Najdi forum

Termoakumulacijska pec

Zanima me ogrevanje s termoakumulacijsko pecjo. Koliko porabi, kaksen je izkoristek, itd? Vsi nasveti dobrodosli. Kaksna druga opcija za ogrevanje na elektriko?

Prevec porabi!

Ogrevanje na elektriko, oljni radiator!

?????
Imam za sabo eno sezono ogrevanja na oljne radiatorje in eno na termo peč. Ni primerjave. Termo porabi manj.
Mi smo imeli timerje, da smo jo polnili na poceni tok, greje pa potem ves čas (tudi ko se ne polni). Oljni radiator se greje ves čas (se vklaplja, ko je prehladen) in se praktično takoj ohladi, ko ga ne greješ več.
Pri nas je bilo razlike vsaj za dest tisoč mesečno (kljub temu, da smo prvo leto ogrevali eno sobo manj kot naslednje).

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

@Majav ravno to sem hotela vprasati. Po izkusnjah se radiator takoj ohladi, termoakumulacijske pa so se doooolgo VROCE, ko ze zdavnaj nehajo gret. Mi lahko poves glede vklapljanja peci. Vklopis za dve uri in potem se naprej greje? Dejansko lahko nastavis vklapljanje na koliko ur?

Ko izklopiš elektriko se peč ne ogreva, ogreva pa ti prostor. Kot že ime pove, se v njej akumulira toplota (ima polno enih posebnih “opek”, ki zadržujejo toploto in se počasi ohlajajo), ki ti ogrevajo prostor tudi ko jo odklopiš od elektrike. So pa “zagonski stroški” višji – kar nekaj časa traja, da se segreje, če je mrzla, pa po KW je običajno močnejša kot kakšen radiator. Ampak se pozna. Tako pri strošku elektrike kot tudi pri kvaliteti bivanja – mi smo imeli precej bolj toplo.
Mi smo nabavili timerje (dobiš npr.v Baumaxu ipd.), saj je bila instalacija tako slabo narejena, da so bile praktično vse vtičnice v stanovanju na eni varovalki in smo morali pazit, kako obremenjujemo, sicer nam je metalo ven glavno varovalko. In smo jih polnili popoldne (pozimi je poceni tok od 13-16h – zdaj nekaj menjajo in ga menda čez dan ne bo več, je za preverit) in ponoči, seveda izmenjaje, zaradi varovalk.
Pa če je nimaš, jo dobiš zastonj – mi smo dobili štiri, vsi so bili veseli, da so se znebili tega hudiča (ena taka peč je težka in jo imajo ljudje kar po stanovanjih, ker jo je težko spravit od hiše – moraš jo razstavit, pa cegu po cegu znosit, pa spet sestavit).
Imaš potem še druge variante – ene kamnite električne radiatorje, pa peč za centralno se dobi na elektriko… O tem pa ne vem nič, ker v tistem stanovanju, ki smo ga imeli v najemu, to ni prišlo v poštev (prevelika investicija, če ne veš, kako dolgo boš tam), drugh variant pa ni bilo, ker solastnica hiše ni dala soglasja da bi se uredilo npr. na plin.

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

Termoakumulacijske so primerne za prav pozimi, ko se res stalno greje. Za vmesni čas pa znajo biti nerodne. Če jo ponoči (na poceni tok) segreješ, ti ogreva stanovanje dopoldan, ko te itak ni doma, do popoldneva, ko bi rabil toplo, je pa že precej izpraznjena. Tudi, če daš termostat čez dopoldan na manjšo temperaturo. Zato pri nas kombiniramo. V vmesnem času ogrevamo z malimi el. radiatorji, čez zimo pa s t.a. pečmi.

Nerodno pri teh pečeh je tudi to, da zavzamejo kar veliko prostora. Za majhna stanovanja se dobro obnesejo marmorni radiatorji (kolegica z njim ogreva garsoniero in je zelo zadovoljna), ki delujejo po enakem principu kot t.a. peči – shranjujejo toploto.

Imaš pa zdaj še neko varianto – mavčne stenske plošče, ki se grejejo. Se sploh nikjer ne vidi. Kje se dobi, koliko stane itd., pa žal nimam pojma, ker sem samo enkrat slišala o tem.

Vsekakor so pa t.a. peči udobne (nastaviš timer in termostat, pa imaš mir) in razmeroma poceni, če se res držiš tega, da jih polniš na cenejši tok.

A ni po novem cenejsi tok samo se med vikendi?

Električno ogrevanje je za enako proizvedeno toplotno energijo približno 2x dražje od zemeljskega plina, oziroma pol dražje od najslabših peči na kurilno olje. Zato pride v poštev res samo tam in takrat, ko za ogrevanje ni druge možnosti. In seveda takrat, kadar je lastnik premožen :)))

Aja, še to. Za termoakumulacijsko peč potrebuješ močnejše varovalke, kot je to običajno v gospodinjstvih. Ampak od večje priključne moči varovalk potem celo leto plačuješ višje prispevke, čeprav energije ne trošiš.

Roman, tokrat se pa motiš. Redko, ampak se zgodi. 🙂

Te primerjave so sicer stare že kaki dve leti, zdi se mi pa, da se v tem času cenovna razmerja niso kaj dosti spreminjala. Plin je res cenejši, če imaš plinovod v hiši. Če pa moraš najeti “bojler”, je pa ena od dražjih variant. Poleg tega, seveda, da povsod ni možnosti za postavitev “bojlerja”. Tudi ogrevanje na olje ni poceni. Če kuriš v posameznih pečeh, je celo obupno drago.

Vprašanje pa je, ali ima Tamara namen (ali pa sploh možnost) investirati v centralno ogrevanje – kar velja tudi za ogrevanje na plin. Če si v stanovanju začasno (si npr. podnajemnik oz. po novem najemnik in imaš zasebnega najemodajalca), ponavadi nimaš niti denarja, še manj pa volje za neke dolgoročne investicije oz. bi to morala biti stvar lastnika. Govorim iz izkušenj – zato mi je Tamarino vprašanje nekako domače.

Glede varovalk, priključne moči itd. – če imaš močnejšo peč, je res treba prilagoditi napeljave in varovalke. Če pa je peč manjše moči, pa ni panike. 2 kW, kolikor “požre” manjša peč, ima tudi likalnik, pa mikrovalovka, če vključiš še žar, pa sesalnik… pa tudi srednji oljni radiator. Skratka, tako pečko priključiš na navadno vtičnico, zadošča pa za ogrevanje srednje velike sobe.

Tamara, do zdaj je bil cenejši tok popoldan od 13 do 16 in ponoči od 22 do 6 zjutraj (poleti vse za eno uro kasneje), pa v nedeljo cel dan. Zdaj naj bi ta popoldanski del ukinili in ga nadomestili s soboto cel dan, nočni del pa ostane.

Gre za ogrevanje 28 m2 prostora (garsonjera), torej majhen prostor. Cela hisa nima ogrevanja in jaz se ne nameravam spuscati v investicije. Lastnik sicer pravi, da on uporablja elektricni radiator, jaz pa vem, da zelo slabo greje oz. se zelo hitro ohladi. Strosek za ogrevanje na elektriko bom pac pozrla, ker mi drugega ne preostane. Ali obstaja se kaksna gruga varianta poleg termo peci, cenejsa pa ravno tako ucinkovita?

Jožica – motiti se, je človeško. Jaz sem pa samo človek :))))

Tiste podatke sem napisal po spominu, ker je bil na to temo v reviji Delničar (aprilska številka) obširnejši članek z vsemi izračuni, ki so veljali 17. marca 2004. Zato sem sedajle pobrskal okoli in tiste tabele našel, pa prepisujem točno tako kot piše.

Podatek kaže primerjavo posameznih energentov v Sit na kWh proizvedene koristne energije:

Zemeljski plin – (kondenzacijski grelnik) — 9,5 Sit/kWh
Kurilno olje – (nizkotemperaturni kotel) – 11,3 Sit/kWh
Električna termoakumulacijska peč ——- 15,8 Sit/kWh

Napaka ki sem jo naredil je bila v tem, da sem imel v glavi podatek za električno centralno ogrevanje, ki pa stane 23,5 Sit/kWh , zato sem tudi napisal, da je 100% dražje od zemeljskega plina, pa je v Tamarinem primeru v resnici samo 67%, primerjavo s kurilnim oljem pa sem približno potrofil. Ja no.. apnenec se počasi nabira v sivih vijugah, pa sem pa tja malo preveč zaokrožuje številke :))))

New Report

Close