terapija po op dojke
Redno prebiram forum, sedaj bi pa imela konkretno vprašanje. Mama je imela pred slabim mesecem operacijo na levi dojki, zaradi povečanih sprememb, ki so bile vidne na mamografiji, in sicer zaradi kot posledica t.i. mikrokalcinacij. Prav zaradi teh, je hodila na redne mamografske kontrole enkrat letno. Že z rezultatov punkcije nekaj vzorcev preko mamotoma ali mamotopa (žal sem pozabila pravi izraz), je bilo rečeno, da sprememba, ki je bila najbolj “kritična” v velikosti 1 cm ni rak, je pa, kot se je mamin onkolog izrazil, v zadnji fazi da to postane. Tudi analiza celotnega tkiva, ki so ga odstranili na operaciji, je to diagnozo potrdila. Po operaciji je bilo narejeno še eno slikanje operirane dojke, ki je potrdilo, da vidnih ostankov sprememb ni. Izvide in morebitno nadaljno terapijo naj bi obravnaval konzilij. Sedaj je mama dobila pošto, naj se zglasi 16. tega meseca, zaradi dogovora o nadaljni terapiji. Zdravnik je že omenil, da bodo to verjetno obsevanja. Mene zanima, koliko naj bi bilo, vsaj približno, teh obsevanj? Kakšno je počutje med obsevanji? Prebrala sem tudi, da je pri raku dojke veliko odvisno ali je tumor her pozitiven ali negativen (upam, da sem prav zapisala). Zanima me, ali oni vsak vzorec, ki je rakast ali pa na poti, da to postane, označijo her poz ali neg? Upam, da mi bo katera (z izkušnjo raka dojke) s tega foruma odgovorila na kakšno vprašanje. Vnaprej hvala!
Lep pozdrav !
Verjetno že nestrpno pričakuješ kakšen odgovor,kajne ? No,krasno je,da je mami hodila na redne letne kontrole. Tako so pravi čas odkrili bolezen,še preden je imela čas,da napreduje.
Prepričana sem, da so z operacijo uspeli odstraniti vso prizadeto tkivo in da so ji predpisali obsevanje le zaradi preventive.
Kolikor vem,večjih težav med obsevanji naj ne bi bilo,če pa so,so bolj lokalne narave. Lahko pride do lažjih opeklin in draženja kože,ampak kot rečeno le na obsevanem predelu.
Bo pa dobila vse informacije od lečečega radiologa in tudi nasvete za nego kože.
Tudi o številu obsevanj se odločijo individualno.
Ja, tumorji na dojki so različni in patolog vsako ,z operacijo odstranjeno tkivo natančno analizira in ugotovi “tumorske značilnosti”.
Tako vedno pogledajo tudi ,ali je tumor HER+ in temu izvidu prilagodijo zdravljenje.
Ampak ,kot rečeno ,mami je imela srečo v nesreči,da je bila bolezen odkrita v res zgodnji fazi. Zato tudi zdravljenje ne bo tako agresivno,upanje v popolno ozdravitev pa je toliko večja .
lepo, da ji stojiš ob strani! Vso srečo želim obema, Zdenka.
Zdravo!
Če se ne motim,je mami že opravila pogovor z onkologom. Upam,da sta dobili čimbolj pozitivne informacije in bosta obe bolj mirne.
Koliko si pravzaprav stara? Ko bo mami šla ponovno na kontrolo,lahko greš z njo – tudi v ambulanto in še sama postaviš kakšno vprašanje,ki te zanima. Res so zdravniki zelo zasedeni,ampak če imaš srečo, si bo vzel čas za odgovor,ki te zanima.
Naj se ti nobeno vprašanje ne zdi “neumno”,mirno ga vprašaj,on pa ti bo na preprost način razložil,da boš razumela.
Upam pa, da bo z obsevanji končala terapijo in potem hodila le še na kontrole.
Piši, kako sta opravili in vso srečo !
Lp, Zdenka
Pozdravljeni! Ja, mama je bila na pogovoru, pravzaprav tudi pri zdravnici, ki ima čez obsevanja – kot nekakšna predpriprava na obsevanja, ki jih bo imela. Imela bo 30 obsevanj. Zdravnica je rekla, da je to preventivno, če je kaj od sprmenjenega tkiva v dojki ostalo. Obsevanja se sicer začnejo šele čez slab mesec in to čakanje doma mami ni preveč všeč.
Stara sem 25 let in ponavadi res mamo spremljem povsod :), tokrat pa nisem imela prilike, če bi, bi šla zagotovo z njo. Sicer je pa njen onkolog dr. Brecelj s katerim imamo zelo dobre izkušnje.
Imala bi pa par vprašanj, ki se mi porajajo. Mami je dobila tabletke, na bazi hormonov, ki jih mora piti. Mami sem naročila, da zdravnico vpraša, ali je njen tumor HER+ ali neg. in zdravnica je pogledala v njen karton in rekla, da tega podatka nimajo, ker da je bilo odvzeto premalo tkiva. Kako to, da so ji potem dali hormonsko terapijo, ko zdravi hormonsko odvisne tumorje? Vsaj tako jaz sklepam.
Pres obsevanjem bo morala še na CT da označijo obsevan del (ob odvzemu mikrokalcinacij, so ji na ta mesta vstavljali nekakšne metalne delčke za lažjo lokalizacijo). Ali je ta procedura pred obsevanjem pri vseh
ženskah, ki se obsevajo taka? ALi moramo še kaj vprašati ali biti na kaj posebno pozorni?
Ga. Zdenka, hvala za vaše odgovore in zanimanje za mami! LP
Draga tiki10!
HER-2 ni hormonski receptor.HER-2 je receptor, ki spada v skupino humanih epidermalnih rastnih faktorjev, ki nimajo nobene veze s hormoni!Če prav razumem, njen tumor ni bil sploh invaziven karcinom, se pravi ni bil sploh pravi rak.Pri takih tumorjihm sploh če so majhni, niti nima smisla delati testov za HER-2, ker jih ne bodo zdravili s herceptinom v nobenem primeru.Ker ko je rak in situ, se pravi NA MESTU SAMEM, ni sposoben tvoriti metastaz po telesu, in ne rabi dodatnega zdravljenja s citostatiki ter herceptinom.Antihormonsko terapijo pa se da zaradi profilakse(zaščite,prevence) pred nadaljnim razvojem karcinoma na drugi dojki in isti dojki, ne pa da bi “moril” celice,ki so zašle po telesu, kajti pri in situ karcinomu le-teh ni po telesu!
In določitev HER-2 ne bi bila nikomur v korist-ne vaši mami , ne zdravnikom.
Upam,da sem odogovoril razumljiivo.
Srečno!;)
Draga Diki !
Malo sem “zaspala”- z drugimi besedami, nisem vsak dan na forumu.
Zato sem se danes toliko bolj razveselila,ko sem videla, da ti je odpisal “medicinc”.
Ja,on je zlata vreden, tudi meni je mnogo stvari razložil razumljivo in strokovno. Večinoma na tem forumu izmenjujemo svoje izkušnje bolniki, ki imamo podobne težave,ampak vsi smo več ali manj laiki.
Zato sem presrečna (pa verjetno še marsikdo), da ta forum spremlja tudi medicinc in si vzame čas,da nam odgovori in razloži kake stvari,ki nam niso jasne.
Hvala ti v svojem in v imenu vseh,ki si jim pomagal !
Danes je mama po pošti dobila dopis z dne 16.01., v katerem je opisano zakaj je imala posvet pri zdravnici za obsevanje, o operaciji, histološkem izvidu odvzetega tkiva in o drugih splošnih stvareh (splošen pregled pacienta). Rada bi napisala nekaj s tega popisa, mogoče tudi za jasnejšo sliko vsega skupaj. Napisala bom samo tisto, za kar ne vemo, kaj pomeni.
Citiram: “Gospa je v novembru 2007 opravila op karcinoma leve dojke, ROLL. Histološko gre za DCIS, srednjega do visokega nuklearnega gradusa, hormonsko odvisen. Po mnenju konzilija je indicirana hormonska terapija s Tamoksifenom in obsevanje dojke.”
Zanima nas predvsem kaj “po domače” citirano zgoraj, pomeni? Predvsem pa kratica DCIS ter gradus.
Zanima nas tudi ali bo hormonske tablete (Tamoksifen) mama morala jemati dolgoročno (nekaj let) ali le kratek čas, glede na to, da gre za hormonsko odvisen tumor? Ali bo mogoče dobila kakšne druge? Namreč opaža, da jo v kosteh, od kar jih pije, nekaj “špika”, zbada.
Zelo bi bili veseli, če bi se zopet našel kdo, ki bi nam odgovoril na naša vprašanja in dileme. Vnaprej hvala!
Upam, da bo tudi tokrat naš medicinc (smo si ga kar malo prisvojile) strokovno interpretiral tvoja vprašanja, do takrat pa da te malo potolažim: – DCIS je kratica za duktalni karcinom in situ – kar pomeni, da še ni bil vraščen v ostalo tkivo in zato sigurno še ni zaseval v limfo ali kri. Nekateri onkologi ga smatrajo za predrakavo stanje, je pa potrebna odstranitev, saj se sčasoma iz njega razvije pravi rak.Pozitivno je tudi, da je hormonsko odvisen, saj so hormonski raki praviloma lažje in bolj ozdravljivi. Tamoksifen je zdravilo za hormonsko odvisni rak in ima najmanj stranskih učinkov. Praviloma se ga jemlje pet let, lahko pa ga onkolog po dveh letih zamenja s katerim drugim hormonskim zdravilom. Da pa mami špika po kosteh, je dober znak, saj to pomeni, da je zdravilo “prijelo”. Je na žalost stranski učinek Nolvadexa, ki pa ponavadi izzveni v par tednih, ko se telo navadi na zdravilo. Sama ga jemljem že četrto leto in nimam nobenih stranskih učinkov (ali pa sem se že navadila nanje in jih zato ne opazim). Malo neugodna je le višina gradusa, saj stopnja gradusa pomeni verjetnost ponovitve. Obsevana pa bo mami čisto preventivno, ker ji niso odstranili cele dojke in tako izključijo možnost, da so kje v dojki še mikro tumorji.
Srečno in vse dobro.
Pozdravljeni,
prosim,če mi kdo obrazloši diagnozo in kakšne šanse imam.
Stara 38let, rak dojke:zmerno diferenciran duktalni invazivni karcinom z in situ komponento,zdornji-zunanji kvadrant dojke,premera 15mm, ER 80%
PR 50%rob resekcije pri reeksciziji v redu,našli pa še dve drobni žarišči.Odstranili varovalno +tri bezgavke:negativne.T1 N O MO G2 HER-2 negativen.
Zdravljenje: Zoladex, Nolvadex in obsevanje:25+5.
Hvala!!!
HER 2 negativen,kaj to pomeni ‘
Če je HER2 biomarker negativen, je to zelo dobra novica. HER2 pozitivni raki so namreč v splošnem bolj agresivni in hitreje rastejo.
Predvsem pa je pomembno, da da je bil vaš rak odkrit zgodaj, še preden je prišel do bližnjih bezgavk. To je najbolj pomemben faktor pri prognozi. Oznaka N0 pomeni, da so bile vse odvzete bezgavke čiste. M0 pomeni, da ni oddaljenih metastaz. Tumor ni velik (oznaka T1) in fajn je, da je hormonsko odvisen (ER 80%), kar pomeni, da se bo dobro odzval na hormonsko terapijo. G pove, koliko so rakave celice (histološka preiskava) podobne normalnim celicam – oznaka G2 je srednje dobra (zmerno diferenciran). Invazivni duktalni karcinom je drugače najbolj pogost tip raka dojke.
Vaše možnosti za preživetje in ozdravitev so odlične. Srečno!
Pozdravljen,Mancašt
Hvala za odgovor in za obrazložitev.
Sem našla tudi študij o tem HER pozitiven in HER negativem na internetu in sem si ga prebrala.
To,da je zgodaj odkrit,sem dala kar grozno kalvarijo skozi pri zdravnikih in nakoncu so mi rekli , da že fantaziram in si zmišljujem.Ker sem premlada,ker je gibljivo,ni bilo raka na prsih v družini…
Na koncu sem šla samoplačniško IN TO JE BILO TO .
Stem,da je moja mama umrla za rakom,ko sem še bila otrok.Na genskem svetovanju mi je rekla zdravnica,da so v moji družini vsi umrli premladi in niso imeli časa zboleti za rakom.
MIslim ,da bodo morali zdravniki spremeniti mnenje glede starosti ogroženosti za rakom.Ker sem ogromno videla mladih žensk in moških na terapiji in na obsevanju.
Še enkrat hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni,Mancašt
še enkrat prosim za pojasnilo.
Bila na slikanju pljuč,zaradi dolgotrajnega kašljanja.
Izvid:Parakardijalno(kje je to) levo vidna 1,5 cm velika,okrogla zgostitev,ki je po vsej verjetnosti prsna bradavica.
V ostalem pljučna polja so čista.
CD receura sta prosta.
Cor bp
Zakaj naj bi se videla samo na eni strani bradavica,druga pa ne.Niso mi odstranili dojke pri operaciji.
Hvala na odgovoru,
Lp