teniški komolec
Pozdravljeni,
pred mesecem dni me je brez kakršnekoli poškodbe začel boleti komolec desne roke. ne ukvarjam se z nobenih športom, kjer bi prekomerno obremenjevala roke. mazala sem si s hladilnim gelom (ICE POWER) kasneje z AhrtroStop kremo, pa je vedno slabše. delo za računalnikom mi ne predstavlja težav, problem je, da ko želim komolec zravnati, me boli, peče (zgornji, zunanji del kost ije boleč tudi na pritisk). Boli me tudi obračanje zapestja navzgor in navzven, navzdol in navznoter pa ne.Zelo težko odprem plastenko, dvignem poln kozarec, včasih mi kaj pade iz rok (pol kozarec vložene zelenjave npr.). Kriza je, ker je ravno desna roka s katero počnem večino stvari.Obiskala sem zdravnika, ki pravi da gre verjetno za teniški komolec (lahko posledica napačnega giba, vnetja) in le-ta mi je predpisal fizioterapijo z UV ali z laserjem. Čakalna doba je 3 mesece+. Zanima me kaj priporočate vi – terapijo z UV ali z laserjem in prosim, če mi pojasnite razliko, ker fizioterapevtka tega ni natančno vedela, je le domnevala – tako je rekla ona?? (No rekla je, da je UV neke vrste mikro masaža, za laser pa ne ve točno, kaj le-ta naredi – ker sem želela pojasnilo v čem je razlika oz.kaj je ustreznejše mi je kot primer navedla da se zunanja rana z laserjem zelo hitro zaceli in da verjetno tako deluje tudi v notranjosti, ker naj bi šlo za natrgane mišice.
Zanima me tudi koliko časa je pri vas čakalna doba in kakšna je cena enega obiska (za UV in koliko za laser). priporočeno imam 10 terapij (vsak dan 14 dni – med tednom).
Najlepša hvala že vnaprej za odgovor in lep dan.
Pozdravljena!
Obstaja 5 raličnih vrst “teniškega kmolca”:
1. na narastišču m.extensor carpi radialis longus
2. narastišče m.extensor carpi radialis brevis
3. na prehodu iz kite v mišico m. extensor carpi radialis brevis
4. trebuh mišice
5. na zadnji strani komolca
Lahko je vzrok tudi utesnitev živca skozi drugo mišico – supinator…
Daleč najpogostejši tip poškodbe je 2. tip in na mesto poškodbe se ne pride niti z UZ niti z laserjem – ker je skrit pod takim kotom. V tem primeru pomaga prečno frikcijske masaža.
Za ostalih 4 tipov se da pomagati z UZ, ki ima bistveno prednost pred laserjem – laser so samo fotoni, ki dajejo tkivu energijo za celjenje. UZ pa ima to lastnost, da s svojim vibriranjem, usmerja novo nastala vlakna v pravilno smer – kar je nujno potrebno za boljšo kvaliteto novega tkiva.
Pozdravljeni,
najlepša hvala za tako izčrpen odgovor. Mi prosim poveste še to, kako se ugotovi za kakšen tip teniškega komolca gre? Je potreben UZ pregled ali kaj drugega in kaj? To bi uredila pri svoji splošni zdravnici, potem pa bi se naročila v vašem centru. Koliko časa je čakalna doba, vaš delovni čas in cena ene terapije?
Hvala in lep dan.