po dveh mesecih ne jemljem drugega kot samo ta Zoloff, stanje se je občutno zboljšalo, čisto nova oseba sem, in Helexa ne potrebujem več.
Ludvik
Sama sem imela tudi podobne težave pa sem jih (s pomočjo drugih) uspešno rešila. Če želiš več informacije mi piši na moj e-mail; [email protected].
Darja
Vaša napoved se na žalost ni uresničila, vsaj ne v celoti.
Danes se je začel 5. teden terapije z Zolofom. Še zmeraj se slabo počuti, slabo spi, nima apetita, najhujše pa je tiščanje v prsih in slabost. To je še posebej izrazito zjutraj, začne se ponavadi okoli 4. ure. Čez dan in zvečer pa je zadnji teden nekaj bolje, kot je bilo.
Naj povem, da še zmeraj jemlje tudi tablete Helex in sicer navadno 2 po 25 mg zjutraj in po 1 opoldne in zvečer. Po teh tabletah ji je za krajši čas bolje.
Ali je možno, da učinek Zolofa kasni, ker je prva dva tedna jemala polovico 50mg tablete? Sedaj jemlje dva tedna celo tableto.
Lep pozdrav.
Na žalost.
Tudi po dodatnem tednu se stanje ni izboljšalo ampak celo poslabšalo. Verjetno je to delno posledica dejstva, da je po nasvetu psihiatra zadnji teden postopoma opuščala Helex.
Včeraj se je psihiater odločil za spremembo terapije. Opustitev Zolofta, čez 1 teden Coaxil 3 x 1, do takrat po Helex 3 x 0.5mg. Diagnozo je spremenil v Anksiozno – depresivni sindrom F 41.2.
Lep pozdrav!