Najdi forum

Imam dvanajstletnega sina, ki ga je zelo strah da bi ga zapustili. Non stop je na preži, vrata njegove sobe morajo biti odprta in samo če odidem v klet priteče za menoj in sprašuje kam greš. Zadnjič mi je zaupal, da je dolgo mislil da z možem nisva njegova prava starša, še včeraj pa je vprašal če se da kje narediti starševski test. Naj povem da sta si z možem zelo podobna in da vsak reče da ne moreš zgrešiti – pašeta skupaj.

Naj povem, da je zelo sočuten do živali, v odnosu do ljudi pa precej egoističen, najprej bo zadovoljil svoje želje in šele nato pomislil na sočloveka.

Ko je bil star 6 let se je neke noči zbudil in naju z možem iskal. Hodil je po stanovanju, midva pa sva bila na bakonu in ga nisva slišala.

Res pa je da ko sem bila njegovih let, je bilo tudi mene takrat najbolj strah da bi mi umrli starši.. Vsak dan sem stala na oknu in gledala kdaj bo mati prišla iz službe, če pa je nekaj minut zamujala, sem bila že full prestrašena.

Mi lahko pomagate z nasvetom kako mu prematati ta strah??? hvala

Mislim, da bi se bilo najbolje z njim pogovoriti in ugotoviti, zakaj tako misli. Najpreš je sam prišel do kakšnega napačnega zaključka in potrebuje razgovor in zagotovilo, da nihče nikamor ne odhaja.

Jani

Draga Pika,

lahko bi ugibali o razlogih, zaradi katerih ima vaš sin v sebi strah, ki ga omenjate. Vendar menim, da ta hip niso tako pomembni – dejstvo je, da vaš sin strah občuti in energijo je bolj smiselno vlagati v razreševanje tega.

Vsekakor delajte v smeri izgradnje čim večjega občutka varnosti v odnosu do sina, tako na verbalni kot tudi na neverbalni ravni. Dajte mu občutek, da je sprejet in ljubljen, da ga imate radi in vam je mar zanj. Pogovarjajte se z njim in seveda sprejmite njegov strah. Besede, kot so: “Kaj te bo strah, saj si fant in že star 12 let!” niso preveč primerne, raje se odzovite z razumevanjem in ljubeznijo. Če greste v klet, mu povejte, da greste in da se boste vrnili, da je lahko brez skrbi … Povejte mu, da z možen budno pazita nanj, da ga imata rada in ga ne bosta zapustila … Naj to sliši in občuti fizično in tudi v energijskem, psihičnem smislu.

Verjamem, da bo sčasoma dobil občutek varnosti in bo vse v redu, kajti prava ljubezen vedno razrešuje in zdravi, fizično in čustveno.

Srečno!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

Mislim da je zadeva karmična.

Pravi naslov za odgovore bo tale spletni naslov:

Povprašajte go. Emo

New Report

Close