Teratom?
Torej, probala bom na kratko.
Pred nekaj meseci so našli cisto za maternico, na desni jajčnik, en čas spremljali, saj je bila verjetnost, da se bo sama “pozdravila”, ker pa se je po dveh mesecih konkretno zvečala, so se zdravniki odločili za laparotomijo z delno resekcijo ovrija.
Zdaj sem pa po pošti dobila ene izvide biopsije, pa mi ni nič jasno in bi bila zelo hvaležna, če bi mi lahko kdo pomagal, kajti ob branju in nerazumevanju so grozni občutki.
“Makroskopski opis:
Material poslan kot cista desnega jajčnika, ja cistična tvorba, tehta 190g, meri 8x7x6cm, v svetlini je rumankasta kašasta vsebina, pomešana z dlakami, vmes pa je tudi zob. Vzorci za hp, stena in vsebina.
Mikroskopski opis:
Ekstirpirana cista desnega jajčnika z vsebino, vzorci poslane tvorbe:
Zreli cistični teratom jajčnika.
m. “
Hvala.
Spoštovani,
Iz vašega dopisa je razvidno, kakšne neumnosti se gremo v našem ljubem zdravstvu. Omenjeni izvid patologa namreč ni namenjen pacientu temveč zdravniku in izključno zdravniku, ta pa mora vam zadeve pojasniti na način, ki vam je razumljiv. Ne razumem, zakaj te izvide pošiljajo pacientkam in ne osebnemu zdravniku!? Povsem jasno je, da ste se ustrašili vsebine patološkega izvida, saj vam ne more biti jasno, kaj počno lasne, loj in zobje v vešem jajčniku! Za nas ginekologe je to povsem običajen izvid, ki ne povzroči prav nobenega srahu niti vznemirjenja, saj gre za načeloma nenevaren, diferenciiran tumor, ki nastane iz zarodnih celic v jajčniku ter se razvijejo v tkiva kože in kožnih priveskov (lojnic, lasnic ipd.), včasih pa tudi zobega tkiva in zelo redko ščitničnega tkiva in drugih tkiv, kosti ipd.) Glede menjenega izvida ste torej lahko povsem mrni.
Torej sem lahko pomirjena, hvala.
Kaj je to t.i. histološki izvid? Kajti to bi naj res dobila po pošti. Govor je pa bil o izvidu, če je cista bila rakasta, ali ne. (?)
Zanima me pa še ena zadeva. Po operaciji sem dobila predpisane k.t. diane35, jih začela jemati 1.dan perila. Od tega je že 11 dni, jaz pa še vedno po malem krvavim. No, ne prav krvavim, vložka več nebi potrebovala, samo, ko grem na stranišče in si obrišem, je na papirju še malo temno rjavo-rdeče. Ampak to zmeraj.
Stara sem 25 let in zato me še toliko bolj skrbi kaj se dogaja, nasploh, ker je vse to bil popolni šok.
Najlepša hvala.
histološki izvid je mikroskopski izvid, ki je bil pravzaprav drugi del omenjenega izvida. Krvavkast izcedek pa imate verjetno rpav zato, ker ste s KT Diane pričeli 1. dan. če bi začeli 3. ali 4. dan bi izcedka verjetno ne bilo oziroma se vsaj tak izcedek pojavlja bistveno redkeje. Ne glede na vse, tudi zdaj izcedek ni nevaren in se bo pomiril najskeneje v naslednjem ciklusu.
Hvala, mislim, da je zdaj po drugi M vse normalno.
Zanima me pa še nekaj.
Desni jajčnik so mi delno odrezali, ker pa me včasih malo boli, se bojim, da bi lahko bilo kaj narobe ? Kontrolo pri gin. imam namreč komaj 19.2. in do tega je še nekaj časa.
Zanima me pa tudi, če lahko začnem že delati, glede na to, da se drugače dobro počutim?
Operirana sem bila 1.12.06, torej nekaj več kot mesec dni od tega.
Hvala in lep pozdrav in seveda srečno 2007!
da, mislim, da bi lahko ponovno pričeli z delom.