temno rumen gost izcedek po odnosih
Zadnje mesece so me pestile gljivice, ki sem se jih pred tedni končno rešila. Od takrat sva imela z možem trikrat odnose, brez izliva sperme vame, ne uporabljava nobenih lubrikantov itd. Tisti dan sem po opravljanju potrebe na papirju opažala zelo gosto temno rumeno sluz. Že nekaj mesecev nazaj me je začelo ob odnosih tudi močno peči, takrat smo odkrili, da imam gljivice, čeprav nisem imela ne nobenega izcedka, niti pekočega ali srbečega splovila. Po uspešnem zdravljenju me še vedno močno peče znotraj ob odnosu. Sklepam, da sluznica še ni čisto pozdravljena, sicer pa vzroka ne najdem. To sem napisala, če mogoče to, da me peče kaj vpliva na ta izcedek. Parner je zdrav, sva si zvesta, razmišljam, da bi se dala oba testirati na gljivice (če je to možno) ali kaj drugega…. Kaj predlagate?
Spoštovani,
po spolnih odnosih sluznica ne bi smela peči zaradi že pred tedni “pozdravljene” glivične okužbe. Manjka mi tudi podatek, kako “ste odkrili”, da je šlo za glivice – je bila to diagnoza, ki ste si jo postavili sami ali jo je postavil zdravnik in kako – klinično ali s preiskavami? In kako ste se glivic “rešili”? Ali ima tudi partner težave? Peče samo po odnosu ali tudi kdaj vmes? Kakšen je izcedek?
Dobrodošlo je, če o svojih težavah napišete čim več, potem je lažje tudi odgovoriti.
Lep pozdrav,
Da gre za gljivice, mi je odkrila zdravnica med pregledom, je rekla, da se zelo tipično vidi, takrat me je tudi splovilo grozno srbelo, peklo, imela sem precej ranic zaradi uničene sluznice na zunanjem splovilu. Ker je istočasno ugotovila, da sem zanosila, mi je dala samo vaginalne globule z mlečnokislinskimi bakterijami (mislim, da se imenuje Vagisan), ki so mi po petih dneh uporabe ob kombinaciji mazanja s Canestenom, pomagale – ranice so izginile, izcedek tudi, peklo in srbelo me tudi ni več. Po tem sklepam, da sem se pozdravila. Partner je enkrat imel težave, dobil gljivice, se namazal dvakrat s Canestenom in je bilo OK. Sedaj težav nima. Peči me začne praktično takoj ob začetku odnosa, če odnos nadaljujem, kasneje na papirju opazim tudi malo sveže krvi, sklepam, da od sluznice, ki je še poškodovana. Izcedek je bledo rumene barve in zelo gost. Sedaj sem zopet začela z Vagisanom, a imam občutek, da mi ne pomaga, zato razmišljam, da bi nadaljevala z Vitagynom, ki me je doslej še vedno pozdravil – a ne vem, če smem, sem v 13 4/7 noseča.
Še eno vprašanje – oktobra mi je zdravnica vzela bris in dobila sem izvid PAP C2, ki me je precej vznemiril. Zanima me, če je lahko ta izvid lažno pozitiven, če se ga odvzame ob prisotnosti gljivic? Težko namreč razumem, da sem do sedaj imela vse izvide A, naenkrat pa tako poslabšanje, s tem, da sem poročena in sva si z možem zvesta vseh 7 let zakona.
Še zadnje vprašanje: kje se lahko oba z možem testirava, za HPV in za gljivice – temu svojemu stanju namreč želim priti do dna.
Najlepša hvala za odgovore.
Spoštovani,
Vitagyn lahko uporabljate med nosečnostjo. Če ne bo šlo, se bosta z ginekologinjo dogovorili za drugo terapijo.
PAP C2 pomeni, da gre za spremenjene žlezne celice, ki nimajo nobene zveze s HPV. Kar se tiče prihajanju stvari “do dna”, pa tega vsaj pri glivicah ne boste mogli. Glivice so namreč povsod okrog nas, kakih 70 % žensk jih ima v nožnici, in z nobenim ukrepom jih ni mogoče dokončno odpraviti, lahko le zmanjšamo njihovo število. O tem je bilo na forumu že veliko napisanega – poiščite informacije z iskalnikom in vse vam bo jasno.
Kar se tiče testiranja na HPV, vprašajte pri vaši ginekologinji, saj bris ni zahteven in ga lahko pošljejo v mikrobiološki laboratorij praktično od koder koli, vendar pa ne vem, kako je s plačilom preiskave. Sicer pa to ni rutinska preiskava, ki bi jo morali opraviti pri PAP C2 (ali pri katerem koli PAP). Preiskava je precej draga in pravzaprav nima neke prave diagnostične vrednosti, saj ukrepamo glede na citološki/histološki izvid in ne glede na prisotnost ali odsotnost HPV. Kar je pri HPV res pomembnega, je to, da je mogoče preprečiti večino z njim povezanih težav v genitalnem področju, tako rakavih sprememb kot genitalnih bradavic. Slovenija ima velik privilegij, da je štirivalentno cepivo vključeno v nacionalni program cepljenja, zaenkrat le za deklice v 6. razredu, upam pa, da bodo indikacijo razširili še na dečke in tako zmanjšali kroženje HPV v populaciji.
Lep pozdrav,