terjak- pomoč prosim!
Pozdravljeni ljubitelji zelišč.
Žalostna sem!
Včeraj sem skušala narediti terjak pa mi je ratalo kar nekaj… čisto tekoče, kot sok od rdeče pese npr.
Žalostna ponovno!
Jagode sem pokuhala, da so začele pokat, dala čez cedilo in krpo… potem dodala sladkor (res ga nisem dala preveč- mogoče 5 velikih žlic) in potem kuhala na malem uro in pol… vse tekoče v kozarcih…
Sem začetnica, zato sem pričakovala tudi to… no, upala sem vseeno da mi uspe v prvo.
Kje sem ga pobiksala in ali se da še kaj popravit?—> bi lahko tekočino dala iz kozarcev in kaj naumila?
… je krivo to, da sem dodala premalo sladkorja, sem kuhala premalo časa?
Hvala za pomoč!
Gatmana25
Hmm
Terjak delamo skoraj vsako leto.
Naberem jagode jih osmukam od vejic in STISNEM V STISKALNICI,da dobim sok.
Potem se soku doda sladkor(3kg na 20l-po okusu)in se ,da kuhat na zmeren ogenj(samo toliko,da malo poskakuje:)).Kuha se toliko časa da se zmes zgosti obvezno je smetano ,ki nastane zaradi kuhanja pobirati stran!(tako me je naučil dedek).
Gotov sok nalijemo v steklenice(še vroč) in zapremo s zamaški iz plute,ki jih nato zalijemo z voskom.
Jagode,ki so ostale od stiskanja se posušijo in sparavijo za čaj.
Jagod se ne PASIRA saj dobite preveč gosto zmes in še težko jo je potem precediti.
Pri nas se TERJAK uporablja kot sok za zalivanje,dodatek k čaju ali kar”po žlici”.
lp
Sama večkrat delam terjak, po receptu kuharice iz leta 1952. Po tem receptu se terjak kuha tako kot na primer borovničeva marmelada. Jagode osmukaš, opereš in odcediš, pokuhaš da počijo in jih prepasiraš, da odstraniš seme, vrneš v posodo in na ogenj, dodaš sladkor (jaz približno 1/2 kg na 1 kg sadja), malo limonovega soka, če želiš cimet, in kuhaš kot marmelado (da se kapljica na mrzlem porcelanastem krožniku strdi). Če te seme ne moti, terjak kuhaš brez pasiranja. Tako pripravljen terjak uporabiš v čaju (preliješ z vročo vodo), pri nas je šel tudi na kruhu, seveda tisti spasiran. Zadeva je zelo zamudna, ker je treba ločiti jagode od peceljčkov (menda so celo strupeni). Pri pasiranju se odstrani samo seme, zadeva je gostljata in ne kot sok (kot če cediš).
Letos sem ubrala lažjo in krajšo pot: jagode sem sočila v sokovniku: na približno 3,5 kg bezgovih jagod (ki so se jih peclji še fino držali, odrezala sem samo največje) sem dala 1kg sladkorja, počakala 2 uri, nato narezala 3 bio limone in sočila. Dobljeni sok sem segrela na približno 85 stopinj C in vroče točila v manjše stekleničke od fructala. Nasočila sem malo manj kot 3l soka. Tako sem dobila nekaj takega kot Gatmana25, ko bo čas prehladov, bomo sok popili, razredčen z vodo ali mlačnim čajem, sam je presladek. Sok je odličnega okusa, zdrav in lepe barve, v bistvu precej spominja na domači malinovec.